Τεχνοχώρος Κ98: απόλυτη ελευθερία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι

Τεχνοχώρος Κ98: απόλυτη ελευθερία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι

Τεχνοχώρος Κ98: απόλυτη ελευθερία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι

Η σημερινή εποχή κινείται με γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς για όλους. Ακόμη και οι εξωσχολικές δραστηριότητες αρκετές φορές μπορεί να είναι αγχωτικές βάζοντας το παιδί σε ένα πρόγραμμα με «αυστηρούς» κανόνες, που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθηθούν δίχως περιθώρια «χαλάρωσης».

Και κάπου εδώ έρχεται το θέατρο μέσα από το παιχνίδι και ο Τεχνοχώρος Κ98, ο οποίος αποτελεί ένα χώρο έκφρασης για παιδιά και εφήβους (αλλά και για ενήλικες), που μέσα από το θεατρικό παιχνίδι μπορούν να εκφραστούν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς καμία κριτική και δίχως «πρέπει».

Έκφραση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι

Τα μαθήματα στον Κ98 ξεκινούν με ένα ζέσταμα που προσφέρει στην ομάδα χαλάρωση και εκτόνωση. Σε έναν άπλετο και δίχως κανένα εμπόδιο στη μέση χώρο, το κάθε παιδί μπορεί να τρέξει, να φωνάξει, να χορέψει, ή να κάνει οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να εκτονωθεί. Και στη συνέχεια ακολουθεί το θεατρικό παιχνίδι.

Και το βασικό ζητούμενο στο θεατρικό παιχνίδι στον Κ98 είναι όλοι οι συμμετέχοντες να λειτουργούν σε ένα σύνολο. Για τα τμήματα με παιδιά δημοτικού πρόκειται για παιχνίδια ρόλων που ξεκινούν από απλά θέματα, προσιτά και γνώριμα στα μικρά παιδιά, και στη συνέχεια προχωρούν σε πιο σύνθετες μορφές θεμάτων.

Και τα παιδιά μέσα από αυτοσχεδιασμούς χτίζουν τη μικρογραφία μιας θεατρικής παράστασης με αρχή, μέση και τέλος, φτιάχνοντας ιστορίες με χαρακτήρες και συμβάντα, ενώ επιμελούνται τη σκηνογραφία, τη μουσική ακόμη και τους φωτισμούς μόνα τους. Έτσι τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν κάτι αποκλειστικά δικό τους με «όπλο» τους τη φαντασία τους, επάνω σε ένα θέμα που αρχικά είναι πολύ ανοιχτό και που τελικά το μεταμορφώνουν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

 

Μαθαίνοντας και στους εφήβους

Στα τμήματα εφήβων του Κ98, η ελευθερία φυσικά παραμένει να υπάρχει, ωστόσο τα παιχνίδια όπως και οι αυτοσχεδιασμοί αλλάζουν σε πιο σύνθετα θέματα. Και καθώς τα τμήματα προχωρούν, οι έφηβοι πλέον παίρνουν και κείμενο στα χέρια τους, και μπαίνουν και στο κομμάτι του διαλόγου, για το πώς δηλαδή θα πουν το κείμενο, πώς θα απαντήσουν, πώς θα χρωματίσουν τη φωνή τους.

Και πρόκειται για τμήματα που απευθύνονται σε όλους τους εφήβους, είτε πρόκειται για «αρχάριους» είτε για «προχωρημένους». Ένας έφηβος, εντασσόμενος στην ομάδα του Κ98 θα χτίσει τη σκηνική του παρουσία σταδιακά και μεθοδικά, παρατηρώντας το σώμα του και τη στάση του επί σκηνής και μαθαίνοντας παράλληλα να λειτουργεί μέσα σε μια θεατρική ομάδα από το μηδέν.

Λειτουργώντας μέσα στο σύνολο

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν στον Κ98 την τέχνη του θεάτρου μέσα από το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι το να μαθαίνουν τα παιδιά να έχουν τη δική τους κρίση και να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα. Και η θεατρική παράσταση δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός είναι φυσικά η βελτίωση των γνώσεων και της θεατρικής τεχνικής, αλλά όχι με το άγχος και το «τρέξιμο» και την πίεση του να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα-παράσταση. Τα παιδιά στο Κ98 μαθαίνουν να «φροντίζουν» τον εαυτό τους και να φροντίζουν στη συνέχεια και τον διπλανό τους. Ή για να μιλήσουμε με «θεατρικούς» όρους, τα παιδιά μαθαίνουν να φωτίζουν τον διπλανό τους για να φωτίσουν και τον εαυτό τους. Έτσι μαθαίνουν να είναι άτομα κοινωνικά, να νοιάζονται για το σύνολο και να «δουλεύουν» για το σύνολο.

Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι εργοθεραπευτές και οι λογοθεραπευτές συστήνουν σαν δραστηριότητα το θεατρικό παιχνίδι, το οποίο επικουρικά βοηθά στο να ξεπεράσουν τα παιδιά οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα αντιμετωπίζουν, καθώς μέσα από το θέατρο μαθαίνεις να γίνεσαι πιο ανοιχτός και μαθαίνεις φυσικά και να εκφράζεσαι. Στον Κ98 τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν μία με μιάμιση ώρα μακριά από τις οθόνες της τηλεόρασης, του tablet και το κινητού. Μέσα από το θέατρο βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει και παράλληλα φυσικά λειτουργεί και η σκέψη τους. Και όλα αυτά μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον δίχως άγχος.

Όλα ξεκινούν με ένα όνειρο

Ο Τεχνοχώρος Κ98 είναι το δημιούργημα της Ζωής Μπιτχαβά, ένα όνειρο το οποίο το κυνηγούσε από πάντα και κατάφερε να το υλοποιήσει σε έναν ξεχωριστό χώρο. Ένας τεχνοχώρος που παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα έχουν ένα δικό τους χώρο απόλυτης ελευθερίας. Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα, η Ζωή Μπιτχαβά συνέχισε τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή Ιάκωβος Καμπανέλλης, ενώ πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα ασχολούμενη με το θεατρικό παιχνίδι αλλά και με το χώρο της ψυχοδραματικής δράσης σε συνεργασία με την ψυχολόγο-ψυχοδραματίστρια Βασιλική Ανδριοπούλου, όπου η Ζωή είχε αναλάβει το κομμάτι των παιδιών. Και η σύνδεση του θεάτρου και του θεατρικού παιχνιδιού με την ψυχολογία του παιδιού, είναι για την Ζωή το πιο σημαντικό σημείο στο θεατρικό παιχνίδι.

 

Τα μαθήματα στον Τεχνοχώρο Κ98 γίνονται κάθε μέρα απόγευμα (και Σάββατο) και διαρκούν από μία έως μιάμιση ώρα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Τα τμήματα είναι χωρισμένα στις ηλικίες 3-5, 6-8, 9-11 και ξεχωριστά τμήματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Το μόνο που χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι «μαθητές» είναι άνετα ρούχα και άνετη διάθεση, και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Ζωή και το θεατρικό παιχνίδι!