Τσικνοπέμπτη: η γιορτή των καλοφαγάδων!

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα αγαπάμε τόσο πολύ τα κρεατικά, που δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτά! Μιλάμε φυσικά για την Τσικνοπέμπτη, η οποία εάν είχε καθιερωθεί σε νεότερη εποχή θα μπορούσε άνετα να είχε ονομαστεί και Εθνική Ημέρα Ψησίματος!

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών (η οποία αποκαλείται «Κρεατινή») και ο λόγος που πέφτει Πέμπτη είναι επειδή η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση.

Η προέλευση του εθίμου της Τσικνοπέμπτης («τσίκνα» είναι η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων, οι οποίοι θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ως ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την Άνοιξη. Άλλωστε οι Απόκριες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως μια γιορτή προετοιμασίας για την εποχή της Άνοιξης, η οποία συνειρμικά συμπίπτει με το Πάσχα (και που φυσικά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε είδους εορτασμοί είναι «απαγορευμένοι»).

Όπως είπαμε και στην αρχή, σίγουρα σαν λαός δεν χρειαζόμαστε κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία ή προτροπή για να τσικνίσουμε! Είναι κάτι που «παραδοσιακά» το κάνουμε σε εβδομαδιαία βάση, και κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα. Όμως γιατί να μην τηρήσουμε το έθιμο και να τσικνίσουμε σήμερα και μεσοβδόμαδα;! Οπότε, όπου και αν βρεθείτε απόψε, είτε έξω, είτε σε φίλους, είτε και στο σπίτι απλά με μία ηλεκτρική ψησταριά, κάντε ένα τσίκνισμα, έτσι για το καλό!

Σχετικά άρθρα