TRUST: μια έμπιστη πρόταση για το Κτηματολόγιο της Κέρκυρας

TRUST: μια έμπιστη πρόταση για το Κτηματολόγιο της Κέρκυρας

TRUST: μια έμπιστη πρόταση για το Κτηματολόγιο της Κέρκυρας

Η διαδικασία της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας στο ελληνικό Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται και τελευταία περιοχή που έμεινε είναι αυτή της Κέρκυρας. Καθώς πρόκειται για μια υποχρεωτική διαδικασία αλλά ταυτόχρονα και μια διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει απαραίτητα πλήρης και σαφή πληροφόρηση από τις επίσημες αρχές, ο sindetiras συναντήθηκε με τον κ. Σπύρο Δαρζέντα, Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Trust CC η οποία δραστηριοποιείται πλέον και στην Κέρκυρα, προκειμένου να μας εξηγήσει τη διαδικασία του Κτηματολογίου, αλλά και το πώς η “Trust” μπορεί να βοηθήσει τον οποιοδήποτε πολίτη ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία με το λιγότερο δυνατό κόπο και κόστος.

-Αρχικά κ. Δαρζέντα θα θέλαμε να μας εξηγήσετε λίγο για ποιο λόγο γίνεται το Κτηματολόγιο και γιατί είναι υποχρεωτικό για όλους;
Η διαδικασία της δήλωσης των περιουσιακών μας στοιχείων στο Κτηματολόγιο είναι μια διαδικασία που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν πολλά χρόνια. Σταδιακά όμως υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα, και η Κέρκυρα είναι το τελευταίο μέρος που είχε απομείνει μαζί με την Ηγουμενίτσα. Για ποιο λόγο τώρα θα πρέπει δηλώσει κάποιος, κάτι που είναι φυσικά ήδη δικό του; Γιατί με αυτό τον τρόπο γίνεται το λεγόμενο νοικοκύρεμα, δηλαδή θα γνωρίζουμε τι έχει ο καθένας, αποφεύγοντας καταστάσεις του παρελθόντος, όπως καταπατήσεις οικοπέδων και χωραφιών. Και πλέον, το Ε9 μας θα πρέπει να συμβαδίζει με ό,τι έχουμε δηλώσει στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για μια σημαντική υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρχουν τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον εδώ στην Κέρκυρα υπάρχει το εξής πρόβλημα: δεν υπάρχουν συμβόλαια, ειδικά στην ύπαιθρο. Άρα είναι μοναδική ευκαιρία για όλους να κατοχυρώσουν επίσημα τα περιουσιακά τους στοιχεία, και να μπορούν στο μέλλον να τα μεταφέρουν στα παιδιά τους, όχι δια λόγου, αλλά με επίσημες διαδικασίες που ακολουθούνται παντού.

-Η Trust ως εταιρεία τι έρχεται να προσφέρει στη διαδικασία της δήλωσης της περιουσίας στο Κτηματολόγιο;
Είμαστε μια εταιρεία που με βάση την πολυετή εμπειρία μας, αναλαμβάνουμε τα πάντα, και αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημά μας. Δηλαδή θα έρθει ο πελάτης στο γραφείο μας και θα φύγει από εδώ έχοντας ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία. Κάνουμε τη συγκομιδή των δικαιολογητικών, συμπληρώνουμε τις αιτήσεις, κάνουμε εντοπισμούς και γεωεντοπισμούς επιτόπιους στα χωράφια όπου χρειάζεται, κάνουμε τοπογραφικά εάν είναι απαραίτητα, κάνουμε ένορκες βεβαιώσεις, και ό,τι άλλο χρειαστεί μέχρι να έχουμε ολοκληρωμένο το φάκελό του τον οποίο εμείς καταθέτουμε.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου διαθέτουμε τέσσερα γραφεία στην Κέρκυρα, δύο στην πόλη, στην Ριζοσπαστών Βουλευτών και στην Αγίας Σοφίας, ένα στην Αχαράβη και ένα στη Λευκίμμη. Επιπλέον διαθέτουμε γραφείο και στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 39, 5ος όροφος, Στοά Πεσματζόγλου) για τους Κερκυραίους που μένουν στην Αθήνα, οι οποίοι μπορούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν να κάνουν από εκεί τη δήλωσή τους. Η εταιρεία μας απασχολεί ήδη 17 άτομα προσωπικό στην Κέρκυρα, ενώ συνεργαζόμαστε με πάνω από 25 λογιστές και 15 ντόπιους πολιτικούς μηχανικούς μέχρι στιγμής, ενώ διευρύνουμε καθημερινά τις συνεργασίες μας.

-Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού και συνεργατών για τα μεγέθη της Κέρκυρας.
Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στο νησί, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου για το Κτηματολόγιο είναι πολύ μεγάλο, αλλά επίσης σκοπός μας είναι και να παραμείνουμε στην Κέρκυρα. Διότι η εταιρεία μας, πέρα από το Κτηματολόγιο, ασχολείται και με προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως το “Εξοικονομώ κατ’οίκον” και το “Εξοικονομώ-Επιχειρώ”. Πρόκειται για προγράμματα που πιάνουν τόπο εδώ, καθώς στο νησί υπάρχουν παλιά κτήρια που μπορούν να ανακαινιστούν, αλλά και οι επιχειρηματίες μπορούν να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία τους ή τα ενοικιαζόμενά τους. Είναι πράγματα που είδαμε ότι λείπουν από το νησί. Και αυτό το κενό ήρθαμε να καλύψουμε προκειμένου ο πολίτης της Κέρκυρας, ο νέος της Κέρκυρας, να μην αναγκάζεται να απευθυνθεί εκτός νησιού, αλλά να υπάρχει ένα γραφείο που να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να μπορεί να συμβουλεύει και να συμβουλεύσει τον εκάστοτε πολίτη.

-Επιστρέφοντας πάλι στο θέμα του Κτηματολογίου, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία η οποία πιθανόν να προξενεί άγχος σε αρκετούς ανθρώπους, η εταιρεία σας τα αναλαμβάνει όλα από το Α ως το Ω;
Όπως σας είπα εμείς αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία. Δεν θα σας στείλουμε σε κανέναν μηχανικό, σε κανέναν τοπογράφο, σε κανέναν δικηγόρο, καθώς όλη η διαδικασία γίνεται με συνεργάτες που έχουμε εντός του γραφείου μας. Εμείς θα πάμε να μετρήσουμε αν χρειαστεί τον χώρο, δεν θα πούμε υποχρεωτικά στον πολίτη κάνε τοπογραφικό εφόσον δεν χρειάζεται προς αποφυγή του κόστους, και θα κάνουμε τον εντοπισμό της περιουσίας στον υπολογιστή δωρεάν. Και στο τέλος κάνουμε εμείς και την κατάθεση του φακέλου στο Κτηματολόγιο. Και η σημαντική μας διαφορά με άλλους που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες είναι ότι η κατάθεση του φακέλου από εμάς γίνεται με φυσική παρουσία. Το οποίο σημαίνει ότι εάν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα με την αίτηση, ο φάκελος γυρίζει πίσω την ίδια στιγμή. Σε αντίθεση δηλαδή με την ηλεκτρονική υποβολή κατά την οποία δεν γίνεται επιτόπιος έλεγχος του φακέλου και τα όποια προβλήματα θα φανούν μετά από έναν χρόνο, και τότε ο πολίτης θα πρέπει πάλι να τρέχει για διορθώσεις και νέα δικαιολογητικά.

-Σαν εταιρεία ωστόσο, και είναι λογικό αυτό, χρεώνεται κάποιο ποσό για τις υπηρεσίες σας. Γιατί κάποιος λοιπόν να απευθυνθεί σε εσάς και να μην τρέξει τη διαδικασία μόνος του;
Διότι ερχόμενος κάποιος σε εμάς, αυτομάτως το κόστος γίνεται πιο μικρό. Στο Κτηματολόγιο δέχονται προς κατάθεση έναν ολοκληρωμένο φάκελο, δίχως να παρέχουν βοήθεια ως προς την ετοιμασία του. Και για να ετοιμάσεις μόνος σου το φάκελο, θα πρέπει να πας σε ένα δικηγόρο, σε ένα μηχανικό, σε έναν τοπογράφο, θα πρέπει δηλαδή να περάσεις 3-4 κατηγορίες επαγγελμάτων, που είναι λογικό να είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος, από ό,τι να έρθεις σε εμάς και να εξυπηρετηθείς για όλα. Δηλαδή πέρα από την εξυπηρέτηση που προσφέρουμε, ότι θα έρθει ο πολίτης εδώ και θα ξεμπερδέψει, θα του βγει τελικά και πολύ πιο οικονομικά από ό,τι να περάσει από διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων μόνος του. Και με δεδομένη την πολυετή εμπειρία που έχουμε, σίγουρα θα τον κατατοπίσουμε σωστά και θα του βρούμε την κατάλληλη λύση για το όποιο πρόβλημα τυχόν υπάρχει με τη δήλωση του στο Κτηματολόγιο. Δεν θα υπάρχει λοιπόν περίπτωση κάποιος να έρθει εδώ και να μην μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε.

Η εταιρεία Trust CC διαθέτει γραφεία στην Κέρκυρα στις εξής διευθύνσεις:

 • Πόλη Κέρκυρας:
  1. Ριζοσπαστών Βουλευτών 4 (έναντι 1ου & 5ου Γυμνασίου)
  2. Αγίας Σοφίας
  Τηλέφωνα: 26610 82220, 26610 80802, 695 300 7646
 • Αχαράβη, πλησίον Οπτικά Αράθυμος
  Τηλέφωνα: 26630 63167, 698 742 5996
 • Λευκίμμη, 21ης Μαρτίου 163
  Τηλέφωνα: 26620 23003, 698 742 5996

Σχετικά άρθρα