Το μπαλκόνι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στο Καμπιέλο

Το μπαλκόνι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στο Καμπιέλο

Το μπαλκόνι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στο Καμπιέλο

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την διάσημη ιστορία αγάπης και θυσίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Το τραγικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχει γράψει ιστορία για τους τρελά ερωτευμένους χαρακτήρες του, αλλά και το μέρος όπου διαδραματίζεται η υπόθεση αυτή, την μαγευτική Βερόνα της Ιταλίας. Η κλασικότερη σκηνή του έργου αυτού, δεν είναι άλλη από εκείνη που ο Ρωμαίος καλεί την αγαπημένη του Ιουλιέτα να βγει στο μπαλκόνι του αρχοντικού της για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του για εκείνη.

Σήμερα το μπαλκόνι αυτό του αρχοντικού του 13ου αιώνα στο ιστορικό κέντρο της Βερόνας αποτελεί διεθνές σύμβολο αγάπης και προσκυνήματος για τους ερωτευμένους. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το πραγματικό σπίτι της διάσημης ηρωίδας χωρίς κάτι να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Kαι αν η περιβόητη υπόθεση των δύο εραστών είχε συμβεί στη Κέρκυρα;

Στα στενά του Καμπιέλου, μέσα στα γραφικά καντούνια της παλιάς πόλης, δεσπόζουν πολλά κτίρια με μπόλικο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως από τη πρώτη κιόλας όψη είναι ένα κόκκινο σπίτι με σκαλιστό μπαλκόνι. Ο λόγος όμως για τον οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον δεν είναι εξ αιτίας του έντονου χρώματός του αλλά εξ αιτίας του επιβλητικού πέτρινου μπαλκονιού του. 

Αποτελεί το μοναδικό μπαλκόνι που έχει διασωθεί από τα βενετσιάνικα χρόνια. Σήμερα, εξ αιτίας της ομοιότητάς του με εκείνο του αρχοντικού της Βερόνας, το μπαλκόνι αυτό στην Κέρκυρα έχει συνδεθεί με την ιστορία των δύο κατατρεγμένων εραστών. Ποιος ξέρει; Μπορεί μια αντίστοιχη ιστορία να έλαβε χώρα κάποτε στο Καμπιέλο της Κέρκυρας…

Σχετικά άρθρα