Την Κυριακή «των Βαγιώνε» η Κέρκυρα έχει την τιμητική της!

Την Κυριακή «των Βαγιώνε» η Κέρκυρα έχει την τιμητική της!

Την Κυριακή «των Βαγιώνε» η Κέρκυρα έχει την τιμητική της!

Όπως είναι γνωστό «μετά Βαΐων και κλάδων» πραγματοποιήθηκε η άφιξη του Ιησού στα Ιεροσόλυμα εξ ‘ου και το όνομα της ιερής αυτής ημέρας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο λαός, ακούγοντας πως ο Ιησούς θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, τον υποδέχθηκαν πανηγυρικά στρώνοντας στο διάβα του βάγια από φοίνικες. Σε ανάμνηση λοιπόν της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού, οι εκκλησιαστικοί ναοί στολίζονται με βάγια φοινίκων και άλλα νικητήρια φυτά όπως δάφνη, ελιά και μυρτιά και ύστερα της λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς. 

Στην Κέρκυρα η Κυριακή των Βαΐων, η σπουδαία αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης φέρει διπλή εορτή αφού τιμάται μαζί με την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προστάτη του νησιού, ο οποίος απάλλαξε την  το νησί από την θανατηφόρα επιδημία της πανώλης κατά το 1630.

Σύμφωνα λοιπόν με ιστορικές πηγές, η μαύρη πανώλη πρωτοεμφανίστηκε στην Κέρκυρα το φθινόπωρο του 1629 μετά την αγκυροβόληση ενός πλοίου που αγκυροβόλησε από την Ιταλία. Η γειτονική Ιταλία και οι γύρω χώρες της πλήττονταν βαριά από αυτή την ασθένεια και ο τρόπος προέλευση της δεν άργησε να εξακριβωθεί στο νησί. Την περίοδο των Χριστουγέννων της ίδια χρονιάς η μεταδοτική αυτή ασθένεια είχε πάρει μεγάλες διστάσεις αφού τα κρούσματα ολοένα και πολλαπλασιάζονταν, παρά τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί από τις κρατικές και τις υγειονομικές αρχές του νησιού. 

Έτσι αφού η πόλη είχε ερημωθεί και όλοι οι δρόμοι είχαν αδειάσει, κάποιοι πιστοί που είχαν απομείνει υγιείς αποφάσισαν παρά τις συστάσεις των αρχών για αποφυγή συνωστισμού, να καταφύγουν στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αναζητώντας τη σωτηρία. 

Λίγες ημέρες μετά και αφού η πόλη δοκιμάζονταν από την αρρώστια ξαφνικά ένα παρατηρήθηκε τα βράδια ένα υπέρλαμπρο φως να φέγγει επάνω από τον ιερό ναό του Πολιούχου. Αναφέρθηκε πως οι πρώτοι που το είδαν ήταν οι φρουροί της πόλης. Σύμφωνα με τους πιστούς το φως αυτό μεταφράστηκε ως η αγρυπνία του Αγίου ο οποίος προστάτευε και φρουρούσε τον ταλαίπωρο λαό του. Ενώ λοιπόν η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση, κάθε μέρα τα κρούσματα σαν ένα θαύμα ξεκίνησαν να ελαττώνονται μέχρι που την άνοιξη και συγκεκριμένα την ημέρα των Βαΐων του 1630 έπαυσαν οριστικά… 

Ο Κερκυραϊκός λαός απέδωσε το θαύμα της λήξης της πανδημίας στον Άγιο Σπυρίδωνα και από τότε η σημερινή θρησκευτική γιορτή αυτή έχει συνδυαστεί με την λιτάνευση του λειψάνου του Πολιούχου και αποτελεί τη λαμπρότερη και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια λιτανεία που τελείται στο νησί…

Συνολικά ο Άγιος Σπυρίδωνας τιμάται στην Κέρκυρα σε ανάμνηση των θαυμάτων του τέσσερις φορές το χρόνο.

  • Την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση του 1630 όπου έσωσε το νησί από τη πανώλη.
  • Το Μεγάλο Σάββατο σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό το 1550.
  • Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τη πανώλη το 1673
  • Την 11η Αυγούστου σε ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους το 1716.

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα