Τα παραδοσιακά κάλαντα της Κέρκυρας

Τα παραδοσιακά κάλαντα της Κέρκυρας

Τα παραδοσιακά κάλαντα της Κέρκυρας

“Λαμπροφορά η Ανατολή κι η Δύση καμαρώνει!”

Έτσι ξεκινούν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κέρκυρας, τονίζοντας τη σημαντική και ταυτόχρονα μοναδική θέση του νησιού στην καρδιά της Μεσογείου. Με παραδόσεις από τη δυτική Ευρώπη, αλλά φυσικά με αυθεντική ελληνική καταγωγή, τα νησιά του Ιονίου με “αρχόντισσα” την Κέρκυρα, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν τα δικά τους μοναδικά κάλαντα, με άκουσμα διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με πολυφωνικές μελωδίες, με τον κορυφαίο τραγουδιστή να του απαντά ο χορός, και φυσικά με τα παραδοσιακά της όργανα, έτσι “ξέρει” η Κέρκυρα να υποδέχεται την γέννηση του Θεανθρώπου!

Στο νησί υπάρχουν φυσικά πολλές παραλλαγές στα κάλαντα ανάλογα με την περιοχή. Και αν και σήμερα το γνωστό “Καλήν Εσπέραν άρχοντες” έχει αντικαταστήσει τα παραδοσιακά κερκυραϊκά κάλαντα στη “χώρα” αλλά και στην ύπαιθρο, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη οι παλιοί Κερκυραίοι και οι παραδοσιακές μας χορωδίες, που τραγουδούν ακόμα τα κερκυραϊκά κάλαντα και μας θυμίζουν την ατμόσφαιρα της παλιάς Κέρκυρας!

Τολμήστε κι εσείς λοιπόν φέτος να τραγουδήστε με την οικογένεια ή με την παρέα σας τα κερκυραϊκά μας κάλαντα, και δώστε μια νότα παράδοσης και νοσταλγίας στις φετινές γιορτές!

Σχετικά άρθρα