Panettone: Το ιταλικό τσουρέκι που λάτρεψαν οι Κερκυραίοι

Panettone: Το ιταλικό τσουρέκι που λάτρεψαν οι Κερκυραίοι

Panettone: Το ιταλικό τσουρέκι που λάτρεψαν οι Κερκυραίοι

Το Panettone, αποτελεί σήμερα ένα από τα διασημότερα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα γλυκά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. 

Οι Κερκυραίοι ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν στην Ελλάδα να φτιάξουν το περίφημο ιταλικό γλυκό, αφού οι ιταλικές συνήθειες των τόσων ετών της Βενετοκρατίας είχαν περάσει στη συνείδηση των ντόπιων. Λέγεται πως η καταγωγή του “Panettone” προέρχεται από το Μιλάνο, ενώ αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton”, που σημαίνει το ψωμί της πολυτέλειας.

Δείτε παρακάτω την αυθεντική ιταλική συνταγή για να φτιάξετε και εσείς το πιο αφράτο  και λαχταριστό πανετόνε τις  γιορτινές αυτές ημέρες!

ΥΛΙΚΑ

Για το πανετόνε:

  • 4 κ.σ. γάλα χλιαρό
  • 2 φακελάκια των 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο, μαλακό
  • 5 μεσαία αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 λεμόνι,  ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι,  ξύσμα
  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 80 γρ. σταφίδες  μαύρες
  • 80 γρ. σταφίδες  ξανθές – σουλτανίνες
  • 3 κ.σ. μαύρο ρούμι
  • 100 γρ. πορτοκάλι και λεμόνι γλασέ, τεμαχισμένα

Για την επικάλυψη:

  • 30 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα, τεμαχισμένα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ασπράδι αβγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε μία βαθιά φόρμα με διάμετρο 20εκ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη μαγιά,  1 κ.γ. ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και χτυπάμε, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις τα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και μία πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και μετά το μείγμα με το βούτυρο και τα αβγά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέσα στο μπολ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να κολλάει.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας με λίγο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε για να μην κολλάει η ζύμη.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις σταφίδες, τις σουλτανίνες, το ρούμι και ζεσταίνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να απορροφήσουν τα υγρά, να φουσκώσουν και να είναι ζουμερά.
  • Αφήνουμε τα φρούτα στην άκρη να κρυώσουν.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη,  ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
  • Σταδιακά προσθέτουμε τις σταφίδες, τις σουλτανίνες, τα φρούτα γλασέ και με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά στη ζύμη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μία μπάλα και την τοποθετούμε στη φόρμα για κέικ, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας 5εκ. πάνω από το χείλος της  φόρμας , και έχουμε ασφαλίσει με ένα σπάγκο.
  • Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ασπράδι του αβγού, ανακατεύουμε και αλείφουμε γενναιόδωρα την κορυφή του πανετόνε.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά, πριν το ξεφορμάρουμε.
  • Αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και σερβίρουμε.

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Πηγή: DimitrisSkarmoytsos.gr

Σχετικά άρθρα