Στείρωση: Μύθοι και πραγματικότητα

Επιμέλεια άρθρου: Ολίνα Κοντοστάνου

Η στείρωση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά θέματα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Είναι απαραίτητη η στείρωση; Στειρώνουμε μόνο τα θηλυκά; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν παρακάτω.

1. Είναι απαραίτητο να στειρώσω το κατοικίδιο μου;

Η στείρωση του κατοικίδιου δεν είναι απαραίτητη. Αλλά αν δεν θέλουμε απογόνους από το ζωάκι μας καλό είναι να στειρωθεί διότι έτσι αποφεύγουμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.

2. Τι προβλήματα μπορεί να εμφανίσει το ζώο εάν δεν στειρωθεί;

Τα συχνότερα προβλήματα είναι από απλές ουρολοιμώξεις, λόγω του ότι γλείφονται στην περιοχή όταν είναι σε οίστρο, μέχρι και σοβαρές λοιμώξεις όπως η μητρίτιδα ή η πυόμητρα, έως και όγκους του αναπαραγωγικού και των μαστών.

3. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία στείρωσης;

Η καλύτερη ηλικία είναι σχετικό, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Πάντως από 8 μηνών μέχρι 2 ετών.

4. Πρέπει να στειρώνονται μόνο τα θηλυκά ζώα;

Όχι μόνο τα θηλυκά αλλά και τα αρσενικά.Με τον ευνουχισμό του αρσενικού προλαμβάνουμε την πιθανή φυγή (λόγω αντρισμού) την ούρηση στις διάφορες γωνίες του σπιτιού και την πιθανότητα εχθρικής συμπεριφοράς. Αλλά και πιθανά παθολογικά προβλήματα (όχι συχνά), όπως  για παράδειγμα προβλήματα με τον προστάτη του σκύλου.

5. Ισχύει το ότι μετά τη στείρωση το ζώο παχαίνει;

Υπάρχει μικρή πιθανότητα το ζωάκι μας να πάρει βάρος, κάτι που όμως μπορεί να ελεγχθεί με μείωση της ποσότητας τροφής ή με τροφή για στειρωμένα ζώα.

6. Πρέπει να δίνουμε συγκεκριμένη τροφή μετά τη στείρωση;

Μετά τη στείρωση προτείνεται τροφή για στειρωμένα ζωάκια ιδιαίτερα στους στειρωμένους γάτους για να αποφευχθούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως πέτρες στην κύστη που προκαλούν φράξιμο, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

7. Ισχύει το ότι μετά τη στείρωση το ζώο ηρεμεί;

Ο χαρακτήρας του ζώου δεν επηρεάζεται από την στείρωση ή τον ευνουχισμό όταν αυτό γίνει σε νεαρή ηλικία. Σε μεγάλα σκυλιά μπορεί να γίνουν πιο ήρεμα, αλλά δεν είναι κανόνας.

8. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαδικασία της στείρωσης; (Πρέπει να είναι νηστικό το ζώο; Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση; Πόσο χρειάζεται για να αναρρώσει πλήρως;)

Το χειρουργείο είναι μια διαδικασία σοβαρή. Το ζώο προσκομίζεται νηστικό την ημέρα της επέμβασης η διάρκεια της οποίας μπορεί να είναι περίπου 1-2 ώρες. Η αποθεραπεία είναι απλή και σύντομη την ίδια μέρα το ζωάκι μπορεί να πάει σπίτι του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι για τις επόμενες 4-5 μέρες να μην το αφήνουμε να τρέχει και να παίρνει αντιβίωση προκειμένου να μην μολυνθεί επειδή είναι πιθανό να γλύφει την τομή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η στείρωση δεν είναι μόνο μία πράξη που συμβάλλει στην μείωση των αδέσποτων ζώων αλλά και στην καλύτερη υγεία του κατοικίδιου μας.

Πηγή πληροφοριών: 
Κτηνίατρος-Νικόλαος.Κ. Χαλικιόπουλος
Εθνική Οδός Παλαιοκαστρίτσας 46
26610-20101, 6944245109

Σχετικά άρθρα