Σπαράγγια: Ένας διατροφικός “θησαυρός” στην κερκυραϊκή ύπαιθρο
Σπαράγγια: Ένας διατροφικός “θησαυρός” στην κερκυραϊκή ύπαιθρο
Σπαράγγια: Ένας διατροφικός “θησαυρός” στην κερκυραϊκή ύπαιθρο
05 Μαΐου 2020Επιμέλεια άρθρου: Σπυριδούλα Βασιλάκη
Έφτασε ο Μάιος, τέλος εποχής για τα αγριοσπάραγγα και τις οβριές, αλλά αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί παρελθόν, οι λάτρεις της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να σπεύσουν να μαζέψουν τα τελευταία στην κερκυραϊκή ύπαιθρο.
Πού βοηθάνε;
Στην αρχαία Αθήνα, τα άγρια σπαράγγια θεωρούνταν εκλεκτό φαγητό και ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη.
Τα σπαράγγια όπως και οι οβριές είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, θεωρούνται υπερτροφή και είναι ό,τι καλύτερο για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σπαράγγι, περιέχει ελάχιστες θερμίδες και είναι καλή πηγή φολικού οξέως και καλίου ενώ είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C.
Τα σπαράγγια φαίνεται να είναι σύμμαχοί μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, τους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, την ποδάγρα, το οίδημα από καρδιακή ανεπάρκεια και τη σχιστοσωμίαση. Ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς στην υπερτροφία, δρα εναντίον της φυματίωσης, της βρογχίτιδας, είναι αντιρρευματικό και καταπραϋντικό.
Πού τα βρίσκουμε;
Οι χομπίστες χορτοσυλλέκτες τα αναγνωρίζουν και ξέρουν που να τα βρουν ενώ όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι μπορείτε να τα αναζητήσετε όπου υπάρχει πράσινο και νερό! Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσετε γιατί ξεπροβάλουν μέσα από χόρτα, θάμνους, σε ρίζες δέντρων, τυλιγμένα σε καλάμια και ορθώνουν ψηλά το ανάστημά τους.
Πώς τα μαγειρεύουμε;
Η γεύση τους είναι αρκετά πικρή και πολλοί προσπαθούν να τα ξεπικρίσουν βράζοντας τα πριν τα μαγειρέψουν με αποτέλεσμα να χάνουν τις ιδιότητες τους αλλά και να γίνονται υπερβολικά μαλακά. Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, ζεματισμένα, βραστά, σε κατσαρόλα με μία ελαφριά σάλτσα, στο φούρνο. Μπορείτε επίσης να βράσετε τα κοτσάνια τους και να πιείτε το νερό που θεωρείται πως έχει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες που θέλετε να λάβετε από τα σπαράγγια και τις οβριές.
Όπως και να αποφασίσετε να τα μαγειρέψετε το σίγουρο είναι πως παραμένουν γευστικότατα αλλά και η διαδικασία συγκομιδής τους είναι μια ευκαιρία να έρθετε κοντά στη φύση και να αναζωογονηθείτε!