Σωκράκι: Ταξίδι στο χθες και στο σήμερα

Ανεβαίνοντας τους ελικοειδείς καταπράσινους δρόμους από τη σειρά των ορεινών όγκων της βόρειας Κέρκυρας, στην εσωτερική πλευρά από το Κοράκιο όρος βρίσκεται “κρυμμένο” το παραδοσιακό χωριό Σωκράκι. Η τοποθεσία αυτή θεωρείται ότι έδωσε και το όνομα στο χωριό, από τη παραφθορά δηλαδή των λέξεων Έσω Κοράκιον προέκυψε το “Σωκράκι”.

Σίγουρα όμως η θέση που βρίσκεται κτισμένο, το προστάτεψε σε αλλοτινές εποχές από τα “αδιάκριτα” βλέμματα πειρατών και κουρσάρων της θάλασσας. Σήμερα πλέον, και ανάλογα σε ποιο σημείο του οικισμού σταθείς, απλώνεται μπροστά σου γενναιόδωρα μια πανοραμική θέα του νησιού, από τις κορυφές του Παντοκράτορα, φτάνοντας μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας.

Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια από το Σωκράκι, νιώθεις ότι βρίσκεσαι ταυτόχρονα μέσα σε δύο κόσμους: στο σήμερα και στο χθες. Τα σύγχρονα και ανακαινισμένα κτήρια, στέκουν και συνομιλούν με τα παραδοσιακά σπίτια και τα κλειστά και ξεχασμένα καταστήματα και εργαστήρια. Και όμως, αυτή η έντονη σε ορισμένα σημεία αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, είναι που προσδίδει και το στοιχείο της αληθινής ζωντάνιας σε έναν τόπο. Ιστορίες που σταμάτησαν να αφηγούνται και νέες διηγήσεις που τώρα ξεκινούν να υφαίνονται, έτσι και στο Σωκράκι, το βράδυ του καλοκαιριού, οι φωνές από τα παιδιά στην πλατεία του χωριού, συνεχίζουν να ξετυλίγουν το νήμα του παραμυθιού αυτού που κάποτε είχαν ξεκινήσει να ακούν από τον παππού και τη γιαγιά…

Κείμενο και φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αηδονίδης

Σχετικά άρθρα