Smoothies: Η αγαπημένη μας καλοκαιρινή συνήθεια

Smoothies: Η αγαπημένη μας καλοκαιρινή συνήθεια

Smoothies: Η αγαπημένη μας καλοκαιρινή συνήθεια

Επιμέλεια άρθρου: Μάγδα Μεσημέρη

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, όλοι μας αναζητάμε σνακ ή γεύματα που θα μας ενυδατώσουν, δεν θα μας βαρύνουν ενώ παράλληλα μας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο λόγος για τα αγαπημένα μας smoothies, που λατρεύουν όχι μόνο οι μικροί, αλλά και…οι λίγο μεγαλύτεροι.

Προκύπτουν από την πολτοποίηση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, ενώ συχνά τα συναντάμε με την προσθήκη ξηρών καρπών ή σπόρων, όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι Chia.

Γιατί να τα επιλέξω;

Τα smoothies αποτελούν μία καλή εναλλακτική λύση για ένα ελαφρύ ενδιάμεσο γεύμα, μετά την προπόνηση ακόμα και για πρωινό. Περιέχουν ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, βατόμουρο, μπανάνα, μήλο, ακτινίδιο, φράουλα), λαχανικά (πχ. παντζάρι, καρότο, σπανάκι, αβοκάντο), γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) αλλά και υδατάνθρακες (όπως βρώμη, λιναρόσπορο). Συχνά προστίθεται στο μείγμα και μέλι ή ταχίνι προσδίδοντας στο ρόφημα μια γλυκιά γεύση.

Η υπεροχή τους έναντι των απλών φυσικών χυμών είναι η προσθήκη της φλούδας των φρούτων (π.χ.ροδάκινο, νεκταρίνι, αχλάδι, μήλο) καθώς και των λαχανικών, λαμβάνοντας έτσι περισσότερες φυτικές ίνες. Έτσι, μας χορταίνουν περισσότερο από έναν χυμό ενώ παράλληλα ευνοούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τι περιέχουν συνήθως τα smoothies;

Στις περισσότερες συνταγές συναντάμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο Kale, το σέλερυ, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C και Κ. Πολλές συνταγές περιέχουν και καρότο, παρέχοντάς μας μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, η οποία αποτελεί πρόδρομη φυτική μορφή της βιταμίνης Α που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Έτσι, «εκτοξεύουμε» την αντιοξειδωτική δράση των smoothies μας, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των καροτενοειδών και φλαβονοειδών, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και προστατεύοντάς μας από χρόνιες ασθένειες. Τέλος, σε αρκετές συνταγές συχνά χρησιμοποιείται το αβοκάντο, αφού δίνει στο smoothie μία ενιαία, απαλή υφή και μας προσφέρει μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά, τα «καλά» λιπαρά που θέλουμε να λαμβάνουμε στη διατροφή μας.

Ποιοι μπορούν να τα καταναλώσουν;

Τα πράσινα smoothies αποτελούν μία καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν κουραστεί να καταναλώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά με την κλασσική τους μορφή, καθώς και για εκείνους που θέλουν να εντάξουν ακόμα κάποιες μερίδες φρούτων & λαχανικών μέσα στη διατροφή τους. Επιπλέον, αποτελούν ένα εξαιρετικό φυτικό ρόφημα για εκείνους που ακολουθούν ειδική δίαιτα, όπως σε περίοδο νηστείας ή vegan διατροφή, έχοντας ως βάση το φυτικό γάλα ή γιαούρτι. Τέλος, λόγω της σύστασης τους έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Τα αγαπημένα μου smoothies

Οι προτάσεις μου για την παρασκευή ενός smoothie δεν αποτελούν μονόδρομο, καθώς στο διαδίκτυο θα βρείτε πληθώρα συνταγών με πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας σας. Ωστόσο, σας παραθέτω τις αγαπημένες μου:

  • Summer Smoothie
    • ½ παγωμένη μπανάνα (κομμένη σε ροδέλες)
    • 2 καρότα
    • ½ παγωμένο μήλο (κομμένο σε κύβους)
    • 2 βερίκοκα
  • Smoothie για ενέργεια
    • 1 μέτριο παντζάρι παγωμένο (κομμένο σε κύβους)
    • 2 καρότα
    • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
    • ½ κ. γλυκού ginger
  • Smoothie για μικρά και… μεγάλα παιδιά
    • 1 μικρή μπανάνα + 4 φράουλες ή βατόμουρα
    • 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου
    • 2κ.γ. κακάο
    • 1κ.σ. σπόρους Chia
    • 1 κ.γ. μέλι

Ανακατεύουμε όλα σε ένα μπλέντερ και απολαμβάνουμε!

Όποιο ρόφημα και να επιλέξετε, καλώς να το απολαύσετε!

Η Μάγδα Μεσημέρη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με MSc στην Αθλητική Διατροφή (Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) στο οποίο έλαβε και υποτροφία ως αριστούχος. Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων επάνω στο Personal & Group Training στο Τμήμα Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων. Επίσης είναι Μέλος της Εταιρίας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ).

Σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο και παράλληλα διδάσκει ως εκπαιδεύτρια στο ΔΙΕΚ Κέρκυρας.

Σχετικά άρθρα