Σκούτζικας: Το αθώο δρακάκι της Κέρκυρας

Σκούτζικας: Το αθώο δρακάκι της Κέρκυρας

Σκούτζικας: Το αθώο δρακάκι της Κέρκυρας

Πόσες φορές κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας έχει τύχει να συναντήσετε ερπετοειδή με μακριά ουρά να σκαρφαλώνουν στα δέντρα; 

Εκ πρώτης όψεως και εξ αιτίας της μακριάς ουράς και της ταχύτητας που κινούνται δημιουργούν τρόμο, όμως στην πραγματικότητα αυτά τρομάζουν περισσότερο από εσάς αφού είναι εντελώς άκακα και παρεξηγημένα από το λαό ερπετοειδή. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον περιβόητο σκούτζικα, το αθώο δρακάκι της Κέρκυρας.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μικροσκοπικό κροκοδειλάκι του οποίου το μήκος δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Λέγεται, πως το είδος αυτής της σαύρα προήλθε στη Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, ενώ μια θεωρία υποστηρίζει πως έφτασε μέσω ενός Άγγλου αξιωματικού μετά από κάποιο ταξίδι του στις μακρινές Ινδίες. Σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία αποκαλείται Laudakia stellio ενώ στα ελληνικά χαρακτηρίζεται και ως κασιδιάρης, κουρκούταβλος ή κορκοφίλας. Ο σκούτζικας καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ότι αφορά την πανίδα της Κέρκυρας. 

Ζει στην Κέρκυρα σε αρκετά μεγάλους πληθυσμούς ενώ είναι πολύ δυσδιάκριτο, αφού τα χρώματά του μοιάζουν πολύ με αυτά του εδάφους. Προτιμά το χερσαίο πετρώδες έδαφος και το υγρό κλίμα γι’ αυτό θα το συναντήσετε πιθανότατα περισσότερο σε περιοχές της Κέρκυρας όπως το Γαστούρι, τους Κυνοπιάστες και το χωριό των Κουραμάδων. Πιθανότατα να το συναντήσετε να απολαμβάνει το ήλιο σε βραχώδεις ή χερσαίες εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση της νότιας Κέρκυρας όπως η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου. 

Σχετικά άρθρα