Σιδηροδομική Σπάτουλας: η εφαρμογή της θερμομόνωσης στην Κέρκυρα

Σιδηροδομική Σπάτουλας: η εφαρμογή της θερμομόνωσης στην Κέρκυρα

Σιδηροδομική Σπάτουλας: η εφαρμογή της θερμομόνωσης στην Κέρκυρα

Η “Σιδηροδομική ΕΠΕ Σπάτουλας” ξεκίνησε την πορεία της πριν από 40 χρόνια στην Κέρκυρα, ως μια παραδοσιακή μάντρα οικοδομικών υλικών. Σήμερα πλέον είναι μια εταιρεία που διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προηγμένων οικοδομικών υλικών, από τα μεγαλύτερα brand names σε διεθνές επίπεδο, καλύπτοντας κάθε κατασκευαστική και κτηριακή ανάγκη με κριτήρια υψηλής ποιότητας.

Ο sindetiras συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Κώστα Σπάτουλα, ο οποίος μας εξήγησε πώς λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη ενός συστήματος θερμομόνωσης, ειδικά μάλιστα για ένα νησί με ιδιαίτερο κλίμα όπως είναι η Κέρκυρα, καθώς και τι πλεονεκτήματα προσφέρει η “Σιδηροδομική” ως εταιρεία στον τομέα της θερμομόνωσης.

-Κώστα εξήγησέ μας αρχικά για όσους δεν γνωρίζουμε, τι ακριβώς είναι η θερμομόνωση;
Η θερμομόνωση είναι ένα εξωτερικό περίβλημα που προστατεύει ένα κτήριο, είτε είναι υφιστάμενο είτε είναι νέο κτήριο απαιτείται να εφαρμόζεται. Επίσης, η θερμομόνωση είναι ένα σύστημα φιλικό στο περιβάλλον διεθνώς αναγνωρισμένο για τις υψηλές του αποδόσεις.

Με την εφαρμογή του αποδίδει ενεργειακή αναβάθμιση στα κτήρια. Η θερμομόνωση αποτελείται από μια σειρά υλικών, είναι δηλαδή ένα σύστημα, όπου το κάθε υλικό έχει τη σημασία του και προσφέρει τις απαραίτητες ιδιότητες για την αποδοτική λειτουργία συνολικά του συστήματος. Καταλήγει να είναι ένας ομοιογενής θερμομονωτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου προστατεύοντάς το έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Στην ουσία ένα θερμομονωτικό σύστημα, περιβάλλει, προστατεύει και προσφέρει ενεργειακή αναβάθμιση σε ένα κτήριο.

Σαν “Σιδηροδομική” διαθέτουμε ολόκληρη τη γκάμα υλικών που χρειάζεται ένα σύστημα θερμομόνωσης. Επίσης όλα τα υλικά μας είναι πλήρως πιστοποιημένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς φέρουν σήμανση ETICS, φυσικά αναφερόμαστε σε κάθε υλικό, ακόμα και στα παρελκόμενα ή βοηθητικά.

– Άρα εγώ γιατί να εφαρμόσω θερμομόνωση στο σπίτι μου; Ποιο θα είναι το όφελός μου;
Καταρχάς το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή σε θέματα θέρμανσης – ψύξης υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων. Δεύτερον είναι η βιωσιμότητα. Το σπίτι ή το οποιοδήποτε κτήριο έχει καλύτερο θερμικό περιβάλλον, έχει λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη και ταυτόχρονα δεν παρουσιάζονται: υγρασία, μούχλα, ρηγματώσεις κ.λπ.

Αποκτάς έτσι ένα περιβάλλον εντός του κτηρίου βιώσιμο και υγιεινό χωρίς να δημιουργείται η ανάγκη συχνών επισκευών τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά. Επιπλέον το κτήριο αναβαθμίζεται και αισθητικά, γιατί η θερμομόνωση είναι και ανακαίνιση. Με όλα τα παραπάνω ένα κτήριο έχει πλέον καλύτερη συμπεριφορά στις καταπονήσεις από το περιβάλλον, ενώ αναβαθμίζεται τελικά και η αξία του κτηρίου προσφέροντας του μακροχρόνια ενεργειακή απόδοση.

-Στην Κέρκυρα έχουμε ένα ιδιαίτερο κλίμα. Εάν βάλω θερμομόνωση στο σπίτι μου, θα με προστατεύει και από την υγρασία όπως είπες;
Είναι δεδομένο ότι η απουσία θερμομόνωσης στους τοίχους των σπιτιών ευθύνεται για την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και παράλληλα για την παρουσία υγρασίας που δημιουργεί πάντα ανθυγιεινό εσωτερικό περιβάλλον. Η θερμομόνωση προσφέρει επίσης ηχομονωτικές και υγρομονωτικές ιδιότητες. Αναφερόμαστε σε ένα σύστημα που προστατεύει συνολικά το κτήριο, δηλαδή προσφέρει αναβαθμισμένη διαπνοή του κτηρίου και κατάλληλη διαχείριση εσωτερικής υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δημιουργεί ένα ποιοτικό μικροκλίμα και τελικά ένα εσωτερικό βιώσιμο – υγιεινό θερμικό περιβάλλον χωρίς παρουσία υγρασίας και μούχλας. Ωστόσο η θερμομόνωση πρέπει να εφαρμόζεται με τα σωστά κριτήρια σύμφωνα με το ανάλογο περιβάλλον. Για παράδειγμα, δεν έχεις τις ίδιες απαιτήσεις όταν εφαρμόζεις θερμομόνωση στο Ελσίνκι, τις ίδιες απαιτήσεις στην Λευκωσία και τις ίδιες απαιτήσεις στην Κέρκυρα. Είναι τρία διαφορετικά κλίματα με διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που επηρεάζουν κάθε εποχή συνολικά το σπίτι. Οπότε η θερμομόνωση για το δικό μας νησί έχει κάποια συγκεκριμένα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε όλες αυτές τις πληροφορίες στον κάθε ενδιαφερόμενο, γιατί θέλουμε ο πελάτης, από οποιαδήποτε ομάδα κοινού – είτε είναι τεχνικό γραφείο, εργολάβος ή ιδιώτης – να έχει πλήρη γνώση για αυτό που τελικά επιλέγει.

-Οικονομικά όμως η θερμομόνωση έχει και ένα κόστος. Πόσο εύκολο είναι να γίνει μία τέτοια επένδυση τελικά;
Το κόστος της θερμομόνωσης εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του συστήματος και τις αποδόσεις που θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει. Δεν είναι όλα τα υλικά ίδια, άρα δεν είναι και όλα τα συστήματα ίδια ώστε να υπάρχει ένα προκαθορισμένο κόστος. Συγκρίσιμα, εμφανίζονται οι μεταξύ τους διαφορές, τόσο στα θερμομονωτικά υλικά, όσο και τελικά στα συστήματα.

Οι αποδόσεις της θερμομόνωσης είναι σχετικά άμεσες. Αν μάλιστα ένα κτήριο ακολουθεί τα σύγχρονα πρότυπα και έχει μια πηγή θερμότητας η οποία είναι σύγχρονη, για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας ή ένα ενεργειακό τζάκι, και ταυτόχρονα τα κουφώματά του είναι επίσης ενεργειακά, τότε οι αποδόσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο για την απόσβεση που θα κάνει. Συν του ότι το κτήριο στην ουσία ανακαινίζεται και αυξάνει την αξία του. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ένα σύστημα θερμομόνωσης προσφέρει αισθητική αναβάθμιση και τελικά ανακαίνιση.

Η θερμομόνωση εξασφαλίζει μέση μείωση κατανάλωσης 45-60% για θέρμανση ή ψύξη. Διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ανάγκες κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη από οποιανδήποτε πηγή ενέργειας, σε κάθε περίπτωση, μειώνονται αισθητά. Τέλος, παύουν τα κόστη από τις συχνές εργασίες συντήρησης και επισκευών, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά, που απαιτούν τα μη θερμομονωμένα κτήρια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επένδυση με άμεση απόσβεση.

-Η “Σιδηροδομική” σαν εταιρεία τι το ξεχωριστό προσφέρει στον τομέα της θερμομόνωσης;
Εμείς έχουμε τη λογική να ακολουθούμε εταιρείες με πρότυπα που προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κυρίως δουλεύουμε το σύστημα μόνωσης της Marmoline, αλλά δουλεύουμε επίσης συστήματα, καθώς και παρελκόμενα υλικά, και από άλλες εταιρείες ηγέτες όπως: η Mapei, η Siκa, η Fibran, η Vertex, και η Fischer. Η τελευταία για παράδειγμα είναι μια εξαιρετική εταιρεία διεθνώς αναγνωρισμένη στο σύστημα στερέωσης θερμομονωτικών πλακών. Και όταν λέω συγκριτικά πλεονεκτήματα, το να προσφέρεις ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης το οποίο είναι από παραγωγό εταιρεία, σου δίνει την ασφάλεια για την ποιότητα των θερμομονωτικών προϊόντων στο σύνολο τους.

Άλλο πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι όλη η γκάμα των υλικών μας, είναι πιστοποιημένη σε χαρακτηριστικά και ιδιότητες πέραν των εύκολα αναγνωρίσιμων και βασικών. Δηλαδή για παράδειγμα, ο παστώδης σοβάς που διαθέτουμε είναι ρητινούχος με υψηλή υδροφοβία και πιστοποίηση ακαυστότητας και υδρατμοπερατότητας. Επιπλέον όμως ακόμη και η οικονομική σειρά που διαθέτουμε έχει επίσης τα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, απλά σε πιο χαμηλή βαθμίδα. Δεν τα ακυρώνουμε από το σύστημα για λόγους οικονομίας και ανταγωνιστικότητας τιμής, σε καμία περίπτωση δεν θα συνέβαινε αυτό καθώς θα ήταν ακατάλληλα για εφαρμογή στο νησί μας.

Δεν προσφέρουμε δηλαδή στην οικονομική σειρά κάτι το οποίο είναι κατώτερο και μη κατάλληλο εφαρμογής για το περιβάλλον μας. Από εκεί και πέρα ένας πελάτης, μπορεί να επιλέξει όποιο σύστημα θέλει. Εμείς του δίνουμε μια σειρά από ποιοτικές προτάσεις για υψηλή απόδοση σύμφωνα με τις ανάγκες του κτηρίου στο περιβάλλον της Κέρκυρας, εξηγώντας του τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Αυτός τελικά επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τα δικά του κριτήρια και το οικονομικό του εύρος, αλλά πάντα με υπευθυνότητα και όλες τις πληροφορίες ώστε να έχει γνώση για αυτό ακριβώς που επιλέγει και τελικά εμείς να καταλήξουμε να του προσφέρουμε ένα κατάλληλο και ποιοτικό σύστημα θερμομόνωσης με μακροχρόνια και υψηλή απόδοση.

ΣΙΔΗΡΟΔΟΜΙΚΗ ΕΠΕ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ

Προηγμένα οικοδομικά υλικά

Σχετικά άρθρα