“Της νύφης τα λιθάρια” από τη συγγραφέα Αγγελική Χυτήρη

Ένας σχηματισμός βράχων που βρίσκεται στην Κέρκυρα, απέναντι από τις παραλίες Κοντογιαλός και Γιαλισκάρι με την ονομασία «Της νύφης τα λιθάρια», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για να γραφτεί το ομώνυμο ραδιοφωνικό θεατρικό έργο από την Κερκυραία συγγραφέα Αγγελική Χυτήρη.

Ο θρύλος που περιβάλλει την περιοχή, λέει ότι την νύφη απήγαγαν πειρατές την ημέρα του γάμου της σε μια εποχή που οι πειρατικές επιδρομές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Η νύφη λίγο πριν ξεψυχήσει, καταράστηκε τους πειρατές και τα πλοία τους πέτρωσαν σχηματίζοντας αυτούς τους βράχους. Η τοποθεσία και ο θρύλος που την περιβάλλει, αποτελούν το σκηνικό αλλά και βασικό δομικό συστατικό της αφήγησης μιας σύγχρονης ιστορίας, τριών παιδικών φίλων που έρχονται αντιμέτωποι σε μια μοιραία σύγκρουση. Η νύφη του θρύλου, παρασύρθηκε και χάθηκε στη δίνη των ιστορικών γεγονότων.

Δεν είχε την ευκαιρία να καθορίσει η ίδια το πεπρωμένο της όσο ήταν ζωντανή και το μόνο που επιθυμεί πλέον, είναι η εκδίκηση. Από την άλλη, κρυμμένες επιθυμίες και απωθημένες καταστάσεις οδηγούν τρεις νέους ανθρώπους  με τις πράξεις ή την αδράνειά τους,  να ακολουθήσουν μια πορεία που σχεδόν νομοτελειακά τους οδηγεί σε αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν “ύβρη” την υπέρβαση δηλαδή των ορίων.

Το έργο βραβεύτηκε στο Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου 2019 που διοργάνωσε το ΡΙΚ και μεταδόθηκε από το Α’ Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020.

Μπορείτε να το ακούσετε και να το κατεβάσετε από την σελίδα www.cybc.com.cy.

Σχετικά άρθρα