“Πρόγραμμα Ίρις”: Διαγωνισμός από το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων

Σχετικά με τον διαγωνισμό: “Ένα λεπτό για το νησί σου”

Το πρόγραμμα ” Ίρις “ είναι ένας διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί σε ανάμνηση της Iris Goldsmith (κόρη του Ben Goldsmith, ενός από τους ιδρυτές του Conservation Collective) που έχασε την ζωή της σε ένα τραγικό δυστύχημα στο οικογενειακό τους αγρόκτημα το 2019.

Αποτελεί φόρο τιμής στην Άιρις (Iris) , η οποία είχε μια βαθιά δια βίου σχέση με τον φυσικό κόσμο και πίστευε ακράδαντα ότι η εύρεση αρμονίας με τη φύση είναι ο πρωταρχικός σκοπός της ανθρωπότητας, η οικογένεια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να συνεχίσει την αποστολή της Ίρις, δημιουργώντας έναν διαγωνισμό σε συνεργασία με τα τοπικά περιβαλλοντικά ιδρύματα του δικτύου Conservation Collective.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 15-18 ετών που ζουν στα Ιόνια Νησιά και επιδιώκει να εντοπίσει και να ενδυναμώσει τα νεαρά άτομα να γίνουν περιβαλλοντικοί φύλακες των τοπικών τους περιοχών.

Αυτό συμβαδίζει σταθερά με την αποστολή της Conservation Collective, για την υποστήριξη και καλλιέργεια πρωτοβουλιών τοπικής κλίμακας, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να διατηρήσουν και να έχουν μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες μας. Ο διαγωνισμός προβλέπεται να διοργανώνεται ετησίως και σε διεθνή βάση, επιτρέποντας στα νεαρά άτομα να ακολουθήσουν την ιδεολογία ”σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά” (=’think globally-act locally’)’.

Όροι διαγωνισμού

  1. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους μαθητές γυμνασίου 15-18 ετών, που ζουν στα Ιόνια Νησιά (με άδεια γονέα ή κηδεμόνα).
  2. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή ανά δύο άτομα.
  3. Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό πρέπει να δημιουργήσετε ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού που θα προσδιορίζει και θα επισημαίνει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που αφορά την τοπική σας κοινωνία (νησί) μαζί με την προσέγγισή σας για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί (να είστε δημιουργικοί/ές – όλα είναι δυνατά)!
  4. Το θέμα πρέπει να είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα την τοπική σας κοινότητα και σχετίζεται με την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, το θαλάσσιο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τις εκπομπές CO2 ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των νησιών.
  5. Η προσπάθεια των νικητών/νικητριών του διαγωνισμού θα ανταμειφθεί με μία εμπειρία εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας εν είδει συμβολικού επάθλου αξίας ως 500€ με μία από τις οργανώσεις Katellios Group και Wildlife Sense, οι οποίες θα παράσχουν στους νικητές/νικήτριες μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τοπικά περιβαλλοντικά θέματα.
  6. Το έργο που θα κερδίσει θα επιλεγεί από κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του IEF και σχετικά άτομα από τα Ιόνια Νησιά.

Η φόρμα της αίτησης: https://docs.google.com/forms/d/1RiSDg6iAOfKn-lvWaCk9w0BUjaHAg_xI97DEixgsvIM/edit?ts=606ec941

Διεθνής διαγωνισμός

Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες θα λάβουν αυτόματα συμμετοχή και στον διεθνή Διαγωνισμό THE IRIS PRIZE που θα διοργανωθεί από το δίκτυο Conservation Collective, με έπαθλο χρηματικής αξίας 5.000€. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Ionian Environment Foundation στη διάρκεια του 2021.

Σχετικά άρθρα