Πώς θα λειτουργήσει το lockdown τα Χριστούγεννα;

Tην παράταση του lockdown ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων αφού το κύμα την πανδημίας δεν φαίνεται να υποχωρεί. 

Κομμωτήρια: Ειδικότερα ανοίγουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου  τα κομμωτήρια και κουρεία, σε όλη τη χώρα, με διευρυμένο ωράριο. Στα κομμωτήρια έως 100τμ επιτρέπονται 4 θέσεις εργασίας με απόσταση 2 μέτρα η μία από την άλλη.

Βιβλιοπωλεία: Τα μικρά βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα ως 100 τετραγωνικά ή ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά για καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων.

Οι σχετικές μετακινήσεις υπάγονται στον κωδικό 2. 

Εμπορικά καταστήματα – Λιανεμπόριο

Για τα εμπορικά καταστήματα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου εφαρμόζεται το click away σε καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, που έχουν πρόσοψη σε δρόμο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Δεν θα εφαρμοστεί το click away στα εμπορικά κέντρα. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης θα επιτρέπεται η μετακίνηση ενός μόνο ατόμου για την παραλαβή του προϊόντος με κωδικό 2 και ουρές μέχρι εννέα άτομα.

Ο πελάτης θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη αγοράς ή SMS από το κατάστημα, που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα παραλαβής. Η αγορά θα γίνεται μέσω eshop ή τηλεφωνικά. Επιχειρήσεις που θα δέχονται πελάτη μέσα στο κατάστημα θα έχουν διοικητικές κυρώσεις με αναστολή λειτουργείας από 15 έως 90 ημέρες και πρόστιμο έως 50.000ευρώ. 

Εκκλησίες: Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές, με ειδικές εξαιρέσεις για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Φώτων με όριο έως 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους Μητροπολιτικούς ναούς. Τα Θεοφάνεια δεν θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός Υδάτων σε δημόσιο χώρο.

Μετακινήσεις: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και την περίοδο των εορτών. Θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. 

 

Σχετικά άρθρα