Οι “θησαυροί” της Κέρκυρας
Οι “θησαυροί” της Κέρκυρας
Οι “θησαυροί” της Κέρκυρας
20 Ιανουαρίου 2021Εάν για κάτι φημίζεται η Κέρκυρα, πέραν από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και τα επιβλητικά ιστορικά της μνημεία, είναι τα περίφημα τοπικά της προϊόντα. Οι αγνές πρώτες ύλες, οι ξένες επιρροές και η ντόπια κουλτούρα συνέβαλαν συνδυαστικά στη δημιουργία των «θησαυρών» της Κέρκυρας. Πλούσιες γεύσεις και θρεπτική αξία, μοναδικά αρώματα και άριστη ποιότητα υπογραμμίζουν την αξία των γνήσιων κερκυραϊκών αγαθών.
Φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με ορισμένα Κερκυραϊκά προϊόντα τα οποία σήμερα πέραν από τη διεθνή τους αναγνώριση ορισμένα από αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν για το νησί.
Κουμκουάτ
Το χρυσό πορτοκάλι της Κέρκυρας δεν είναι άλλο από το περίφημο κουμκουάτ. Ξεχωρίζει για το σχήμα, το άρωμα και την γεύση του. Έφτασε στην Κέρκυρα από τον Σίδνεϋ Μέρλιν επί Αγγλοκρατίας και σήμερα είναι ταυτισμένο με την Κέρκυρα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά κυρίως στην ζαχαροπλαστική δίνοντας γλασαρισμένα φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κ.α.
Η εταιρεία Corfu Spirit Α.Ε. ξεκίνησε την δραστηριότητα της απορροφώντας από καλλιεργητές της Κέρκυρας τον καρπό του κουμκουάτ δημιουργώντας μία πλήρη γκάμα προϊόντων με την ιδιαίτερη και αγαπητή γεύση του φρούτου αυτού. Έχοντας ως βάση την άριστη συνεργασία με παραγωγούς και πελάτες από όλη την Ελλάδα και ασφαλώς την αγάπη γι’ αυτό που κάνουν συνεχίζουν την πορεία, φιλοδοξώντας να προσφέρουν καινοτόμες ιδέες που καλύπτουν τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες και να διαφημίζουν παντού τα αγαθά της Ελληνικής γης.
Corfu Spirit S.A.
Παραδοσιακά προϊόντα
Κερκυραϊκό μέλι
Το μέλι δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως η τροφή των θεών αφού αποτελεί την πιο γλυκιά, φυσική και υγιεινή μας απόλαυση προσφέροντάς μας ενέργεια. Το κερκυραϊκό μέλι είναι ένα από τα διασημότερα στην Ελλάδα για τη γεύση και τη μεγάλη θρεπτική του αξία. Τα Κερκυραϊκά μέλια είναι πολυβραβευμένα και σήμερα ανταγωνίζονται αντίστοιχα προϊόντα παγκοσμίως. Ωστόσο πέρα από ασυναγώνιστη απόλαυση κάθε ώρα της ημέρας, έχει ευεργετικές ιδιότητες αφού προσφέρει βαθιά θρέψη και λαμπερή επιδερμίδα.
Η Κερκυραϊκή επιχείρηση “Του μελιού το πανηγύρι” εργάζεται συνεχώς για το καλύτερο, το καλύτερο για τα προϊόντα της, το καλύτερο για τους καταναλωτές της και το νησί μας. Τα τελευταία χρόνια σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς σε ποιότητα και γεύση, αναδεικνύοντας τον τόπο μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστό ότι τα αγνά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την Μελισσοκομική Δεμερτζόγλου και την ομάδα της. Ύστερα από διαδοχικές αναλύσεις και συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες η σκληρή δουλειά της ομάδας δικαιώθηκε, με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξείδωσης ανάμεσα στα περισσότερα προϊόντα. Η Κερκυραϊκή επιχείρηση έχει ακόμα έναν λόγο να στέκεται με υπερηφάνεια και αυτό δεν είναι δεν είναι η γνωστή σε όλους ποιότητα και γεύση αλλά ένας ισχυρισμός υγείας.
Του Μελιού το Πανηγύρι
Μελισσοκομικά προϊόντα
Βούτυρο Κερκύρας
Το βούτυρο Κερκύρας αποτελεί έναν από τους διασημότερους τύπους βουτύρου στην Ελλάδα. Γευστικό και έντονο σε γεύση είναι αυτό που δίνει μοναδικό άρωμα και υφή στα σπιτικά γλυκά και όχι μόνο. Η μοναδική γεύση του οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγελάδες τρέφονται αποκλειστικά με χόρτα και λουλούδια τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στο νησί.
Το «Βούτυρο Κάστρος» παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή που ακολουθούσαν οι παλιοί Κερκυραίοι. Το αυθεντικό αυτό βούτυρο παράγεται από την οικογένεια του Κάστρου για πάνω από 40 χρόνια περνώντας την μυστική αυτή συνταγή από γενιά σε γενιά. Η αγνότητα, η γεύση και το άρωμα συνέβαλαν ώστε το βούτυρο Κερκύρας να είναι σήμερα αναγνωρισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και ποιότητας.
Κάστρος Κερκυραϊκά Γαλακτοκομικά
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Κερκυραϊκό ελαιόλαδο
Η ελιά είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Η καλλιέργεια του ιερού αυτού δέντρου χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή της ενετοκρατίας, ενώ τα περισσότερα δέντρα ξεπερνούν την ηλικία των 200ετών. Όλη η Κέρκυρα από άκρη σε άκρη είναι κατάφυτη από πανύψηλα ελαιόδεντρα και φαντάζει σαν ένας ατελείωτος πράσινος καμβάς ανάμεσα στον απέραντο θαλασσινό της περίγυρο.
Στο νησί παράγεται η μοναδική ποικιλία της λιανολιάς από τον καρπό των υπεραιωνόβιων δέντρων και φυσικά το ξεχωριστό γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο με το τέλειο άρωμα και την άριστη γεύση του, το οποίο έχει αποσπάσει εκατοντάδες βραβεία παγκοσμίως. Η Olive Fabrica δημιούργησε το μοναδικό μονοποικιλιακό ελαιόλαδο λιανολιάς στην παγκόσμια αγορά, “The Governor“. Αρωματικό και ασυναγώνιστο σε γέυση, σήμερα έχει ξεπεράσει σε φήμη τα όρια της Ελλάδας αφού φημίζεται εξ αιτίας της τόσο φυσικής επεξεργασίας του για τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
The Governor's Olive Mill
Εργοστάσιο Ελαιοπαραγωγής
Κερκυραϊκό κρασί
Το νέκταρ των θεών όπως χαρακτηρίζεται δεν είναι άλλο από το κρασί που παράγεται όταν τα σταφύλια συνθλίβονται και απελευθερώνουν το γλυκό τους χυμό. Η Κέρκυρα φημίζεται για τα αμπέλια της που ευδοκιμούν σε πολλά σημεία του νησιού. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Όμηρος κάνει αναφορά στα Κερκυραϊκά, στο έπος της Οδύσσειας αφού οι αμπελώνες και η οινική παράδοση στο νησί χρονολογούνται εδώ και αιώνες. Στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας παράγεται το κόκκινο ή μαύρο όπως χαρακτηρίζεται κρασί, ενώ το νότιο τμήμα της παράγει λευκούς οίνους για τους οποίους και φημίζεται, καθιστώντας τα λευκά κρασιά ελαφριά και φίνα.
Στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας βρίσκεται το οινοποιείο Pontiglio. Πρόκειται για μια παλιά κερκυραϊκή λέξη, βενετσιάνικης προέλευσης που σημαίνει πείσμα. Το οινοποιείο ειδικεύεται στην καλλιέργεια των ποικιλιών αμπελιού που ευδοκιμούν από τη δεκαετία του 1980 στο νησί και στην παραγωγή από αυτές μοναδικών κρασιών. Και επειδή ο κερκυραϊκός αμπελώνας μπόρεσε να προστατευτεί από τη φυλλοξήρα, τα αμπέλια σήμερα είναι όλα τα παλιά, αυτόριζα αμπέλια! Ακόμη μια μοναδικότητα. Οι λευκές οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι ο Κακοτρύγης και το Πετροκοριθο και ερυθρή το Σκοπελίτικο.
Τσιτσιμπύρα
Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά Κερκυραϊκά προϊόντα είναι η διάσημη τσιτσιμπύρα, η οποία έγινε γνωστή από τους Βρετανούς το 1860 υπό τη Βενετική κυριαρχία. Πρόκειται για ένα φυσικό αναψυκτικό που δεν περιέχει συντηρητικά και έχει μια εξωτική πιπεράτη γεύση που προέρχεται από το τζίντζερ. Έχει ευεργετική δράση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες, αλλά είναι και αρκετά ωφέλιμο στην πέψη. Η τσιτσιμπύρα φέρει επίσης μέχρι σήμερα το χαρακτηριστικό όνομα το ποτό των βασιλιάδων.
Η συνταγή είναι καλά φυλαγμένη από την οικογένεια Χειμαριού από το 1950, όπου και κατέληξε στο πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά. Το 1975 ο Γεώργιος Χειμαριός ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας έως σήμερα. Παράγεται αποκλειστικά από αγνά φυσικά προϊόντα τα οποία είναι το τζίντζερ, το φρέσκο λεμόνι, το νερό και η ζάχαρη. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα ούτε και συντηρητικά. Δεν περιέχει αλκοόλ και ανήκει στην ευρεία κατανάλωση των αναψυκτικών. Διατηρείται μόνο στο ψυγείο, και έχει βραβευθεί 4 φορές ως προϊόν καθώς και ως επιχείρηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Τέλος, από το 2012 η τσιτσιμπύρα ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο εξωτερικό και σήμερα μπορεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο.
Τσιτσιμπύρα Χειμαριός
Corfu refreshments
Νούμπουλο - Φιουμικάδο
Ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα που συνοδεύουν το Κερκυραϊκό παραδοσιακό τραπέζι είναι το νούμπουλο ή φουμικάδο κατά τους Ενετούς. Η ονομασία αυτού προέρχεται από την ιταλική λέξη nombolo που σημαίνει φιλέτο.
Πρόκειται για ένα αγνό αλλαντικό αρίστης ποιότητας το οποίο παρασκευάζει η οικογένεια Μιχαλά από το 1989. Το νούμπουλο «ΜΙΧΑΛΑΣ» φτιάχνεται από τις αγνότερες πρώτες ύλες όπως ντόπιο κρασί και καρυκεύματα. Έχει φυσικό περιτύλιγμα και δίνεται έμφαση στον πατροπαράδοτο τρόπο ωρίμανσης, αφού καπνίζεται σε ξυλόφουρνο. Το νούμπουλο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο λαχταριστά τοπικά εδέσματα αφού αποτελεί την ιδανική λύση για ένα νόστιμο, αρωματικό συνοδευτικό με ένα ποτήρι κρασί ή σαν ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα.
Αλλαντικά ''Λ&Α Μιχαλάς''
Αλλαντοποιία
Μπολσεβίκος
Όταν οι περισσότεροι ακούν μπολσεβίκος, ο νους πηγαίνει σε εκείνο το διάσημο καπέλο των Ρώσων, την περίφημη «ουσάνκα». Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους Κερκυραίους που έχουν κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό τους όταν ακούν μπολσεβίκο.
Αφήνουμε πίσω λοιπόν την ιστορία και περνάμε στην απόλαυση δοκιμάζοντας τον απόλυτο Κερκυραϊκό μπολσεβίκο. Από το 1936 το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Βουλισμάς δημιουργεί με την ίδια ακριβώς τεχνική αυτό το μεγάλο σιροπιαστό γλυκό σε σχήμα μελομακάρονου συνοδευόμενο από την αφράτη κρέμα σεράνο ή πλούσια σαντιγί. Ο μπολσεβίκος επαναστατεί εδώ και δεκαετίες στην Κέρκυρα συνταράσσοντάς μας με την απίστευτα ηδονική γεύση του!
Ζαχαροπλαστείο Βουλισμάς
Ζαχαροπλαστείο
Ευχαριστούμε πολύ το ξενοδοχείο Aρκάδιον για τη φιλοξενία!