Οι λαμπατίνες στην Σπιανάδα από τους Προσκόπους της Κέρκυρας (φωτος)

Παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπατάρη, και το έθιμο από τις λαμπατίνες αναβίωσε στην Πάνω Πλατεία από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κέρκυρας.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2023 στις λαμπατίνες στο σιντριβάνι της Σπιανάδας και γιόρτασε μαζί με τους Προσκόπους καθώς και το Παράρτημα Κέρκυρας του Λυκείου Ελληνίδων και την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου «Θωμάς Φλαγγίνης» αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό έθιμο. Ο sindetiras βρέθηκε και αυτός στην Σπιανάδα και σας μεταφέρει μία μικρή γεύση από το κλίμα της γιορτής μέσα από τον φακό του.

Οι ρίζες του εθίμου των λαμπατίνων χάνονται στα βάθη των αιώνων και πιθανότατα έχει τις καταβολές του σε παγανιστικές λατρευτικές τελετές. Παλιότερα συνέβαινε σε σχεδόν κάθε γειτονιά της πόλης και φυσικά σε κάθε χωριό του νησιού μας, ενώ τα τελευταία χρόνια αναβιώνει οργανωμένα πλέον και από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.

Με το που βραδιάζει οι κάτοικοι κάθε περιοχής ανάβουν μικρές ή και μεγαλύτερες φωτιές από ξερά κλαδιά και χόρτα, στις οποίες θα καούν τα μαγιάτικα στεφάνια, αφού πλέον το Καλοκαίρι έχει δώσει τη θέση του στην Άνοιξη. Όλοι – μικροί και μεγάλοι – θα περάσουν πάνω από τη φωτιά, τη «λαμπατίνα», όπου μέσα από τη δύναμη της φωτιάς έρχεται και η κάθαρση στη ψυχή. Συμβολικά οι φωτιές που ανάβουν σε κάθε γειτονιά είναι τρεις στη σειρά, συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα, και τις οποίες οι παρευρισκόμενοι πρέπει να πηδήσουν τρεις φορές.

Σχετικά άρθρα