Ο βραβευμένος Κερκυραίος φωτογράφος γάμου Θανάσης Ραψομανίκης

Οι ομορφότερες στιγμές της ζωής μας, πρέπει να συνοδεύονται και από όμορφες φωτογραφίες. Ο sindetiras συνάντησε τον βραβευμένο Κερκυραίο φωτογράφο γάμου Θανάση Ραψομανίκη στο σύγχρονο και φιλόξενο studio του, το Studio74. Μας μίλησε για την αγάπη του για την φωτογραφία, για το πώς καταφέρνει να αιχμαλωτίζει τον κάθε γάμο με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, αλλά και για το τι σημαίνει για αυτόν φωτογραφία.

– Θανάση, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φωτογραφία;
Ανακάλυψα την καλλιτεχνική μου φύση όταν ήμουν στο Λύκειο, όπου ήμουν πολύ καλός στο ελεύθερο σχέδιο. Όταν μετά το σχολείο ήρθε η ώρα να σπουδάσω, έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό με μία διαφήμιση που έγραφε “FOCUS – Σχολή Φωτογραφίας”. Έτσι βρέθηκα στην Αθήνα να σπουδάζω φωτογραφία και μου άρεσε πάρα πολύ. Τότε μάλιστα η φωτογραφία δεν είχε εξελιχθεί τόσο στην ψηφιακή μορφή της ακόμα, αλλά ήταν η εποχή του φιλμ που γνωρίζουμε όλοι και του σκοτεινού θαλάμου. Στη σχολή εξειδικεύθηκα στη μόδα και στη still life φωτογράφιση για προϊόντα. Επίσης πήρα και το μάθημα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

– Η φωτογραφία γάμου πώς προέκυψε;
Μετά τις σπουδές μου γύρισα στην Κέρκυρα και συνεργάστηκα με έναν επαγγελματία φωτογράφο και είδα ότι «το είχα» στη φωτογράφιση γάμου. Μετά από ένα χρόνο που δούλεψα μαζί του ξεκίνησα να δουλεύω μόνος μου, ανοίγοντας το Studio74. Από το 2008 λοιπόν φωτογραφίζω γάμους. Και αυτό που με βοήθησε στο να γίνω καλύτερος και να δω διαφορετικά την όλη διαδικασία του γάμου, ήταν η παρακολούθηση από σεμινάρια ειδικά για τη φωτογραφία γάμου.

– Συνεχίζεις ακόμη να παρακολουθείς σεμινάρια φωτογραφίας;
Βεβαίως, όπως παράλληλα παρακολουθώ και workshops. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ενημερώνεσαι για τις τάσεις της εποχής και να εξελίσσεσαι στον τομέα σου. Επίσης μου αρέσει ο υγιής ανταγωνισμός. Βλέπω άλλους φωτογράφους που έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο και λέω γιατί να μην μπορώ να το κάνω κι εγώ. Και προσπαθώ να ακολουθήσω, όχι τους συγκεκριμένους φωτογράφους, αλλά βλέπω την τάση πώς είναι, και βάζω και τη δική μου πινελιά μέσα.

– Στον τομέα της φωτογραφίας γάμου έχεις μάλιστα βραβευθεί.
Έχω συμμετάσχει, και λαμβάνω μέρος ακόμα σχεδόν κάθε χρόνο, στο wedding photography section του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού της PWS (Photo Wedding Stories), όπου και βραβεύτηκα το 2016.

– Όταν αναλαμβάνεις τη φωτογράφιση ενός γάμου, πώς προσεγγίζεις την όλη διαδικασία;
Προσπαθώ πρώτα από όλα να αποδώσω την όμορφη αίσθηση του ζευγαριού. Φροντίζω δηλαδή να μην είναι αγχωμένο από την όλη διαδικασία της φωτογράφισης, και να είναι όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται και με όσο το δυνατό περισσότερες θετικές σκέψεις, γιατί αυτό βγαίνει στη φωτογραφία.

Επίσης προσπαθώ οι εικόνες που θα βγάλω την ημέρα του γάμου τους να είναι αυθόρμητες. Ακόμη και οι στημένες που κάνω, προσπαθώ να τις βγάζω αυθόρμητες. Βέβαια ο γάμος είναι ένα συνονθύλευμα από κατηγορίες φωτογραφικές, δηλαδή μπορεί να κάνεις μόδα, πορτραίτο, φωτορεπορτάζ, μπορείς να τα κάνεις όλα. Αλλά πλέον η τάση σήμερα είναι η φωτογράφιση του γάμου να κινείται στο επίπεδο του φωτορεπορτάζ. Δηλαδή το ζευγάρι να μην σε καταλαβαίνει καν ότι είσαι στο γάμο. Αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι στις φωτογραφίες ενός γάμου και αυτό προσπαθώ να πετυχαίνω.

Και εννοείται ότι ο γάμος είναι και συναίσθημα. Δηλαδή, αν δεν βγει συναίσθημα στην εικόνα σου, όσο καλά στημένη και να την έχεις, σωστά φωτισμένη κλπ, τότε είναι μια απλή εικόνα. 

– Οι φωτογραφίες σου χαρακτηρίζονται από μία διαχρονικότητα στην τεχνική τους. Για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιείς ιδιαίτερα έντονα χρώματα.
Αυτή είναι μία τάση που έχουν φέρει από το εξωτερικό φωτογράφοι, και η οποία πηγάζει από τη λογική του φιλμ. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς σου δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνική που χρησιμοποιείς, αλλά κυρίως με το πώς αντιλαμβάνεσαι τη φωτογραφία. Και το οποίο σχετίζεται με τι φωτογραφικό background έχεις, τι εικόνες έχεις δει, και γενικά πώς αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και ειδικά το γάμο. Για μένα ο βασικός παράγοντας στη φωτογραφία είναι η αντίληψη.

Ο Θανάσης μάς κέρδισε με την απλότητά του αλλά και με τη σιγουριά για τη φωτογραφική του αντίληψη, ενώ τα δείγματα της δουλειάς που μας παραχώρησε για το άρθρο, μας εντυπωσίασαν. Περισσότερες φωτογραφίες από τη δουλειά του Θανάση στο γάμο, αλλά και στα πορτραίτα και την commercial φωτογραφία, μπορείτε να δείτε στο site και τη σελίδα του facebook του Studio74.

Studio 74

Θανάσης Ραψομανίκης

Σχετικά άρθρα