Νηστίσιμη συνταγή από τον Αριστοτέλη Μέγκουλα

Υλικά  για 4-6 άτομα

Για την αλιάδα

  • 800γρ ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. νερό
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • 2 κλαράκια μαϊντανό
  • ½ λεμόνι χυμό ξύσμα

Για τις πατάτες

  • 8-12 ομοιόμορφες  βιολογικές λευκόσαρκες πατάτες
  • 2 κλαράκια δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο με το πουκάμισο
  • 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • 5-6 φέτες αυγοτάραχο (ή  1 κοφτό κ.γ  τρίμμα αυγοτάραχο) για κάθε πατάτα

Εκτέλεση

Κόψτε το ψάρι σε κομμάτια και την πατάτα σε λεπτές φέτες. Αφαιρέστε την φύτρα από τα σκόρδα. Ξεχωρίστε τα φύλλα του μαϊντανού και κρατήστε τα κλαριά. Βάλτε σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα το ψάρι, την πατάτα, τα σκόρδα(βράζουμε τα σκόρδα φυσικά για το άρωμα αλλά και για να χάσουν μέρος της αψάδας που τα κάνει δύσπεπτα), τους κόκκους πιπέρι, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα κλαριά μαϊντανού.

Σκεπάστε τα υλικά με το νερό και βάλτε σε μέτρια φωτιά για περίπου είκοσι λεπτά ανακινώντας τακτικά για να μην κολλήσει, μέχρι να μαλακώσουν η πατάτα και ο μπακαλιάρος . Στραγγίστε πολύ καλά, αφαιρέστε τα μπαχαρικά, τις δύο σκελίδες από τις τέσσερεις  και  τα κλαριά μαϊντανού. Βάλτε στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, αρχικά να λιώσει η πατάτα το σκόρδο και το ψάρι . Σε αυτό το στάδιο δοκιμάστε και αποφασίστε αν θέλετε να προσθέσετε τα υπόλοιπα σκόρδα που κρατήσατε χωριστά  στην συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί σαν να κάνατε μαγιονέζα. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι και πιπέρι (προτιμήστε το λευκό για να μην έχετε μαύρο στίγματα στην παρασκευή σας αλλά και για το άρωμα του).

Για τις πατάτες

Πλύνετε και τρίψτε τις πατάτες με ένα σφουγγάρι να φύγει καλά το χώμα. Τρυπήστε με πιρούνι ή κοφτερό μαχαίρι σε μερικά σημεία. Απλώστε στην γάστρα τα μυρωδικά, τις σκελίδες σκόρδο και το αλάτι. Τοποθετήστε τις πατάτες σκεπάστε και ψήστε στον φούρνο στους 200 κελσίου για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται χωρίς αντίσταση με την μύτη ενός μαχαιριού.

Για το στήσιμο

Κόψτε την κάθε πατάτα στην μέση ή ανοίξτε ένα μικρό βαθούλωμα με ένα κουτάλι από την μία πλευρά. Γαρνίρετε με την αλιάδα, τις φέτες αυγοτάραχου, λίγο ξύσμα, τα φύλα μαϊντανό και τέλος ραντίστε με μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι.

#μυστικά_που_μοιραζόμαστε

Γίνεται ένα υπέροχο πάντρεμα της γήινης γεύσης της πατάτας με το άρωμα του σκόρδου και της θαλασσινής έντασης από το μπακαλιάρο και το αυγοτάραχο, ενώ εναλλάσσονται η δροσιά του μαϊντανού με  το λιπαρό του ελαιολάδου, την οξύτητα του λεμονιού και την ελαφριά πίκρα του αυγοτάραχου.

Μπορείτε αν έχετε τζάκι να κάνετε τις πατάτες  στο αλουμινόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση τυλίξτε μαζί με κάθε πατάτα ένα κομμάτι σκόρδο και λίγα μυρωδικά για επιπλέον άρωμα. Ενώ αν δεν έχετε χρόνο σε 10 περίπου λεπτά ανάλογα με την ισχύ και τις ρυθμίσεις μπορείτε να ψήσετε τις πατάτες σε φούρνο μικροκυμάτων.

Ταιριάζει με ρετσίνα, Κερκυραϊκό  Κακοτρύγη, Σαντορίνι ή σαρντονέ περασμένο σε βαρέλι.

Ο ταλαντούχος σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Στην πορεία έφυγε στην Μπολόνια της Ιταλίας για σπουδές στον τομέα των Οικονομικών, όμως η μαγειρική αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι στην καρδιά του. Σήμερα έχοντας αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία και έχοντας συμμετάσχει στο Masterchef Greece επιμελείται και δημιουργεί στο δικό του “εργαστήριο” και συγκεκριμένα στο πολυτελές εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας Pomo D’Oro στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας. Έχοντας τεράστια αγάπη για τα τοπικά προϊόντα και τις αγνές πρώτες ύλες δημιουργεί με βάση την απλότητα εξαίσιες γεύσεις.

Σχετικά άρθρα