Μωρά και κατοικίδια: Πλεονεκτήματα και τρόποι ασφαλούς συμβίωσης

Επιμέλεια άρθρου: Ολίνα Κοντοστάνου

Η στιγμή που περιμένατε τόσο καιρό ήρθε. Κρατάτε στην αγκαλιά σας το νεογέννητο μωράκι σας και είστε έτοιμοι να φύγετε από το μαιευτήριο και να γυρίσετε σπίτι. Όσοι έχετε τετράποδο φίλο σίγουρα ξέρετε ότι σας περιμένει με πολύ μεγάλη χαρά όχι μόνο εσάς αλλά και το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Είναι όμως ασφαλές για το νεογέννητο να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το κατοικίδιο και τι πρέπει να προσέχετε για την ασφάλεια της υγείας του;

Η παιδίατρος Σπυρίδου Χριστίνα μας απαντά σε βασικές ερωτήσεις γύρω από αυτό το θέμα.

– Πότε μπορούν να έρθουν σε επαφή τα βρέφη με τα κατοικίδια; Μπορούν από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθουν στο σπίτι από το μαιευτήριο;

Τα βρέφη που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με κατοικίδια ευνοούνται σε πολλούς τομείς, όπως θα αναλύσω παρακάτω. Ωστόσο τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις, και για αυτό δεν θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με το κατοικίδιο, αλλά ούτε και με τα αντικείμενά του (παιχνίδια, κρεβατάκι, κλπ), τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους πριν πιάσουν το βρέφος τους, αφού έχουν ασχοληθεί με το κατοικίδιο τους, ειδικά εάν έχουν καθαρίσει τα περιττώματά του. Είναι σημαντικό ωστόσο να δημιουργηθεί μια όμορφη σχέση μεταξύ παιδιού και κατοικίδιου, που θα εξελιχθεί σε πολύ σημαντική φιλία, και αυτή αρχίζει από την πρώτη μέρα που έρχεται το μωρό στο σπίτι, ή και πριν ακόμα γεννηθεί. Μιλήστε στο κατοικίδιό σας για την επερχόμενη αλλαγή στη ζωή όλων σας, φροντίστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο μέλος της οικογένειας να το φροντίσει τις μέρες που θα λείπετε στο μαιευτήριο, δώστε του να μυρίσει κάποιο αντικείμενο (ρουχαλάκι) του νεογέννητου, πριν καν έρθει σπίτι το μωρό. Προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα στον τετράποδο φίλο σας, ώστε η περίοδος προσαρμογής να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή για όλους και δεν θα το καταλάβετε πόσο γρήγορα θα μεγαλώσει το μωράκι σας και θα τρέχει σε όλο το σπίτι με το φιλαράκι του που γαβγίζει ή νιαουρίζει ή…

– Πώς τα κατοικίδια συμβάλλουν στην καλή υγεία των παιδιών;

Υπάρχει πληθώρα μελετών που υποστηρίζουν τα πολλά πλεονεκτήματα της συνύπαρξης παιδιών με κατοικίδια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή γάτα στο σπίτι, κινδυνεύουν λιγότερο από αλλεργίες, αλλά και από την παχυσαρκία. Παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις αναπνευστικού, ωτίτιδες και γαστρεντερίτιδες. Αναπτύσσουν συναισθηματικές δεξιότητες όπως η υπομονή και η συμπόνια, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και κοινωνικοποιούνται καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους.

Είναι αξιοσημείωτο πως τα παιδιά που μεγάλωσαν με κατοικίδιο, το κατατάσσουν στις 10 πιο σημαντικές σχέσεις ζωής. Αναφέρουν ότι νιώθουν ασφάλεια, μπορούν να εμπιστευτούν στο ζωάκι τους τα μυστικά τους, και καταφεύγουν σε αυτό κατά τη διάρκεια ασθενειών. Εξάλλου ο σπουδαίος ρόλος των σκύλων θεραπευτών και διασωστών είναι γνωστός και καλά τεκμηριωμένος στην πορεία χρόνιων παιδικών νόσων.

– Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούν τα μωρά και το κατοικίδιο το ίδιο αντικείμενο; π.χ μπάλα που ενδέχεται το μωρό να βάλει στο στόμα του;

Ναι, χρειάζεται πολύ προσοχή. Τα μικρά παιδιά, οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν από τα κατοικίδια (γνωστές και ως ζωονόσοι). Χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση και προσοχή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να βάλει το μωρό τη μπάλα του κατοικιδίου στο στόμα! Όπως επίσης να αποφεύγεται η επαφή με το σάλιο και τα περιττώματα των τετράποδων φίλων μας, μέσω των οποίων συνήθως μεταδίδονται τα μικρόβια και τα παράσιτα, από τον γνωστό μας σταφυλόκοκκο μέχρι τον εξωτικό εχινόκοκκο.

Κάποια πολύ σημαντικά tips για να μειώσουμε τη πιθανότητα να έρθει το μωρό μας σε επαφή με νοσογόνο παράγοντα από το κατοικίδιο μας:
Πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας μετά από επαφή με το ζωάκι, και κυρίως με τα περιττώματα του.
Φροντίζουμε την υγεία του κατοικιδίου μας, με τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση και τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.
Το παιδί πρέπει να μαθαίνει από μικρή ηλικία πως τα σκυλάκια μας και τα γατάκια μας τα αγαπάμε, αλλά δεν τα φιλάμε, και δεν τα αφήνουμε να μας γλείφουν στο πρόσωπο.

Επίσης, δεν τα τραβάμε από την ουρά, δεν τα ενοχλούμε όταν τρώνε και άλλοι βασικοί κανόνες συνύπαρξης που κάθε ιδιοκτήτης κατοικιδίου θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά του.

– Οι τρίχες των ζώων είναι επικίνδυνες για τα μωρά;

Εάν κάποιος καταπιεί τρίχα δεν κινδυνεύει, θα την χωνέψει και θα την αποβάλλει από τον οργανισμό του. Αντιθέτως, τα μικρόβια και παράσιτα που μπορεί να βρίσκονται στην τρίχα του ζώου δύναται να προκαλέσουν νόσους. Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε για την καλή υγεία των κατοικιδίων μας με ιδιαίτερη σχολαστικότητα.

Συμπερασματικά με προσοχή και σωστή φροντίδα μπορούν να συνυπάρξουν μωρό με κατοικίδιο. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να στερηθείτε το κατοικίδιο σας ούτε να στερήσετε από το μωράκι σας έναν τέτοιο φίλο που εκτός από αμέτρητες ώρες παιχνιδιού, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογική υγεία του παιδιού, συμβάλλει στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις που θα δημιουργήσει στη ζωή του.

Πηγή πληροφοριών: Χριστίνα Σπυρίδου-Προβατά Παιδίατρος MD,MRCPCH,PGD
Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής Ηνωμένου Βασιλείου
PgD στις παιδιατρικές λοιμώξεις Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ολίνα Κοντοστάνου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στα κατοικίδιά μας και την ομαλή συμβίωση μαζί τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μία γάτα την Κακαδελού!

Σχετικά άρθρα