Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Αγάθο
Την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τιμητική εκδήλωση για τον Μεγάλο Ευεργέτη της Εταιρίας κ. Νικόλαο Αγάθο.
Για τον κ. Νίκο Αγάθο, τον οποίον εκπροσώπησε η σύζυγός του κυρία Ίνα Αγάθου, μίλησαν οι κ.κ. Θανάσης Μακρής, Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας και Γιάννης Πιέρης, Επίτιμος Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας.
Ο κ. Δημήτρης Ζυμάρης, ιστορικός, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας, παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της δωρεάς, ενώ ο κ. Σπύρος Σουρτζίνος, ζωγράφος, συντηρητής έργων Τέχνης, παρουσίασε τη συντήρηση τριών προσωπογραφιών, που αποτελούν μέρος της δωρεάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας, ο Δήμαρχος κ. Στέφανος Πουλημένος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Εγγλεζοπούλου, ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Σπ. Σπύρου, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Μάντζαρος κ. Γ. Τριβυζάς, απόγονοι της οικογένειας Πέτρου Βράιλα-Αρμένη και πολλοί άλλοι.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η προσωπογραφία του Μεγάλου Ευεργέτη Νίκου Αγάθου, έργο του κ. Σπ. Σουρτζίνου.
Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Εταιρίας στο You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=76lVP-KBL1c
Λίγα λόγια για τη Μ. Ευεργεσία Νίκου και Ίνας Αγάθου
Ο κ. Νίκος Αγάθος, ένας πολύ γνωστός Κερκυραίος, με έντονη και συστηματική συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης μας και του νησιού μας, για επτά δεκαετίες και πλέον, με διάθεση προσφοράς προς τους συνανθρώπους και τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, αγόρα¬σε και δώρισε στην Αναγνωστική Εταιρία ένα σύνολο οικογενειακών κειμηλίων μιας εξέχουσας κερκυραϊκής οικογένειας του 19ου αι. Πιο συγκεκριμένα, προσέφερε ένα μεγάλο τμήμα της βιβλιοθήκης Βράιλα – Βάρθη (πάνω από 200 σπάνιους τίτλους 18ου-20ού αι.), πίνακες 18ου-20ού αι., ένα σύνολο αξιόλογων επίπλων του 19ου αι. και άλλα πολύτιμα κειμήλια που συσχετίζονται άμεσα με την κερκυραϊκή ιστορία.
Η δωρεά Νίκου και Ίνας Αγάθου αποτελεί μια ιδιαιτέρως αξιόλογη πολιτιστική προσφορά που συνδέεται άρρηκτα με την ίδια την Εταιρία, αφού συσχετίζεται με τον πρώτο Πρόεδρό της Πέτρο Βράιλα-Αρμένη και παράλληλα ανασυγκροτεί την εικόνα μιας σημαντικής αστικής κερκυραϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.
Η Αναγνωστική Εταιρία, με αδιάλειπτη, γόνιμη πορεία δυο σχεδόν αιώνων, και με κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων της τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου του Ιόνιου χώρου, αποδέχτηκε με αίσθημα υψηλής ευθύνης την ως άνω δωρεά, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες της προς τους δωρητές και τη δέσμευση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση και ανάδειξή της.

Σχετικά άρθρα