Μαρία Βλαχοπούλου: η Κερκυραία… on request εικαστικός

Μαρία Βλαχοπούλου: η Κερκυραία… on request εικαστικός

Μαρία Βλαχοπούλου: η Κερκυραία… on request εικαστικός

Ο sindetiras συνάντησε την εικαστικό Μαρία Βλαχοπούλου στο εστιατόριο που φιλοτέχνησε την πρώτη της εργασία στην πόλη της Κέρκυρας. Παρουσιάζοντάς μας την τεράστια τοιχογραφία στο εσωτερικό του μαγαζιού, μας μίλησε για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, αλλά και τους λόγους που επέλεξε ως μόνιμη βάση της το νησί στο οποίο μεγάλωσε.

– Έχεις σπουδάσει τα πάντα, εκτός από ζωγραφική. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τη ζωγραφική;
Δεν είχα προβλέψει ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά και με τη ζωγραφική.  Προέκυψε ύστερα από μια πετυχημένη από  άποψη πωλήσεων ατομική έκθεση στο Γκάζι στην Αθήνα που είχαμε οργανώσει με μια φίλη για πλάκα. Η μία έκθεση έφερε την άλλη. Άρχισα να ζωγραφίζω εντατικά. Μια μέρα ήθελα να ζωγραφίσω και δεν είχα καμβά. Έτσι ζωγράφισα την πόρτα του σπιτιού μου. Σταμάτησα να αγοράζω καμβάδες και άρχισα να ζωγραφίζω ντουλάπες, τοίχους, πατώματα. Ήρθαν προτάσεις για επαγγελματικούς χώρους και σπίτια.

– Στην Κέρκυρα γιατί επέστρεψες; Στην Αθήνα τα πράγματα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά.
Όντως. Ρίσκαρα. Επέστρεψα γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των Κερκυραίων που είναι αυθεντικά φιλότεχνοι και ανοιχτόμυαλοι.  Στην Κέρκυρα οι επιχειρηματίες τολμούν να επενδύσουν στην τέχνη, όχι γιατί θα τους επιστραφεί οικονομικά η επένδυσή τους αυτή, αλλά γιατί απλώς απολαμβάνουν το χώρο-επιχείρησή τους ωσάν το σπίτι τους. Κρύβουν ένα μαικήνα μέσα τους. Θα κάνουν μια τοιχογραφία γιατί απλώς… θέλουν και σίγουρα γιατί απολαμβάνουν την ικανότητά τους να επενδύουν στην τέχνη.  

– Ωστόσο είναι μια ακριβή επένδυση. Σωστά;
Σωστά.  Όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν διαπραγματεύονται την αξία της χειροποίητης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το μεγαλύτερο έως τώρα έργο μου βρίσκεται στο εστιατόριο που με συνάντησες. Το συγκεκριμένο το έκανα αφιλοκερδώς. Εξάλλου θα λειτουργούσε και για εμένα ως επένδυση, μια ακόμα πλατφόρμα επίδειξης της εργασίας μου.

– Στάθηκε πολύ τυχερός. Πόσο χρόνο σου πήρε για να ολοκληρώσεις το συγκεκριμένο έργο;
Περίπου μια εβδομάδα δουλεύοντάς το καθημερινά 8-10 ώρες. Χρειάστηκε όμως και αρκετός χρόνος για την προετοιμασία. Πριν την εφαρμογή της τελικής επιλογής σχεδίου στο χώρο κάνω αρκετά τα οποία μελετούμε με τον πελάτη. Αυτό είναι το πιο δημιουργικό μέρος της εργασίας. Και το πιο ενδιαφέρον, από την άποψη της συνδιαλλαγής, της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ εμού, του εντολέα και του χώρου.

– Πιστεύεις ότι το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στην Κέρκυρα θα επιτρέψει στον προϋπολογισμό τους μια παρόμοια επένδυση; Πιστεύεις ότι ήρθες για να μείνεις;
Και ναι και όχι. Ναι, για όσους τους αφορά η ζωγραφική καλλιτεχνικά. Όχι, για όσους τους αφορά διακοσμητικά.

– Εύχομαι να δούμε κι άλλες δημιουργίες σου στην πόλη!
Κι εγώ! Σε ευχαριστώ.

Μαρία Βλαχοπούλου

Email:  maryblhpl@gmail.com

https://iamnotpicasso.blogspot.com/

Σχετικά άρθρα