Λειψυδρία: Κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

Λειψυδρία: Κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

Λειψυδρία: Κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρότεινε ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, λόγω δραματικής μείωσης της στάθμης της υπόγειας υδροφορίας στις κεντρικές γεωτρήσεις της Χρυσίδας και των Γουβιών, από τις οποίες υδροδοτείται η πόλη της Κέρκυρας, και του Γαστουρίου από όπου υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή της κοινότητας.

Ήδη είναι εκτός λειτουργίας οι δύο από τις τέσσερις τακτικές γεωτρήσεις της Χρυσίδας και οι δυο γεωτρήσεις των Γουβιών, ενώ στο Γαστούρι μια δεύτερη γεώτρηση από αυτήν που λειτουργεί από τον Ιούνιο με μειωμένη απόδοση, απέβη άκαρπη.
Στο μεταξύ, από σήμερα το πρωί η ΔΕΥΑΚ αναγκάστηκε να διακόψει για 4 ώρες την υδροδότηση της πόλης και ο κίνδυνος αυτό να συνεχιστεί και ενδεχομένως να παραταθεί, είναι μεγάλος.

Οι επείγουσες και σοβαρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δίκτυο υδροδότησης του κεντρικού Δήμου, μετά από μακρά περίοδο ανομβρίας, αποτυπώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαράσλειο, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέα Μάζη και των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Μερόπης Υδραίου (Κέρκυρα 2028), Γιάννη Μπορμπότη (Λαϊκή Συσπείρωση) και ο Τάκη Μεταλληνού (Αλλάζουμε Ρότα).

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ στο μοναδικό άμεσης απόδοσης μέτρο της ανόρυξης νέων γεωτρήσεων, ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα απόκτησης μικρών μονάδων αφαλάτωσης που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής μέχρι 1000 κυβικά νερού την ημέρα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις Δημοτικές Ενότητες Κερκυραίων και Αχιλλείων, έχει στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων από τα αρμόδια υπουργεία για το σκοπό αυτό.

Προς τούτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται ήδη, για την απαιτούμενη και επαρκή τεκμηρίωση της εισήγησης προς τον Περιφερειάρχη, ο οποίος θα υποβάλει το αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά άρθρα