Λαζαρέτο: Η πολυτάραχη ιστορία της σημερινής ακατοίκητης νησίδας

Λαζαρέτο: Η πολυτάραχη ιστορία της σημερινής ακατοίκητης νησίδας

Λαζαρέτο: Η πολυτάραχη ιστορία της σημερινής ακατοίκητης νησίδας

Θα σας διηγηθούμε την ιστορία του μικρού νησιού, που βρίσκεται απέναντι από την περιοχή Κοντόκαλι της Κέρκυρας, το γνωστό σε όλους Λαζαρέτο. Το όνομά του έχει δύο τινά. Αρχικά λέγεται πως προέκυψε από την πρώτη εκκλησία που χτίστηκε ποτέ εκεί, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία της Ναζαρέτ, στα λατινικά La Nazaret. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως η ονομασία προήλθε από τον Άγιο Λάζαρο που ήταν ο προστάτης των λεπρών.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στον 16ο αιώνα, όταν η Κέρκυρα βρισκόταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, θα γυρίσουμε στη μαύρη σελίδα του σημερινής νησίδας του Λαζαρέτο. Την περίοδο εκείνη κυριαρχούσε ως η χειρότερη μάστιγα όλων των εποχών η επιδημία της μαύρης πανώλης. Οι Ενετοί, στις αρχές του 16ου αιώνα, είχαν φτιάξει ένα μοναστήρι να κοσμεί το όμορφο αυτό νησάκι.

Στην πορεία όμως, καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς, αποφασίζουν να μετατρέψουν το μοναστήρι σε ένα λοιμοκαθαρτήριο. Έλαβαν αυστηρά μέτρα απομονώνοντας όλους όσους έπασχαν από τη μαύρη πανώλη μακριά από τον υγιή πληθυσμό της Κέρκυρας. Οι μόνοι που μπορούσαν να πλησιάσουν τη νήσο Λαζαρέτο, ήταν όσοι είχαν αναλάβει να τροφοδοτούν τους πληγέντες της κολλητικής νόσου, φορώντας πουκάμισα κεκαλυμμένα με πίσσα και περνώντας αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους κατά την επιστροφή τους στην Κέρκυρα.

Μετά το κύμα της πανδημίας, κατά το πέρας πολλών κατακτητών της Κέρκυρας, το πρώην λοιμοκαθαρτήριο μεταβλήθηκε σε λεπροκομείο και αργότερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο των δυνάμεων κατοχής.

Όμως η μαύρη σελίδα της νησίδας Λαζαρέτο δεν έχει ακόμα κλείσει, αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του μουσολινικού φασισμού. Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι αγωνιστές της αντίστασης εκτελέστηκαν εν ψυχρώ εκεί κατά τον Εμφύλιο. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ήταν ο 23χρονος γενναίος αγωνιστής Πολύβιος Κολοβός. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο αριθμός των αδικοχαμένων νεκρών, αφού έθαβαν τους εκτελεσμένους σε ομαδικούς ανώνυμους τάφους. Το τοιχίο στο οποίο πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συμπατριωτών μας. διασώζεται ακόμα συμπεριλαμβανομένων 120 ληξιαρχικών πράξεων θανάτου.

Σήμερα το Λαζαρέτο αποτελεί ένα πανέμορφο νησί με γαλήνιο φυσικό περιβάλλον και πλούσια βλάστηση, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που περισώθηκε από τον ψυχρό πόλεμο. Ένας ιστορικό τόπος μνήμης και θυσίας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι για όλα όσα συνέβησαν στους ήρωες που δεν τιμήθηκαν ποτέ…

Πηγή πληροφοριών: Βάννα Πανδή-Αγαθοκλή, “Καραντίνες και λοιμοκαρθατήρια στα Ιόνια νησιά”, στο Ιατρικά Χρονικά Βορειοδυτικής Ελλάδος, Τόμος 8 – Τεύχος 2, Δεκέμβριος 2012, Κέρκυρα, Έκδοση ΙΧΕΚ. 

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα