Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Κέρκυρας για το καλοκαίρι του 2023

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Κέρκυρας για το καλοκαίρι του 2023

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Κέρκυρας για το καλοκαίρι του 2023

Ενημέρωση 25/07/2023: Από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με την Τροχαία Κέρκυρας, γίνεται γνωστό ότι λόγω της δοκιμασίας που περνάει το νησί μας λόγω της πυρκαγιάς και των αυξημένων απαιτήσεων σε αστυνομικό προσωπικό για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης, η έναρξη εφαρμογής των πιλοτικών μέτρων ήπιας κυκλοφορίας στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας αναβάλλεται έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα. 

Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των πιλοτικών κυκλοφοριακών μέτρων θα γνωστοποιηθεί με νέα ανακοίνωση.

Ενημέρωση 24/07/2023: Λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες Κυριακή 23/07/2023 στη βόρεια Κέρκυρα, και λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν στα Σώματα Ασφαλείας εξαιτίας αυτής, τα πιλοτικά κυκλοφοριακά μέτρα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 26/07/2023.

Από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και από το Τμήμα Τροχαίας Κέρκυρας ανακοινώθηκαν τα παρακάτω μέτρα πιλοτικού χαρακτήρα όσον αφορά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, με σκοπό την αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρείται στην πόλη επί καθημερινής βάσης, και τα οποία μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 και θα εφαρμόζονται έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023:

Αναλυτικά:

  • Στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας από τις 7 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυαπό τη Δευτέρα 24 Ιουλίου έως την Κυριακή 27 Αυγούστου, θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων μόνο:

α) των μόνιμων κατοίκων, των δικύκλων, των ταξί και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

β) των οχημάτων ΑμεΑ, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων.

Τα σημεία πρόσβασης των οχημάτων που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι αποκλειστικά η Κολώνα Ντούγκλα για όσους κινούνται προς την Σπιανάδα και η Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της τάφρου του νέου Φρουρίου για όσους κινούνται προς τη Σπηλιά.

Με την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων όλο το ιστορικό κέντρο μετατρέπεται σε περιοχή ήπιας κυκλοφορίας. Τα οχήματα που επιτρέπεται να προσεγγίσουν θα πρέπει να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες που δεν θα υπερβαίνουν τα 20 χλμ. ανά ώρα και να παραχωρούν σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα στους πεζούς.

Στάθμευση

Προκειμένου να διευκολυνθούν επισκέπτες αλλά και πολίτες από την εφαρμογή των ήπιων μέτρων κυκλοφορίας, θα λειτουργήσει χώρος στάθμευσης στην περιοχή του Λιμένα που θα είναι δωρεάν. Η είσοδος και έξοδος στο χώρο στάθμευσης θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον κυκλικό κόμβο στο νέο λιμένα. Ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για δωρεάν στάθμευση από την 20:00 έως την 02:00 ώρα.

Μόνιμοι κάτοικοι

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των μόνιμων κατοίκων του Ιστορικού Κέντρου και ήδη έχει εκδώσει τις σχετικές κάρτες. Ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους που δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις κάρτες τους, το Γραφείο Καθημερινότητας στην οδό Καλοχαιρέτου 3 θα είναι ανοιχτό και αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι που παρέλειψαν και δεν έχουν κάνει ακόμη τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παραλάβουν τις σχετικές κάρτες εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν στο email vmayordl@corfu.gov.gr τα εξής δικαιολογητικά: Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, αντίγραφο του Ε1 και φωτοτυπία του Δελτίου Ταυτότητάς τους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τροχαίας Κέρκυρας θα υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

(α) Ελευθερίου Βενιζέλου και Λοχαγού Βλάικου (τάφρος). Το οχήματα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Λοχαγού Βλάικου.

(β) Σταματίου Δεσύλλα και Γεωργίου Θεοτόκη (πεζόδρομος). Tα οχήματα που κινούνται από Λοχαγού Βλάικου προς Σταματίου Δεσύλλα θα κατευθύνονται υποχρεωτικά προς την Γεωργίου Θεοτόκη (Σαρόκο)

(γ) Λ. Αλεξάνδρας και Γεωργίου Θεοτόκη (μπόμπα). Δεν θα είναι εφικτή η προσέγγιση των οχημάτων από πλατεία Σαρόκο προς Γεωργίου Θεοτόκη.

(δ) Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ριζοσπαστών Βουλευτών (ΕΛΤΑ). Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων από Λ. Αλεξάνδρας προς Ριζοσπαστών Βουλευτών

(ε) Λεωφόρος Δημοκρατίας και Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Τα οχήματα που κινούνται στην Λεωφόρο Δημοκρατίας θα κατευθύνονται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

(στ) Βραίλα Αρμένη και Ντίνου Θεοτόκη (Μουσείο). Τα οχήματα που κινούνται επί της Βραίλα Αρμένη θα κατευθύνονται υποχρεωτικά στην Ντίνου Θεοτόκη.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν σε κομβικά σημεία των οδών άνδρες της Τροχαίας Κέρκυρας ενώ το έργο τους θα συνεπικουρηθεί και από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Σχετικά άρθρα