Κρήνη: το αλλοτινό χωριό των Ακριτών στην Κέρκυρα

Κρήνη: το αλλοτινό χωριό των Ακριτών στην Κέρκυρα

Κρήνη: το αλλοτινό χωριό των Ακριτών στην Κέρκυρα

Σαν άτυπη είσοδος στο Αγγελόκαστρο, ή και σαν ταπεινό προπύργιό του, στην άκρη της πλαγιάς της Ιστώνης στη βορειοδυτική Κέρκυρα, στέκει το χωριό Κρήνη. Ακόμη και σήμερα τα στενά σοκάκια του χωριού θυμίζουν σε πολλά σημεία αμυντικά οχυρωματικά έργα, ενώ εάν ψάξετε στις ρούγες του οικισμού, με λίγη υπομονή θα βρείτε παλιά σπίτια που διαθέτουν πολεμίστρες.

Άλλωστε εδώ κάποτε έμεναν οι Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που φρουρούσαν το δυτικότερο άκρο της επανδρώνοντας το Αγγελόκαστρο. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ως ανταμοιβή για τη θητεία τους, οι Ακρίτες λάμβαναν κλήρο γης και μπορούσαν πλέον να περάσουν τα υπόλοιπα τους χρόνια ειρηνικά ως αγρότες. Και ακόμη και σήμερα κάποια από τα επώνυμα των κατοίκων της Κρήνης, «προδίδουν» τη βαθύτερη καταγωγή τους.

Στην είσοδο του χωριού σάς υποδέχεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το εντυπωσιακό σκαλιστό καμπαναριό της που ανεγέρθηκε επί Αγγλοκρατίας, και αμέσως μετά θα συναντήσετε την κεντρική πλατεία του χωριού, σε σχήμα σχεδόν κυκλικό. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το δρόμο για το Αγγελόκαστρο, ή να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στα στενά του χωριού.

Εάν επιλέξετε να εξερευνήσετε το χωριό, θα συναντήσετε παλιά σπίτια από πέτρα με τις όμορφες λεπτομέρειες από ξύλο στο γείσο τους, καθώς και περίτεχνα πέτρινα πορτόνια με ξύλινες ή σιδερένιες πόρτες. Ψάξτε ακόμη να βρείτε μικρές λεπτομέρειες του παρελθόντος, όπως παλιές επιγραφές καταστημάτων ή πετρόχτιστους φούρνους μέσα στους τοίχους των σπιτιών. Και τολμήστε ακόμη να βγείτε και λίγο παραέξω από τα όρια του οικισμού – θα ανακαλύψετε πανέμορφες μικρές γωνιές με μοναδική θέα στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας!

Κείμενο και φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αηδονίδης

Σχετικά άρθρα