Κερκυραϊκή Λαμπριά: Η πιο θορυβώδης και εντυπωσιακή της Ευρώπης!
Κερκυραϊκή Λαμπριά: Η πιο θορυβώδης και εντυπωσιακή της Ευρώπης!
Κερκυραϊκή Λαμπριά: Η πιο θορυβώδης και εντυπωσιακή της Ευρώπης!
20 Απριλίου 2021Εάν μια θρησκευτική γιορτή της Ελλάδας πρέπει να ζήσει κανείς σαν μια μοναδική εμπειρία στη ζωή, αυτή είναι αναμφίβολα η Κορφιάτικη θορυβώδης Λαμπριά. Το νησί των Φαιάκων όπως κάθε χρόνο προετοιμάζεται να υποδεχτεί το εντυπωσιακό θρησκευτικό γεγονός του οποίου η φήμη σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της Ευρώπης με την κατάνυξη και την λαμπρότητά του.
Το νησί της Κέρκυρας θέτοντας σαν αφετηρία την Κυριακή των Βαΐων, ξεκινά να προβάλλει εξ ολοκλήρου όλη τη πολιτιστική και φυσική του ομορφιά από την παλαιά πόλη μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι…

Το εντυπωσιακό και θορυβώδες Πάσχα λοιπόν της Κέρκυρας, φέρνει στο νου την αναπαράσταση του σεισμού όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες, που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στη καρδιά της όμορφης πόλης. Το έθιμο αυτό στη Σπιανάδα, αποτελεί ένα συνδυασμό Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11:00 το πρωί, οι κάτοικοι του νησιού πετούν τεράστια πήλινα κανάτια, τους γνωστούς μπότηδες, στολισμένους με κατακόκκινες κορδέλες και γεμάτους νερό από τα μπαλκόνια τους. Άλλωστε το κόκκινο είναι το χρώμα του νησιού την περίοδο του Πάσχα.
Μην παραλείψετε να πάρετε για το σπίτι ένα κομματάκι από τον σπασμένο μπότη καθώς θα σας προσφέρει καλή τύχη και ευημερία!
Το έθιμο των μπότηδων ως προς την προέλευσή του, η οποία δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη, περιλαμβάνει δύο εκδοχές.
Αρχικά λέγεται πως προέκυψε όταν το νησί βρισκόταν υπό ενετική κυριαρχία. Όταν άλλαζε λοιπόν ο χρόνος οι καθολικοί πετούσαν από τα παράθυρα της πόλης τα παλιά πράγματα προκειμένου ο νέος χρόνος να φέρει νέα και ομορφότερα. Οι Κερκυραίοι λοιπόν υιοθέτησαν το έθιμο αυτό μεταφέρνοντάς στο ως μέρος της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής γι’ αυτούς , το Πάσχα, αντικαθιστώντας παράλληλα τα παλιά πράγματα με ογκώδης κανάτες προκειμένου να προκαλέσουν εντονότερη «φασαρία».
Η δεύτερη εκδοχή θέλει την παράδοση των μπότηδων να προέρχεται από τους Αρχαίους Έλληνες αφού για αυτούς ο Απρίλιος αποτελούσε την εποχή έναρξης της πλούσιας βλάστησης και της γεωργικής καλλιέργειας. Πετούσαν λοιπόν τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους φρέσκους καρπούς της φύσης. Οι Κερκυραίοι θέλοντας να υπερτονίσουν τον ερχομό της άνοιξης και την λήξη της χειμερινής περιόδου αποφάσισαν να ξορκίσουν τον χειμώνα με την ρίψη των περίφημων μπότηδων.
Μετά τη ”φασαρία” των μπότηδων οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, παρούσες με τα χρώματα και την μουσική τους, ξεχύνονται στους δρόμους και να ακολουθεί η χαρμόσυνη μελωδία των Γραικών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και αστεία έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα είναι το έθιμο της Μαστέλας, που αναβιώνει στο κέντρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα – για το καλό. Στο τέλος της μέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.
Το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου για τη δεύτερη Ανάσταση, η Κέρκυρα μοσχοβολά από την προετοιμασία της μαγειρίτσας και του οικογενειακού τραπεζιού. Ο κόσμος ανυπομονώντας να ψάλλει «Χριστός Ανέστη» συνήθως παρακολουθεί τις εκκλησιαστικές λειτουργίες ή τα μικρά έθιμα που συμβαίνουν παντού στη πόλη. Όταν το ρολόι σημάνει 12:00 ο Κερκυραϊκός ουρανός αποκτά εκατοντάδες χρώματα ενώ τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από την κορυφή του Παλαιού Φρουρίου δίνουν στο Κερκυραϊκό Πάσχα αυτήν την φαντασμαγορική νότα που συμβάλει στη μοναδικότητα και τη φήμη του.
Σειρά μετά παίρνει η μαγειρίτσα με το τσούγκρισμα των αυγών και φυσικά την επόμενη το σούβλισμα του οβελία!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία και χαρά!
Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη