Κερκυραϊκά τζαλέτια ή αλλιώς «τεμπέλικες τηγανίτες» της γιαγιάς
Κερκυραϊκά τζαλέτια ή αλλιώς «τεμπέλικες τηγανίτες» της γιαγιάς
Κερκυραϊκά τζαλέτια ή αλλιώς «τεμπέλικες τηγανίτες» της γιαγιάς
27 Ιανουαρίου 2021Όλοι θυμόμαστε εκείνες τις λαχταριστές πλατιές τηγανίτες, το ιδανικό σνακ των παιδικών μας χρόνων, που στην Κέρκυρα έχει αποκτήσει σταθερή αξία και νοστιμιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε κάτι άλλο εκτός από τα περίφημα Κερκυραίικά «τζαλέτια». Η ονομασία αυτών προέρχεται από την ιταλική λέξη “giallo” που θα πει κίτρινο, αφού το καλαμποκάλευρο και τα αυγά είναι αυτά που δίνουν στις παραδοσιακές τηγανίτες της Κέρκυρας αυτό το έντονο χρώμα.
Για πρωινό, βραδινό ή με τον καφέ αποτελούν το ιδανικό και εύκολο σνακ για όλες τις ώρες τις ημέρας. Πάντοτε στο σπίτι της γιαγιάς δίπλα στη φωτιά, οι τηγανίτες αυτές ήταν πάντα πιο γλυκές, αφού πέρα από την πατροπαράδοτη τεχνική και τα αγνά υλικά, έβαζε πάντα μεγάλη δόση αγάπης. Για να τις πετύχετε λοιπόν και εσείς αυτό είναι το μυστικό!
Δείτε παρακάτω την αυθεντική Κερκυραϊκή συνταγή για τα πιο λαχταριστά και ζουμερά «τζαλέτια».
ΥΛΙΚΑ
Για τα τζαλέτια
- 300 γρ. καλαμποκάλευρο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 300 ml νερό
- 1 βανίλια
- 4-5 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Άχνη & Κανέλα
- Μέλι ή Σιρόπι αγαύης ή Σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα δύο είδη άλευρου, τη μαγιά, την βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά προσθέτουμε το νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, ο χυλός πρέπει να είναι ημίρρευστος.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μπολ για 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις τηγανίτες (τα τζαλέτια).
- Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα, με μέλι ή με σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Καλή απόλαυση !