Καζανόβα: Όταν ο απόλυτος Βενετσιάνος εραστής συντάραξε τη Κέρκυρα…

Σήμερα όταν ακούμε τον χαρακτηρισμό “Καζανόβα”, απευθείας μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός προκλητικού άντρα που εξ αιτίας της ομορφιάς και του στυλ του, έχει τη δυνατότητα να αποπλανεί την κάθε γυναικεία ύπαρξη. Εκείνο το είδωλο του άντρα που καταφέρνει με τρόπο αγνό, γοητευτικό και έξυπνο, να ρίξει ένα μόνο πλάγιο βλέμμα και να αναστατώσει την κάθε γυναίκα…

Ποιος ήταν όμως πραγματικά εκείνος ο ερωτύλος που περιπλέχθηκε σε τόσα ερωτικά σκάνδαλα και κατάφερε να ταράξει ακόμα και την ηρεμία της κάποτε Βενετοκρατούμενης Κέρκυρας;

Κάποτε, γεννήθηκε στη Βενετία, ο μεγαλύτερος καρδιοκατακτητής της ιστορίας, που ονομαζόταν Τζιάκομο Καζανόβα. Γεννημένος από γονείς ηθοποιούς, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και στην πορεία εργάστηκε σε διάφορους τομείς για να μπορέσει να επιβιώσει. Στην πορεία όμως και αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά ζώντας φτωχικά, ξεκίνησε τις επαφές του με την καλή κοινωνία.

Η διπλωματία και οι γνώσεις του εντυπωσίασαν τους κόντηδες της εποχής, ενώ παράλληλα κατάφερνε με το εκλεπτυσμένο παρουσιαστικό και τη γοητεία του να κάνει τα γυναικεία πλήθη να παραμιλούν. Υποστήριζε πως το μυστικό του στις ερωτικές επιδόσεις για τις οποίες ήταν πολύ υπερήφανος ήταν η μεγάλη ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωνε. Η ζωή του υπήρξε πολυτάραχη, αφού συνολικά κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στην Ευρώπη, ήρθε σε επαφή με πάνω από 100 γυναίκες. Κάθε σταθμός και μια αποπλάνηση όμως καμιά γυναίκα δεν κατάφερε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό.

Δεν υπήρξε γυναίκα που να μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του… εκτός από μία…

Γύρω στον 18ο αιώνα η μοίρα του επιφύλασσε ένα ταξίδι στο νησί της Κέρκυρας. Ο βενετσιάνικος αέρας του νησιού τον μάγεψε και ο διάσημος καρδιοκατακτητής αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί για ένα διάστημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, γνωρίζει την όμορφη 17χρονη Ιταλίδα Αντριάνα Φασκαρίνη, που του έκλεψε την καρδιά. Υπήρξε η γυναίκα για την οποία ο Καζανόβα θα ήταν διατεθειμένος να αφήσει πίσω του την πολυτάραχη ερωτική ζωή.

Η πανέμορφη κοπέλα δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται στην προσέγγισή του, αφού ήταν παντρεμένη με τον κυβερνήτη Βιτσέντζο Φοσκαρίνι. Παρόλα αυτά ο Καζανόβα δεν το έβαζε κάτω και συνέχισε να προκαλεί την ελίτ της Κέρκυρας φλερτάροντας την αδιάφορη προς αυτόν Αντριάνα. Εξ αιτίας της αντιπάθειας που είχε προκαλέσει με την συμπεριφορά του, απομονώθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού κι συγκεκριμένα στην Κασσιώπη, όπου και εμπλούτισε το βιβλίο του οποίου είχε ξεκινήσει την συγγραφή με τις περιπέτειες και τις στιγμές που βίωνε στο νησί κατά καιρούς. Από ότι φάνηκε, οι ομορφιές της Κέρκυρας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης ακόμα και για τον αμετανόητο εραστή.

Στα απομνημονεύματά του έγραψε : «Ήξερα, ότι δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στον κόσμο που να μπορεί να αντισταθεί στην επιμελή φροντίδα και προσοχή ενός άντρα που θέλει να την κάνει να τον ερωτευθεί».

Η απομόνωσή του στην Κασσιώπη όμως για μεγάλο διάστημα τον έριξε ψυχολογικά και αποφασίζει να επιστρέψει στο ιστορικό κέντρο του νησιού για να διεκδικήσει την αγαπημένη του. Η τύχη του όμως δεν τον ευνόησε. Ο παράφορος έρωτάς του για την παντρεμένη βενετσιάνα ήταν η αιτία για την οποία φυλακίστηκε από τον αριστοκρατικό κύκλο της Κέρκυρας. Μετά από λίγο καιρό εκδιώχθηκε από το νησί.

Ο Καζανόβα παρά των μεγάλο αριθμό γυναικών που πέρασαν από τη ζωή του, λέγεται πως ποτέ δεν ξεπέρασε την απόρριψη της Αντριάνας και πως το μόνο θηλυκό που είχε συντροφιά μέχρι και τον θάνατό του στα 73 του χρόνια, ήταν η σκυλίτσα του Φινέτ.

Γράφει η Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα