Κατοικίδια και καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Κατοικίδια και καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Κατοικίδια και καλοκαιρινοί κίνδυνοι
17 Αυγούστου 2020Επιμέλεια άρθρου: Ολίνα Κοντοστάνου
Μπορεί για πολλούς από εμάς το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη μας εποχή, για τα κατοικίδια μας όμως είναι μία εποχή που ενέχει αρκετούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι τα παράσιτα. Τους θερμούς μήνες η μετάδοση των παρασίτων είναι ακόμα πιο ευνοϊκή και η ανάγκη αποπαρασίτωσης ακόμα πιο επιτακτική.
Τι ακριβώς είναι τα παράσιτα; Εμφανίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες; Είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια μας; Στα ερωτήματα αυτά και σε κάποια ακόμα μας απαντά ο κτηνίατρος Νίκος Χαλικιόπουλος στο άρθρο που ακολουθεί.
– Τι είναι τα ενδοπαράσιτα και τι τα εξωπαράσιτα σε γάτες και σκύλους;
Τα ενδοπαράσιτα είναι τα κοινά ονομαζόμενα σκουλήκια και τα εξωπαράσιτα περιλαμβάνουν τους ψύλλους ,τα τσιμπούρια και τα κουνούπια.
– Πώς καταλαβαίνουμε ότι το κατοικίδιο μας έχει παράσιτα; Και πώς τα αντιμετωπίζουμε;
Καταλαβαίνουμε ότι το ζωάκι έχει παράσιτα από διάφορες ενδείξεις. Τα ενδοπαράσιτα προκαλούν ενόχληση στο γαστρεντερικό, όπως διάρροιες απώλεια βάρους και αλλοίωση του τριχώματος στην περιοχή της βάσης της ουράς. Τα εξωπαράσιτα προκαλούν φαγούρα στα ζώα και είναι πολύ επικίνδυνα,διότι μεταδίδουν σχεδόν όλες τις ασθένειες στους μικρούς μας φίλους.
– Πόσο επικίνδυνα είναι τα παράσιτα για το κατοικίδιο μας;
Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες του αίματος σε σκύλους όπως ερλίχια, μπαμπέζια και νόσο Lyme. Οι σκνίπες μεταδίδουν την γνωστή μας λεισμάνια και τα κουνούπια τη Διροφιλάρια (σκουλήκι της καρδιάς). Οι ψύλλοι μεταδίδουν κάποια εντερικά σκουλήκια.
– Μπορούν τα κατοικίδια μας να μας μεταδώσουν παράσιτα και αν ναι πόσο επικίνδυνα είναι;
Τα κατοικίδια άθελα τους μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο παράσιτα,τα οποία μπορούν να προκαλέσουν (ανθρωποζωονόσους). Η Τζάρντια, το αγκυλόστομα, η ταινία είναι σκουλήκια που μπορεί να μεταδωθούν στον άνθρωπο, η νόσος του Lyme είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Και η λεμφαδενοπάθεια από το γρατζούνισμα της γάτας, αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες των κτηνιάτρων όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν.
– Τα παράσιτα εμφανίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες;
Τα παράσιτα τα συναντάμε πάνω στα ζώα όλο το χρόνο,απλά από την άνοιξη μέχρι και τον Νοέμβριο είναι σε έξαρση ειδικά τα εξωπαράσιτα.
– Υπάρχει περίπτωση κάποιο φάρμακο για παράσιτα να βλάψει το κατοικίδιο μας;
Ναι, γενικά χρειάζεται προσοχή στα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε. Κάποια από αυτά κάνουν και για σκύλους και για γάτες, άλλα είναι μόνο για σκύλους και στις γάτες είναι τοξικά (έχουμε πολλά περιστατικά τέτοια, δηλητηρίασης γάτας) για αυτό συνίσταται προσοχή και πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας.
– Κάθε πότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε φάρμακο για τα παράσιτα;
Υπάρχουν σκευάσματα για όλα τα παράσιτα,καλό είναι ανάλογα με το παράσιτο να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας. Γενικός κανόνας για τα εξωπαράσιτα κάθε μήνα, και για τα ενδοπαράσιτα κάθε 2-3 μήνες.
– Οι οικόσιτες γάτες μπορεί να έχουν παράσιτα;
Ακόμα και οι οικόσιτες γάτες μπορεί να έχουν παράσιτα τα οποία τα μεταφέρουμε εμείς με τα παπούτσια μας. Άρα καλό είναι και σε αυτά τα ζωάκια να γίνετε κατά καιρούς αποπαρασιτισμός.
Πηγή πληροφοριών:
Κτηνίατρος – Νικόλαος Κ. Χαλικιόπουλος
Εθνική Οδός Παλαιοκαστρίτσας 46
26610-20101, 6944245109
Η Ολίνα Κοντοστάνου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στα κατοικίδιά μας και την ομαλή συμβίωση μαζί τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μία γάτα την Κακαδελού!