Ιάκωβος Παναγόπουλος: συζητώντας με τον βραβευμένο Κερκυραίο σκηνοθέτη

Ιάκωβος Παναγόπουλος: συζητώντας με τον βραβευμένο Κερκυραίο σκηνοθέτη

Ιάκωβος Παναγόπουλος: συζητώντας με τον βραβευμένο Κερκυραίο σκηνοθέτη

Συνέντευξη και εισαγωγικό κείμενο: Αλέξανδρος Αηδονίδης

Η Κέρκυρα διαθέτει μία μεγάλη παράδοση στις τέχνες. Ακόμη περισσότερο όμως, και ίσως και ακόμη πιο σημαντικό, δημιουργεί συνεχώς τέχνη. Δημιουργεί στο σήμερα, για το αύριο. Συχνά όμως πέφτουμε στην «παγίδα», όταν συνδυάζουμε τις λέξεις Κέρκυρα & Τέχνη, το μυαλό μας να πηγαίνει κατά πρώτο λόγο στη μουσική, και κατά δεύτερο στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική.

Και οι υπόλοιπες τέχνες, πού βρίσκονται; Η απάντηση είναι ότι και αυτές είναι ενεργές και ζωντανές στην Κέρκυρα, απλά συχνά τυχαίνει να τις «ξεχνάμε». Ακόμη και η έβδομη τέχνη, η «απαιτητική» και κάπως «απόμακρη» τέχνη του κινηματογράφου δηλαδή, διαθέτει τους εκπροσώπους της στο νησί, οι οποίοι μάλιστα δημιουργούν πρωτοποριακό σκηνοθετικό έργο.

Ο sindetiras συναντήθηκε με τον Δρ Ιάκωβο Παναγόπουλο, τον βραβευμένο Κερκυραίο σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό ερευνητή και είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το έργο του, για την αισθητική του κινηματογράφου μέσα από τη δική του ματιά, καθώς και για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια στον τομέα της δημιουργίας και της έρευνας.

Δείτε τη συνέντευξη:

Ο Δρ Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, γνωστός για τις πρόσφατες ταινίες του Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019) και Allimonò (2020). Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο.

Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire.

Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλαπλά διεθνή δημοσιεύματα. Αυτήν την στιγμή ο Ιάκωβος διδάσκει στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ επίσης έχει ξεκινήσει την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η έρευνά του αφορά μια διεπιστημονική προσέγγιση της ετεροτοπίας με συνδυασμό μεθοδολογιών από την πλευρά του κινηματογράφου και των πολιτικών επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Δρ Ιάκωβο Παναγόπουλο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.iakovospanagopoulos.com, τη σελίδα του στο Facebook, καθώς και το κανάλι του στο Vimeo.

Σχετικά άρθρα