Η συναρπαστική ιστορία ενός Κερκυραίου πειρατή του 16ου αιώνα

Θα σας διηγηθούμε μια ιστορία για έναν Κερκυραίο πειρατή, ο οποίος με πάθος και τόλμη για τη νίκη, κατάφερε να ανοίξει τη δική του σελίδα στην θάλασσα της Μεσογείου. Μια περιπετειώδης ιστορία με έναν ήρωα, που διασχίζει φουρτουνιασμένες θάλασσες με τη συντροφιά αγέρωχων κουρσάρων και ατρόμητων πειρατών. Ανοίγουμε λοιπόν πανιά και σας ταξιδεύουμε πίσω στον 16ο αιώνα, όταν πειρατές και κουρσάροι κυβερνούσαν τις θάλασσες, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε ένα ανταγωνιστικό, θανάσιμο περιβάλλον…

Ο λόγος για έναν Κερκυραίο ευγενή, ονόματι Πέτρος Λάντζας, ο οποίος έδρασε τόσο επαναστατικά, αψηφώντας το κατεστημένο της εποχής του. Καταγόμενος από αριστοκρατική οικογένεια ανήκε στη χρυσή λίστα του Libro d’oro της κάποτε βενετοκρατούμενης Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Οθωμανών και Βενετών υποστήριξε με τις ναυτικές του ικανότητες την εξέγερση του Βενετσιάνου Εμμανουήλ Μομόρη. Διοργάνωσε επιδρομές και πολιόρκησε τις τουρκικές γαλέρες, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν τα περισσότερα πλοία των Οθωμανών στα βάθη της θάλασσας. Η νίκη που προσέφερε στις βενετσιάνικες αρχές, είχε ως αποτέλεσμα να διοριστεί διοικητής της παραθαλάσσιας πόλης της Πάργας.

Όμως μια δυσφημιστική επιστολή στάθηκε η αιτία να απολυθεί από το αξίωμά του και να εξοριστεί από τη Πάργα. Στην επιστολή οι κακεντρεχείς υποστήριζαν ότι ήταν προδότης και πως αγόραζε πυρομαχικά από τους Ισπανούς για να τα εμπορεύσει στους Τούρκους. Τα επόμενα χρόνια ο Πέτρος Λάντζας αναλαμβάνει υπηρεσία στους Ισπανούς ως κατάσκοπος.

Αποστολή του ήταν ο έλεγχος των οθωμανικών στρατευμάτων, καθώς και των Βενετικών. Επιπλέον, του είχε ανατεθεί να κατευθύνει την αποστολή όπλων, προμηθειών και κατασκόπων, που στέλνονταν στην Ήπειρο την Κωνσταντινούπολη και άλλα τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην πορεία ο πολυμήχανος κουρσάρος ηγείται πειρατικών επιδρομών ενάντιας σε οθωμανικά και ενετικά πλοία, πράγμα που έφερε μεγάλη ένταση ανάμεσα σε Ισπανούς και Βενετούς. Η επιθετική του δραστηριότητα προκάλεσε την οργή των Βενετσιάνων, οι οποίοι πολλές φορές μάταια σχεδίασαν τη προμελετημένη δολοφονία του. 

Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί στη Κωνσταντινούπολη για να συμμετέχει σε μια σειρά παράνομων επιχειρήσεων. Τη χρονιά του 1608 επινοεί ένα σχέδιο δολοφονίας του Οθωμανού Σουλτάνου προσφέροντάς του ένα δώρο που περιείχε μέσα εκρηκτικά. Πέθανε την ίδια χρονιά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ραγκούσα, στην ακτή της Αδριατικής θάλασσας.

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα