Η πολύπαθη ζωή των Εβραίων της Κέρκυρας
Η πολύπαθη ζωή των Εβραίων της Κέρκυρας
Η πολύπαθη ζωή των Εβραίων της Κέρκυρας
19 Ιανουαρίου 2021Ο διωγμός και η γενοκτονία συνολικά 6.000.0000 Εβραίων από την Ναζιστική Γερμανία αποτελεί αναμφίβολα την πιο φρικαλέα σελίδα και την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αιτία του ολοκαυτώματος ήταν το στρατηγικό όραμα ενός δικτάτορα που επιδίωκε την κάθαρση της ανθρωπότητας από τις υποδεέστερες ομάδες. Η 27η Ιανουαρίου ορίζεται ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Η αρχή του αντισημιτισμού στην Κέρκυρα
H εβραϊκή παρουσία στην Κέρκυρα είχε ξεκινήσει από τον 12ο αιώνα όταν το νησί είχε καταληφθεί από τους Ανδηγαβούς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι Εβραίοι αντιμετώπιζαν την εχθρότητα του πληθυσμού. Φυσικά κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας τα πράγματα και η υποβίβαση της εβραϊκής φυλής συνεχίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Οι Βενετοί όταν διοικούσαν το νησί της Κέρκυρας είχαν τοποθετήσει τους Εβραίους σε ένα θεσμοθετημένο γκέτο με σκοπό να περιορίσουν τις ελευθερίες ως προς τα πολιτικά δικαιώματα και όχι μόνο. Με το πέρας των αιώνων κοντά στο 1500 εμφανίζονται πολλοί Εβραίοι στην Κέρκυρα ύστερα από τον διωγμό που υπέστησαν στην Ισπανία. Η κατάσταση στο νησί όλο και επιδεινώνονταν μέχρι που η Κερκυραϊκή κοινότητα απαίτησε τον λιθοβολισμό τους ως τιμωρία την Μεγάλη Παρασκευή. Φυσικά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
Το αποκορύφωμα της έχθρας μεταξύ Χριστιανών & Εβραίων
Η έχθρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έφτασε στο απροχώρητο ύστερα από ένα τραγικό συμβάν: τη στυγερή δολοφονία της μικρής Ρουμπίνας. Πρόκειται για τη δολοφονία μιας οκτάχρονης εβραίας που βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα σε ένα σακί στα στενά της Εβραϊκής συνοικίας. Η αστυνομία παρά τις εξονυχιστικές έρευνες ποτέ δεν κατάφερε να βρει τους υπεύθυνους και οι δύο πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη για πολλά χρόνια.
Ο αφανισμός των Εβραίων της Κέρκυρας
Τον Ιούνιο του 1944 η Γκεστάπο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας στην Πλατεία του Στρατού, μπροστά από το Παλαιό Φρούριο, όπου φρουρούνταν από την ελληνική χωροφυλακή. Σεσημασμένοι, φορώντας το κίτρινο αστέρι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καθημερινότητα, την γειτονιά, το σπίτι και την περιουσία τους που με τόσο κόπο κατάφεραν να αποκτήσουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Στην πορεία οι Γερμανοί κλείνουν τους ανθρώπους στα υπόγεια του πρώην αγγλικού νοσοκομείου αφού πρώτα τους παίρνουν δια της βίας ότι πολύτιμο αντικείμενο είχαν προλάβει να πάρουν από το σπίτι τους. Όσα δεν κράτησαν οι Ναζί, τα δημοπράτησαν στο Κερκυραϊκό λαό.
Ελάχιστοι από αυτούς κατάφεραν να αποδράσουν ενώ οι υπόλοιποι 5000 Εβραίοι απεστάλησαν στο Άουσβιτς, το συνώνυμο για τον μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία, εκεί που εκτελέστηκαν τα δολοφονικά σχέδια των Ναζί. Τα σπίτια και τα καταστήματα της Εβραϊκής συνοικίας λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια βομβαρδίστηκαν όπως και πολλά ακόμη ιστορικά μνημεία της Κέρκυρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά το πέρας του πολέμου η εβραϊκή συναγωγή και πολλά ακόμα μνημεία ανασυγκροτήθηκαν και η κοινότητα ξαναβρήκε τους ρυθμούς της. Οι εναπομείναντες Εβραίοι ζουν σήμερα στην Κέρκυρα αρμονικά με τους υπόλοιπους Έλληνες και συνεργάζονται
Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη
Δείτε παρακάτω μια συγκλονιστική μαρτυρία όσων συνέβησαν
Πηγές: The Holocaust Encyclopedia, Corfu Museum