Η Μαρία Πέζαρου μας μιλά για βασικά θέματα διατροφής

Η Μαρία Πέζαρου μας μιλά για βασικά θέματα διατροφής

Η Μαρία Πέζαρου μας μιλά για βασικά θέματα διατροφής

Όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε ένα πλάνο διατροφής ή μιας δίαιτας συνήθως είναι πολλές οι ερωτήσεις και οι απορίες που μας προβληματίζουν, αφού κάποια διατροφικά μυστικά μας ήταν μέχρι στιγμής άγνωστα. Γιατί μπορεί η κάθε διατροφή να είναι διαφορετική, ωστόσο οι απορίες παραμένουν ίδιες για όλους.

H Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Πέζαρου Μαρία με εξειδικευμένες σπουδές στον τομέα της διατροφής και της υγείας παραχώρησε συνέντευξη στο sindetiras.gr και στην Ελεάννα Βασιλάκη και μας έλυσε τις απορίες στα βασικά θέματα διατροφής.

-Πρέπει να αποτοξινωθεί ένας οργανισμός πριν την έναρξη μιας δίαιτας;
Η διαδικασία μιας εξαντλητικής αποτοξίνωσης δεν είναι απαραίτητη για την εφαρμογή μιας δίαιτας. Ο οργανισμός  μας διαθέτει ήδη μηχανισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στο να αποτοξινώνεται κατά τη διάρκεια του διατροφικού προγράμματος. Η αποτοξίνωση αποτελεί ουσιαστικά μια απαραίτητη διαδικασία του οργανισμού, η οποία προκύπτει φυσικά.

-Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση στην απώλεια λίπους;
H σωματική άσκηση διαδραματίζει τεράστιο ρόλο κυρίως στην απώλεια βάρους. Εάν συνδυάσει κανείς την εξειδικευμένη διατροφή και την άσκηση θα δει πιο γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την σύσταση του σώματος του. Σε ότι αφορά όμως την απώλεια λίπους, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες μελέτες, αυτό είναι η πειθαρχημένη διατροφή, συνδυαστικά με τις αναερόβιες ασκήσεις ή ασκήσεις αντιστάσεων, όπως είναι οι pilates, trx και η yoga.

– Οι γρήγοροι ρυθμοί προϋποθέτουν και γρήγορο φαγητό. Τι προτείνεις σε όσους δεν προλαβαίνουν να ακολουθήσουν πιστό πρόγραμμα διατροφής;
Μια σύγχρονη γυναίκα για παράδειγμα έχει πολλές ιδιότητες και υποχρεώσεις που δεν της επιτρέπουν πολλές φορές να προσέχει τη διατροφή της. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή που θα προσφέρει ενέργεια και κορεσμό ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής ημέρας. Μπορείτε να απολαύσετε υγιεινά σνακ και να αντικαταστήσετε τα έτοιμα take away φαγητά με έξυπνες σπιτικές επιλογές.

Φροντίστε να έχετε ξεκινήσει τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε να έχετε προμηθευτεί από το σπίτι, μικρά χορταστικά γεύματα που να συνδυάζουν τον υδατάνθρακα με την πρωτεΐνη, όπως είναι τορτίγες με λαχανικά, τυρί & γαλοπούλα. Στην περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να απολαύσετε το πρωινό σας στο σπίτι, μπορείτε να παραγγείλετε  στο γραφείο σας μια υγιεινή επιλογή από ένα delivery. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φρέσκα φρούτα με τα αποξηραμένα, χωρίς φυσικά την επικάλυψη ζάχαρης για λιγότερες θερμίδες.

-Μπορούν τα συμπληρώματα και τα ειδικά προϊόντα διατροφής να αντικαταστήσουν ένα γεύμα;
Aρχικά τα ειδικά προϊόντα διατροφής είναι κάποια από τα προϊόντα που πολλοί πιστεύουν πως είναι η εύκολη λύση στην απώλεια κιλών. Πέραν του γεγονότος ότι έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι πωλήσεις τους τώρα στο διάστημα της καραντίνας, τα συγκεκριμένα προϊόντα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα πλήρες σπιτικό γεύμα.

Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ελλείψεις σε βιταμίνες, σίδηρο ή κάποιο άλλο μικροθρεπτικό συστατικό. Όλα τα συμπληρώματα ή τα φυτικά σκευάσματα πρέπει να λαμβάνονται με τη συμβουλή διατροφολόγου ή γιατρού αφού παίζει μεγάλο ρόλο η συχνότητα και δοσολογία που θα χορηγηθεί στον καθέναν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθούν όλες οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις που αποδεικνύουν που υπάρχει έλλειψη.

-Έχουν σημασία οι ώρες των γευμάτων κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας;
Ασφαλώς και όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και οι ώρες των γευμάτων παίζουν μεγάλο ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η απόσταση μεταξύ των γευμάτων έχει καθοριστική σημασίας αφού δίνουμε χρόνο στον οργανισμό μας να μεταβολίσει σωστά την τροφή. Σε ότι αφορά το δείπνο ή το βραδινό γεύμα καλό είναι να καταναλωθεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο, αφού κατά τη διάρκεια την νύχτας η όλη διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Πέζαρου Μαρία για τις πολύτιμες συμβουλές της!

Πέζαρου Μαρία

Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Σχετικά άρθρα