Η Αποστολία Κατσιαντρίδου μιλάει για το πρώτο Echoes Film Festival στην Κέρκυρα

Το νέο ελληνικό φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου Echoes Film Festival, έρχεται για πρώτη χρονιά στην Κέρκυρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2023 και θα γεμίσει τη μεγάλη οθόνη με ήχους και εικόνες μέσα από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

Η Υπεύθυνη Προγράμματος του φεστιβάλ Αποστολία Κατσιαντρίδου μίλησε στον sindetiras.gr και στον Αλέξανδρο Αηδονίδη για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, για τα όσα θα δούμε κατά τις δύο ημέρες του “Echoes”, αλλά και για το πώς ονειρεύεται η ομάδα των διοργανωτών το μέλλον του φεστιβάλ.

-Το Echoes Film Festival είναι ένα νέο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό;
Η “HFP”, η ομάδα δηλαδή πίσω από το Φεστιβάλ, η οποία διοργανώνει φεστιβάλ κινηματογράφου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήθελε να δείξει τη δύναμη της μουσικής μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου μέσω ενός θεματικού φεστιβάλ. Ήδη από την εποχή του βωβού κινηματογράφου ο ήχος έπαιζε καθοριστικό ρόλο και φυσικά η μουσική αποτέλεσε και ακόμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ταινιών. Έτσι με την εμπειρία μας στη διοργάνωση φεστιβάλ ταινιών και με την αγάπη μας για αυτό το είδος σινεμά, γεννήθηκε η πρώτη σύλληψη της ιδέας, την οποία όσο συζητούσαμε τόσο μας ενθουσίαζε ως εγχείρημα. Καθώς στόχος μας ως εταιρία διοργάνωσης φεστιβάλ ταινιών, είναι να φέρνουμε ταινίες σε διάφορα μέρη και όχι μόνο σε μητροπόλεις, από την αρχή ξέραμε ότι ο τόπος διεξαγωγής δεν θα είναι στην Αθήνα. Επομένως, η επιλογή της Κέρκυρας μας φάνηκε αυτονόητη καθώς το νησί έχει μια μεγάλη παράδοση στη μουσική και μια τρομερά ενεργή σκηνή σήμερα.  

 -Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ταινιών του Φεστιβάλ; Και τι να περιμένουμε να δούμε στο διήμερο του Φεστιβάλ;
Με έκπληξη μας είδαμε ότι παρότι είναι νέο το Φεστιβάλ, υπήρχε μια μεγάλη ανταπόκριση στο ανοιχτό κάλεσμα που κάναμε και λάβαμε ένα μεγάλο αριθμό ταινιών από διάφορες γωνιές της Γης. Το όραμά μου από την αρχική σύλληψη της ιδέας ως υπεύθυνη του προγράμματος, ήταν να αναδειχθεί η μουσική μέσω διαφορετικών τεχνικών, ειδών και ιστοριών, ώστε και το κοινό που θα παρακολουθήσει τις ταινίες να έρθει σε επαφή με το μουσικό κινηματογράφο μέσα από ταινίες από διαφορετικά μέρη, κουλτούρες και πολιτισμούς. Το τελικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται από βραβευμένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου, αλλά και με μικρού μήκους ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών.

Πιο συγκεκριμένα την πρώτη μέρα του Echoes Film Festival ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το μουσικό ντοκιμαντέρ “Ennio” του βραβευμένου με Όσκαρ Giuseppe Tornatore, σκηνοθέτη της θρυλικής ταινίας  «Σινεμά ο Παράδεισος», και η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το ντοκιμαντέρ παρατήρησης, «A Dance Class» του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, όπου μέσα από μια εφηβική ομάδα χορού βλέπουμε να αναδεικνύεται η ανάγκη της έκφρασης και της ανθρώπινης σύνδεσης στη διάρκεια της πανδημίας. Στο τελευταίο μέρος του Φεστιβάλ ο κόσμος θα παρακολουθήσει μια συλλογή από οκτώ μικρού μήκους ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μουσικά βίντεο διεθνών σκηνοθετών.

-Γενικότερα μιλώντας, ποια είναι η θέση του μουσικού κινηματογράφου σήμερα στην Ελλάδα;
Ο μουσικός κινηματογράφος ή καλύτερα η μουσική μέσα στον κινηματογράφο, είναι ένα στοιχείο που συνεχώς αναπτύσσεται, μεταβάλλεται, και δημιουργεί νέα ρεύματα. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αξιοσημείωτη εξέλιξη στην παραγωγή μουσικών βίντεο στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε τεχνοτροπία. Θεωρώ πως η ανάδειξη της σύνδεσης μουσικής και κινηματογράφου έχει θέση στην Ελλάδα για διάφορους λόγους· το κοινό έρχεται σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς, ανοίγει συζητήσεις για την εγχώρια μουσική ιστορία, και αυτό που επιδιώκουμε να γίνει και μέσα από το Φεστιβάλ μας, είναι να ταξιδέψουμε  στο χθες αλλά και να έρθουμε σε επαφή με την τέχνη της μουσικής και του κινηματογράφου του σήμερα.

 -Όπως μου είπες λίγο πιο νωρίς θεωρήσατε σαν διοργανωτές ότι η Κέρκυρα, σαν το «νησί της μουσικής» όπως το λέμε και εμείς, είναι ο ιδανικός τόπος για το Echoes Film Festival. Τι άλλο όμως συντέλεσε στο να αποφασίσετε να γίνει εδώ, γιατί πάντα μία τέτοιου είδους διοργάνωση σε μια επαρχιακή πόλη και μάλιστα σε ένα νησί, έχει και τις δυσκολίες της.
Σίγουρα είναι πρόκληση η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ σε επαρχιακές πόλεις και νησιά. Στόχος της ομάδας μας όμως, είναι να φέρνουμε σε όλα τα μέρη ταινίες που δύσκολα βρίσκει κάποιος στο διαδίκτυο ή σε multiplex κινηματογράφους. Στήνουμε μια μικρή γιορτή κινηματογράφου και οι θετικές αντιδράσεις του κοινού είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς. Όσον αφορά την την Κέρκυρα, όπως ανέφερα και πριν, είναι ένα νησί με πλήρη και ισχυρή μουσική ταυτότητα που κρατάει αιώνες, οπότε το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να τιμήσει την παράδοση αυτή, αλλά και να αναδείξει σε αυτό το νησί τη σημασία της μουσικής στο σήμερα. Δημιουργείται έτσι ένα μοναδικό ταίριασμα. Παράλληλα, δεν θα σου κρύψω ότι και η ανταπόκριση των ανθρώπων στο νησί, όπως αυτή των ανθρώπων στο Πολύτεχνο το οποίο θα αποτελέσει και το χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, ήταν από την αρχή πάρα πολύ θερμή και δημιούργησε πολύ όμορφες συνθήκες για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ εκεί.

-Είπες ότι σας αρέσει να ταξιδεύετε και να φτιάχνετε μικρές γιορτές του κινηματογράφου στην επαρχία, αλλά γενικότερα παρατηρούμε – και με πρώτο διδάξα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Δράμα – ότι παντού στην Ελλάδα βλέπουμε φεστιβάλ ταινιών και κινηματογράφου σε διάφορες περιοχές. Πιστεύεις εσύ ότι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ «ανήκουν» στην επαρχία;
Μπορώ να σου μιλήσω εκ πείρας, έχοντας μεγαλώσει η ίδια στην Δράμα και μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, μικρά και μεγάλα, αναζωογονούν μια επαρχιακή πόλη με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Είναι μαγικό να βλέπεις την πόλη σου να μετατρέπεται σε μια γιορτή κινηματογράφου, να γεμίζει με κόσμο και να δίνει τέτοια ευκαιρία στους κατοίκους της να παρακολουθήσουν προβολές και δρώμενα τα οποία δεν υπάρχει η ευκαιρία να παρακολουθήσουν με άλλο τρόπο στη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση που δημιουργείται μεταξύ του τοπικού κοινού και των δημιουργών που έρχονται από όλο τον κόσμο, καθώς και η σύμπραξη και η συνεργασία μεταξύ της ομάδας του φεστιβάλ και των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας. 

 -Στο μέλλον τι να περιμένουμε από το Echoes Film Festival;
Σε πρώτο στάδιο θέλουμε να δημιουργήσουμε επαφή με την τοπική κοινωνία και να αναπτύξουμε δεσμούς με τους μουσικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Είναι ένα στοίχημα το οποίο βάλαμε από την πρώτη χρονιά του “Echoes” δηλαδή φέτος. Στη συνέχεια θέλουμε να μεγαλώσει το Φεστιβάλ και σιγά σιγά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ερεθισμάτων για ανθρώπους όλων των ηλικιών, να τονίσει την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα η οποία είναι εξίσου ζωντανή στο νησί, και μια μέρα – γιατί όχι; – να γίνει και ένα μέρος συνάντησης της διεθνούς βιομηχανίας του μουσικού κινηματογράφου. Ήδη συζητάμε πώς θα μπορέσουμε μελλοντικά να ενισχύσουμε το Φεστιβάλ και με παράλληλες δράσεις, ομιλίες, συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις προβολές. Για την ώρα, σας περιμένουμε 28 και 29 Οκτωβρίου στο πρώτο Echoes Film Festival στο Πολύτεχνο και ανυπομονούμε να συζητήσουμε μαζί τις ταινίες που θα προβληθούν!

To πρώτο Echoes Film Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στο Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39) με ώρα έναρξης προβολών και για τις δύο ημέρες 20:00 και με ελεύθερη είσοδο. Ο sindetiras.gr συμμετέχει ως media partner του Φεστιβάλ.

Σχετικά άρθρα