Η αληθινή ιστορία μιας πριγκίπισσας που έζησε στην Κέρκυρα

Η αληθινή ιστορία μιας πριγκίπισσας που έζησε στην Κέρκυρα

Η αληθινή ιστορία μιας πριγκίπισσας που έζησε στην Κέρκυρα

Κάποτε μέσα στον 19ο αιώνα το πλοίο μια πανέμορφης πριγκίπισσας έριξε άγκυρα στην Κέρκυρα. Μία πρώτη επίσκεψη στο νησί μας κατέστη αρκετή για την διάσημη πριγκίπισσα Σίσσυ ώστε να αποτελέσει για την ίδια τον προσωπικό της παράδεισο.

Θεωρήθηκε μια από τις κομψότερες και ομορφότερες βασίλισσες του κόσμου. Τα κάλλη της γαλαζοαίματης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες της εποχής, αφού αμέτρητα πορτραίτα της κοσμούν πολλά παλάτια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ομορφιά της ήταν ξακουστή σε όλη την Ευρώπη. Η λευκή της επιδερμίδα, η καλλίγραμμη σιλουέτα και τα μακριά λαμπερά μαλλιά της γοήτευαν τα πλήθη.

Τα πρώτα χρόνια στη βασιλική αυλή και ο γάμος της με τον Φραγκίσκο της Αυστρίας

Ατίθαση και ασυμβίβαστη, η πανέμορφη ευγενής, η θλιμμένη αυτοκράτειρα όπως συχνά αποκαλείται έγινε αυτοκράτειρα στα μόλις 16 της χρόνια αφού ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο της Αυστρίας. Η ζωή της Ελισάβετ της Αυστρίας φάνταζε ονειρεμένη και ιδανική σε πολλούς, όμως στην πραγματικότητα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Τα πρώιμα χρόνια του γάμου κυλούσαν ήρεμα για εκείνη, αφού η αγάπη και ο έρωτάς της για τον Φρανς την είχαν τυφλώσει. Η προσωπική της όμως ελευθερία δεν κράτησε πολύ, αφού η κυριαρχική πεθερά της Σοφία επέβαλε στη Σίσσυ αυστηρή πειθαρχεία και καταπίεση, οδεύοντάς στην σε ψυχολογική καταρράκωση.

Προσπαθώντας να αποδράσει από εκείνη, η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκινά να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Σε ένα από τα ταξίδια της συμβαίνει ένα τραγικό δυστύχημα στο οποίο πεθαίνει η πρωτότοκη κόρη της. Ύστερα από αυτό χάνει παντελώς την επικοινωνία με τη πεθερά της και εγκαταλείπει τον σύζυγό της και τα υπόλοιπα τρία παιδιά της αφού επικαλέστηκε πως πάσχει από βαριά ασθένεια η οποία δεν ήταν άλλη από την κατάθλιψη. Προσπάθησε μέσα από τα ταξίδια της, βυθισμένη στη μοναξιά της, να βρει μια διέξοδο από όλη αυτή τη θλίψη.

Η πρώτη επαφή της αυτοκράτειρας με το νησί των Φαιάκων

Κατά το 1861 η θαλαμηγός με την οποία ταξίδευε το κόσμο, αγκυροβόλησε στη Κέρκυρα. Εκεί την υποδέχτηκε ο άγγλος κυβερνήτης Henry Strokes ο οποίος της παραχώρησε την εξοχική του κατοικία, το σημερινό Μον Ρεπό. Η ομορφιά του νησιού των Φαιάκων ενθουσίασε την όμορφη πριγκίπισσα και της θύμισε τα ξέγνοιαστα, ανέμελα παιδικά της χρόνια στη Βαυαρία, όταν ήταν ήρεμη και ευτυχισμένη. Το ζεστό κλίμα του νησιού της επέτρεπε να απολαμβάνει συχνά βόλτες στους ευωδιαστούς καταπράσινους κήπους του ανακτόρου αλλά και να επιδίδεται στο αγαπημένο της άθλημα, την ιππασία. Η Κέρκυρα αποτέλεσε ένα ειδυλλιακό μέρος διακοπών για την γαλαζοαίματη αφού ήταν φυσιολάτρης και έτσι αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί για αρκετούς μήνες.

Η εγκατάσταση της γαλαζοαίματης στο μεγαλοπρεπές Αχίλλειο

Λίγα χρόνια αργότερα και μετά τον άδικο χαμό οικογενειακών προσώπων της, αποφασίζει να διακόψει τα ταξίδια και να επιστρέψει μόνιμα στη Κέρκυρα δημιουργώντας για την ίδια ως καταφύγιο ένα μεγαλοπρεπές παλάτι. Βγαλμένο από τα παραμύθια, θέλησε να αποσυρθεί σε μία όαση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ανακτόρου. Επιλέγει να το ονομάσει Αχίλλειο, αφού ο Αχιλλέας υπήρξε ο αγαπημένος μυθικός ήρωας της αυτοκράτειρας.

Έχοντας πάθος για την ελληνική μυθολογία και την κλασική αρχαιότητα, πρόσθεσε γλυπτά και αγάλματα, τοιχογραφίες και πίνακες μεγάλης αξίας για να κοσμήσουν το μεγαλοπρεπές παλάτι. Λάτρευε τους πρωινούς περιπάτους στους τεράστιους κήπους κυρίως τους δροσερούς ανοιξιάτικους μήνες και απολάμβανε να διαβάζει με τις ώρες ποίηση και λογοτεχνία κάτω από τον ήλιο. Εκτός από όμορφη η Ελισάβετ είχε και μεγάλη καρδιά, αφού έκανε πολλές δωρεές και χρηματοδότησε πολλούς φορείς κατά την παραμονή της στο νησί των Φαιάκων.

Το τέλος μιας πραγματικής βασίλισσας

Οι βασιλικές της υποχρεώσεις την αναγκάζουν να εγκαταλείψει προσωρινά την Κέρκυρα. Δυστυχώς όμως κατά την παραμονής στη Ελβετία η μοίρα αποφάσισε αλλιώς. Δολοφονήθηκε στα 61 της χρόνια από τον διαταραγμένο ευρωπαίο μονάρχη Lucheni.Τόσο οι χώρες του εξωτερικού όσο και οι κάτοικοι της Κέρκυρας βυθίστηκαν στη θλίψη όταν άκουσαν για τον θάνατό της. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπήρξε η βασίλισσα στην καρδιά του απλού λαού.

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα