Γκιώνης: Ο νυχτοπερπατητής της άνοιξης!

Επιμέλεια άρθρου: Ολίνα Κοντοστάνου

Πάνε λίγες μέρες που ξεκίνησε να ακούγεται το χαρακτηριστικό  κελάϊδισμα του γκιώνη ή αλλιώς η φωνή τη άνοιξης. Όλοι μας συνδυάζουμε τον ερχομό της άνοιξης με την άφιξη των χελιδονιών καθώς και με το γνωστό “γκιον” που δεν είναι άλλο παρά το ερωτικό κάλεσμα του γκιώνη που πραγματοποιείται μόνο την άνοιξη. 

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον γκιώνη.

Ο γκιώνης είναι είδος κουκουβάγιας, το πιο μικρόσωμο της οικογένειας των γλαυκιδών που συναντάμε στη νότια Ευρώπη. Το κοινό όνομά του είναι ηχομιμητικό (όπως π.χ. και του κούκου ή της κοινής κουκουβάγιας). Οφείλεται στο μιας νότας (και μιας «συλλαβής») φωνητικό του κάλεσμα: «γκιόν».

Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 15 με 18 εκατοστά. Είναι λίγο μικρότερος από μία μικρή κουκουβάγια έχοντας  μικρότερο κεφάλι το οποίο φαίνεται στρογγυλό από μπροστά, λεπτότερο και πιο μακρύ σώμα, μακρύτερη ουρά και πόδια χωρίς πούπουλα. Το μήκος των φτερών του είναι 145-165 χιλιοστά και το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 60-135 γραμμαρίων.

Τα θηλυκά, τα οποία είναι ισομεγέθη ή και μεγαλύτερα από τα αρσενικά, έχουν συνήθως μεγαλύτερο βάρος από τα αρσενικά. Φέρει μικρά λοφία και τα ανασηκώνει όταν τρομάξει. Το κεφάλι του στηρίζεται σε ένα κοντό και ευκίνητο λαιμό. Έχει μεγάλα μάτια, κίτρινου ή πράσινου χρώματος, τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος της κεφαλής και έτσι διαμορφωμένα, ώστε να βλέπει άνετα στο σκοτάδι. Επειδή τα μάτια του είναι ακίνητα, έχει την ικανότητα να στρέφει το κεφάλι του μέχρι και 270 μοίρες.

Έχει εξαιρετικά ισχυρή όραση και οξεία ακοή. Τα πόδια του έχουν γαμψά νύχια και το ράμφος του είναι μικρό και γαμψό. Πετά αθόρυβα και επιτίθεται με ξαφνικές εφορμήσεις. Είναι κατ’ εξοχήν νυκτόβιο, το δε γκρι – καφέ χρώμα των φτερών του, του προσφέρει άψογο καμουφλάζ. Τρέφεται από έντομα (κυρίως νυχτερινές πεταλούδες) ή από σαύρες και μικρά θηλαστικά. Στα μεγαλύτερα γεωγραφικά  πλάτη το είδος είναι αποδημητικό. Στην κεντρική όμως και τη νότια Ελλάδα αποτελεί ευτυχώς μόνιμο κάτοικο.

Η ώρα του σούρουπου ήρθε και ένας γκιώνης κάπου κρυμμένος στις φυλλωσιές καλωσορίζει την άνοιξη! 

Η Ολίνα Κοντοστάνου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στα κατοικίδιά μας και την ομαλή συμβίωση μαζί τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μία γάτα την Κακαδελού!

 

Πηγές πληροφοριών: dasarxeio.com willowisps.gr

Σχετικά άρθρα