Επιτυχία… Εσύ πόσες φορές ρίχνεις τα ζάρια;

Επιτυχία… Εσύ πόσες φορές ρίχνεις τα ζάρια;

Επιτυχία… Εσύ πόσες φορές ρίχνεις τα ζάρια;

Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο πέτυχα τυχαία σε ένα εστιατόριο έναν καθηγητή μου. Έναν άνθρωπό που οι διαλέξεις του ήταν απόλαυση να τις παρακολουθείς και ο οποίος είχε και έντονη επιχειρηματική δράση και αυτό ήταν γνωστό. Προφανώς είχε καταρρίψει το ρητό που λέει “those who can’t do, teach”.

Με αναγνώρισε αμέσως και ήρθε να με συγχαρεί για το πτυχίο. Μου είπε «Τώρα που βγαίνεις την αγορά εργασίας να ξέρεις ότι κάποιος που ρίχνει τα ζάρι και φέρνει εξάρες είναι τυχερός. Αυτός βρήκε την καλή δουλειά και του άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επιτυχίας, το μονοπάτι του είναι καθαρό. Άλλος ρίχνει τα ζάρια και φέρνει ασσόδυο. Αυτός δεν έχει την ίδια τύχη. Δεν του έρχονται όλα βολικά και εύκολα… Δεν έχει σημασία! Το μόνο που έχει σημασία είναι το πόσες φορές ρίχνεις τα ζάρια.»

Την πήρα μαζί μου αυτήν την κουβέντα και την κουβαλάω ως σήμερα.

Αυτό σε όρους NLP το λέμε “There’s no failure, only feedback”

Τι κι αν ήρθε ασσόδυο;

Δεν μπορώ να γνωρίζω και να ελέγχω τι θα φέρει η ζωή και πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην αγορά. Μπορώ όμως να ελέγχω το πώς αντιδρώ εγώ σε αυτές τις συνθήκες και στις όποιες αλλαγές.

Μέσα από την προσπάθεια και την «αποτυχία», μαθαίνω, δοκιμάζω, εξελίσσομαι και έτσι βελτιώνω την επιχείρησή μου. Δεν σταματώ να ρίχνω τα ζάρια επειδή δεν έκλεισε αυτή η συμφωνία που επεδίωκα. Αντιθέτως ρίχνω και ξαναρίχνω τα ζάρια για άλλες συμφωνίες, για άλλους τρόπους με τους οποίους μπορώ να πετύχω αυτό που θέλω μαθαίνοντας από τη συνταγή που παρήγαγε το «λάθος» αποτέλεσμα και βελτιώνοντας την συνταγή αυτήν, ώστε στην επόμενη ζαριά να έχω αυξήσει τις πιθανότητες για εξάρες.

Time to roll the dice… again.

 

Γράφει η Ιωάννα Κάμπη

Οικονομολόγος MSc.

Owner και Founder της NLP Ionian

Σχετικά άρθρα