Ενίσχυση του ανοσοποιητικού για μικρούς και μεγάλους

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού για μικρούς και μεγάλους

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η Μάγδα Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί ένα σύστημα άμυνας, το οποίο επηρεάζεται από τις βιταμίνες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Άλλοτε επηρεάζεται θετικά, δρώντας προστατευτικά και άλλοτε αρνητικά, εμφανίζοντας ευαισθησία σε ιώσεις και κρυολογήματα. Επομένως, η συζήτηση περί διατροφής και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος αφορά μια σειρά βιταμινών, των οποίων η κατανάλωση πρέπει να γίνεται καθημερινά.

Ποιες βιταμίνες είναι αυτές και σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε;

1. Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του ήλιου. Συμμετέχει στην καταπολέμηση της φλεγμονής μέσω αλληλεπίδρασης με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μεγαλύτερη ποσότητά της συντίθεται στο δέρμα από τον ήλιο, ωστόσο καλές πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, γαύρος) και ο κρόκος αυγού.

2. Αντιοξειδωτικά της διατροφής. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Α (καρότα, παντζάρι, πατάτες, συκώτι, τυρί), η βιταμίνη C (ακτινίδιο, μπρόκολο, πορτοκάλια, πιπεριές), η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φυτική μαργαρίνη), το β-καροτένιο και το σελήνιο. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά (5-6 μερίδες συνολικά) με έντονο χρώμα, δείχνοντας μεγαλύτερη προτίμηση στο ρόδι, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα καρότα. Επιπλέον, η κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης θα ενισχύσει έντονα τον οργανισμό σας αφού αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β.

3. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος, ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του κάθε ατόμου, αποτελεί «ασπίδα» για τη μάχη κατά των ασθενειών. Έχει αποδειχθεί πως το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονές, ικανές να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού.

4. Καταναλώστε πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη, οδηγώντας στην ενίσχυση της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού.

5. Νερό. Η σωστή ενυδάτωση συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε στην επαρκή πρόσληψή νερού, όπου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 ½ λίτρο καθημερινά.

6. Άσκηση: Η καθημερινή άσκηση αποτελεί τον πυλώνα της υγείας μας. Η τακτική άσκηση, 3-4 φορές την εβδομάδα, βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς μας δυνατούς «μέσα» και «έξω».

Λίγα λόγια για τη Μάγδα Μεσημέρη

Η Μάγδα Μεσημέρη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με MSc στην Αθλητική Διατροφή (Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) στο οποίο έλαβε και υποτροφία ως αριστούχος. Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων επάνω στο Personal & Group Training στο Τμήμα Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων. Επίσης είναι Μέλος της Εταιρίας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ).

Έχει εργαστεί στο Διαβητολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, στο κορυφαίο healthclub “HolmesPlace” στην Αθήνα ενώ έχει διδάξει ως εκπαιδεύτρια-καθηγήτρια διατροφολογίας στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ.

Σήμερα διατηρεί διαιτολογικό γραφείο και παράλληλα διδάσκει ως εκπαιδεύτρια στο ΔΙΕΚ Κέρκυρας.

Το νέο της γραφείο βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Δενδρινού 6 (1ος όροφος) στο κέντρο της Κέρκυρας, προσφέροντας τις εξής υπηρεσίες:

  • Αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης (Λιπομέτρηση, Περίμετροι σώματος, δερματοπτυχομέτρηση)
  • Σχεδιασμός διατροφής για φυσιολογικές καταστάσεις (παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, τρίτη ηλικία, εμμηνόπαυση)
  • Διατροφική διαπαιδαγώγηση
  • Σχεδιασμός πλάνου διατροφής για άτομα με παθολογικές καταστάσεις (Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Θυρεοειδοπάθειες)
  • Διατροφικό πλάνο για αθλητές – Αθλητική διατροφή

Μάγδα Μεσημέρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχετικά άρθρα