Ένας άγγελος φυλάει το Καμπιέλο
Ένας άγγελος φυλάει το Καμπιέλο
Ένας άγγελος φυλάει το Καμπιέλο
14 Φεβρουαρίου 2024Στην πλατεία Ταξιαρχών, στην καρδιά κυριολεκτικά της συνοικίας του Καμπιέλο, βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα, μια εκκλησία επτανησιακού ρυθμού χτισμένη κατά τον 16ο αιώνα.
Το εξωτερικό της εκκλησίας είναι λιτό, όπως “ταιριάζει” άλλωστε σε όλους τους ναούς της Κέρκυρας. Με μια μαρμάρινη θύρα λαξευμένη απέριττα, με δυο μισοφέγγαρα παράθυρα και με ένα στρογγυλό φεγγίτη από πάνω τους, η πρόσοψή της σίγουρα δεν προκαλεί εντύπωση. Και το εσωτερικό της όμως, είναι κι αυτό κερκυραϊκά “ταπεινό”. Κρυμμένο στοιχείο της ιστορίας της εκκλησίας, οι αγιογραφίες του τέμπλου της, καθώς το 1648 τις φιλοτέχνησε ο μεγάλος Κρητικός αγιογράφος Εμμανουήλ Τζανές, για να αντικατασταθούν οι περισσότερες το 1754 από έργα του Κωνσταντινουπολίτη Γεώργιου Χρυσολωρά.
Το πιο χαρακτηριστικό όμως γνώρισμα του Παντοκράτορα, κάτι που δεν απαντάται σε καμία άλλη εκκλησία της Κέρκυρας, είναι το άγαλμα του αγγέλου που βρίσκεται στην κορυφή της στέγης, έργο του 18ου αιώνα από τον Ιταλό γλύπτη Giuseppe Torretti, όπως μαρτυρά και η επιγραφή που υπάρχει στη βάση από το άγαλμα.
Η εκκλησία υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως άλλωστε και ολόκληρη η γύρω περιοχή, και για αρκετά χρόνια βρισκόταν δίχως σκεπή και δίχως να λειτουργεί φυσικά. Όπως όμως μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες ντοκουμέντα της «Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως», ο άγγελος, παρά τα σφοδρά πλήγματα που δέχθηκε η εκκλησία, παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την πόλη της Κέρκυρας, ο άγγελος του Παντοκράτορα παρέμεινε στην κορυφή της εκκλησίας σαν φρουρός του Καμπιέλο, ή σαν ένα σημάδι ελπίδας για τους κατοίκους που βίωσαν και επέζησαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.
Ο άγγελος αφαιρέθηκε από τη θέση του το 1959 για λόγους ασφαλείας, και επανατοποθετήθηκε στη θέση του μετά την αποπεράτωση της στέγης, η οποία επισκευάστηκε (για την ακρίβεια τοποθετήθηκε καινούρια εξ ολοκλήρου) κατά τις εργασίες αναστήλωσης της εκκλησίας το έτος 1965. Μάλιστα η αρχική πρόθεση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν η εκκλησία να λειτουργήσει σαν Μουσείο Εκκλησιαστικών Εικόνων της Κέρκυρας, μία πρόταση που τελικά δεν ευδοκίμησε, καθώς σήμερα ο ναός λειτουργεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου των Γερόντων.