Ένα βουβό φιλμ από την Κέρκυρα του Μεσοπολέμου

Ένα βουβό φιλμ από την Κέρκυρα του Μεσοπολέμου

Ένα βουβό φιλμ από την Κέρκυρα του Μεσοπολέμου

Σε ένα σύντομο ασπρόμαυρο και χωρίς ήχο φιλμ του Μεσοπολέμου, σκιαγραφείται η εικόνα της Κέρκυρας μέσα από τη ματιά του Ιταλού οπερατέρ που είχε αναλάβει να καταγράψει εικόνες της πόλης, της υπαίθρου και των κατοίκων του νησιού μας, τη μακρινή – για εμάς πλέον – εκείνη εποχή.

Καθώς το πλοίο καταφτάνει στην Κέρκυρα, η θέα από την παλιά πόλη πάνω από τα Μουράγια πλαισιωμένη από τα δύο Φρούρια εντυπωσιάζει, έστω και σε ασπρόμαυρη εικόνα. Συναντάς κτίσματα και αρχιτεκτονικά στοιχεία που δεν υπάρχουν πια σήμερα, όπως τα κτήρια στην περιοχή του “Μαρκά”, ενώ το Παλιό Λιμάνι είναι γεμάτο από κάθε λογής βάρκες και καΐκια.

Το Παλαιό Φρούριο σφύζει από κίνηση και ζωή, όχι βέβαια από τουρίστες όπως σήμερα, αλλά από τους Κερκυραίους που πηγαινοέρχονται στα σπίτια και τις δουλειές τους, καθώς η “Βερσιάδα” είναι γεμάτη ακόμη από κατοικίες.

Η Κέρκυρα του Μεσοπολέμου είναι ένας τόπος ζωντανός σε κάθε γωνιά, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Πόσο εντύπωση μάς προκαλούν σήμερα οι άνθρωποι που περπατούσαν κάποτε τα ίδια στενά και τους ίδιους δρόμους με εμάς, με το ντύσιμό τους, αλλά και την αμηχανία και την περιέργειά τους μπροστά στο φακό της κινηματογραφικής μηχανής. Οι εποχές και οι μορφές αλλάζουν, η ζωή όμως συνεχίζει να κυλά, μέσα από τις όποιες συνθήκες.

Το παραπάνω φιλμ δημιουργήθηκε από το “Instituto Luce”, που ιδρύθηκε το 1924 κατά τη διάρκεια της φασιστικής εποχής της Ιταλίας. Έχοντας ως έδρα τη Ρώμη, το Ινστιτούτο συμμετείχε στην παραγωγή και διανομή ταινιών και ντοκιμαντέρ που προορίζονταν για προβολή στους ιταλικούς κινηματογράφους.

Αν και στην ιστοσελίδα του “Archivio Luce” ως χρόνος παραγωγής του εν λόγω φιλμ αναφέρονται τα έτη 1926-1931, το πιθανότερο είναι ότι τα πλάνα αποτελούν προπαγανδιστικό υλικό από το 1923, το έτος δηλαδή της βραχύχρονης κατάληψης της Κέρκυρας από τους Ιταλούς. Προφανώς προπαγανδιστική είναι άλλωστε και η διάθεση του σύντομου αυτού φιλμ, εκθειάζοντας την ομορφιά του φυσικού τοπίου, της ιστορίας και της μυθολογίας του νησιού, υποτιμώντας όμως φανερά το λαό του…

Σχολιασμός: Αλέξανδρος Αηδονίδης

Η παραπάνω εκδοχή του φιλμ είναι η σύντομη έκδοση που υπάρχει στο κανάλι “Istituto Luce Cinecittà” στο YouTube. Την ολοκληρωμένη εκδοχή του φιλμ μπορείτε να τη δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Σχετικά άρθρα