Εκδηλώσεις μνήμης για την ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Εκ του Διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας,
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.
Ημέρα που αποτελεί μια μνήμη στοιχειωμένη στην ψυχή μας, για τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα.
Ημέρα ορόσημο για τον ποντιακό Ελληνισμό,
Ημέρα ορόσημο για όλους τους Έλληνες.
353.000 αδικοχαμένες ψυχές
Η Ιστορία του Πόντου, ο πολιτισμός μας, οι παραδόσεις μας αλλά και οι κακουχίες, ο διωγμός, ο ξεριζωμός των Ποντίων, η καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής με απώτερο στόχο τη βιολογική και χριστιανική εξάλειψη τους, συγκεντρώνονται σ αυτήν την ημερομηνία 19 Μαΐου.
Κάθε χρόνο ενώνουμε τις φωνές μας και μέσα από εκδηλώσεις μνήμης, γινόμαστε η φωνή των προγόνων μας και ζητάμε Ιστορική Δικαίωση και Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους. Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ένα τέτοιο βήμα από την διεθνή κοινότητα, επιβεβαιώνει στην πράξη την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση αυτών.
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας εξαιτίας της πανδημίας του Covid19 προσαρμόζει έναν ασφαλή σχεδιασμό των δράσεων της σχετικά με την 19η Μαΐου.
  • Την Τετάρτη 19 Μαΐου “Δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε”, στον πεζόδρομο της Γεωργίου Θεοτόκη από τις 10:00 έως τις 14:00
  • Στη συνέχεια έως τις 20:30 στο χώρο της Λέσχης (Δ. Σολωμού 21) “ανάβουμε ένα κερί” στη μνήμη των προγόνων μας.
  • Την Κυριακή 23 Μαΐου στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου που μέχρι σήμερα ζητούν δικαίωση στη μνήμη όλων εκείνων των αδικοχαμένων ψυχών.
Παράλληλα ως ελάχιστο φόρο τιμής, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζονται και τα παρακάτω :
  • Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 23ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. 
Ελπίζουμε φέτος και η Κέρκυρα να συμμετέχει σε αυτήν την συμβολική κίνηση ένδειξης σεβασμού στην Ιστορία. Τιμώντας τη μνήμη των προγόνων μας συνεχίζουμε, με κάθε δυνατό τρόπο να αγωνιζόμαστε για την Δικαίωση και Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Συμπράττουμε όλοι μαζί με κάθε δυνατό τρόπο, κόντρα στους καιρούς που θέλουν να μας οδηγήσουν στη λήθη. Η μνήμη του παρελθόντος δίνει συνοχή στην ύπαρξή μας κι αυτή η μνήμη δε σβήνει γιατί, όπως λέει ο ποιητής Κ.Παλαμάς, χρωστάμε σ όλους όσους ήρθαν πέρασαν θα περάσουν.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κέρκυρας

Σχετικά άρθρα