Δώρα Αρβανιτάκη: η πρώτη γυναίκα προπονήτρια ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα

Δώρα Αρβανιτάκη: η πρώτη γυναίκα προπονήτρια ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα

Δώρα Αρβανιτάκη: η πρώτη γυναίκα προπονήτρια ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα

Το γυναικείο ποδόσφαιρο γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, κατά ευτυχή τρόπο, μια τάση ανάπτυξης στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, παρομοίως όπως και στην Κέρκυρα. Βέβαια, τα βήματα που έχουν να γίνουν προκειμένου το άθλημα να ανθήσει και να διαδοθεί περαιτέρω στο φίλαθλο κοινό, είναι ακόμη πάρα πολλά. Ωστόσο, κάποια από τα νέα που μαθαίνουμε τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα στο νησί μας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Το νέο που μας εξέπληξε ευχάριστα λοιπόν, είναι η δημιουργία γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου από την Ακαδημία Sfakianakis Football Athletic Club με προπονήτρια την Δώρα Αρβανιτάκη (κάτοχος διπλώματος UEFA C), την πρώτη γυναίκα προπονήτρια ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα. Ο sindetiras συναντήθηκε με τη Δώρα στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Sfakianakis στο Κανόνι, και μίλησε μαζί της για την ποδοσφαιρική της πορεία, το νέο της ρόλο που αναλαμβάνει ως προπονήτρια, καθώς για τα όνειρά της για το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου.

– Δώρα, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;
Παίζω ποδόσφαιρο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δηλαδή από πολύ μικρή ηλικία, στην αλάνα, στη γειτονιά με τα παιδιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε, και αργότερα στα είκοσί μου περίπου, άκουσα για μια γυναικεία ομάδα που υπήρχε, τον Ολυμπιακό Μαντουκίου με προπονητή τον κ. Βικέντιο Παργινό. Ρωτάω, μαθαίνω και πηγαίνω, και εκεί υπήρχαν πάρα πολλά κορίτσια, δηλαδή σε κάθε προπόνηση ήταν από 20 άτομα και πάνω, και ήταν κάτι πολύ θετικό αυτό, γιατί ξεκινούσε κάτι νέο στο νησί και είχε μεγάλη συμμετοχή. Και από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχω σταματήσει καθόλου να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο.

– Οπότε αυτό ήταν και το σημείο που ξεκίνησες να ασχολείσαι πιο σοβαρά με το ποδόσφαιρο;
Ξεκίνησα σε μεγάλη ηλικία, που σημαίνει ότι δεν δούλεψα αρκετά βασικά κομμάτια, γιατί τώρα πλέον ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σε μικρή ηλικία και να δουλέψει με τα χρόνια, φτάνοντας στα 18 με 20 να έχει ολοκληρώσει κατά πολύ τα τεχνικά κομμάτια. Επίσης δεν άλλαξα ποτέ κατηγορία αλλά παρέμεινα στη Γ’ Εθνική, καθώς η Κέρκυρα όλα αυτά τα χρόνια στο γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στη Β’ Εθνική. Ενώ είχα ευκαιρίες να φύγω από το νησί και να παίξω στη Β’ Εθνική, επέλεξα να παραμείνω εδώ.

– Είχες αγαπήσει την ομάδα δηλαδή.
Είχα αγαπήσει πολύ την ομάδα. Για να είμαι ειλικρινής κάποια στιγμή το είχα μετανιώσει που δεν είχα φύγει, αλλά αργότερα σκέφτηκα ότι μένω στην Κέρκυρα και ότι παίζω για την ομάδα που αγαπάω. Και επίσης με τα περισσότερα κορίτσια είμαστε σαν οικογένεια πλέον, οπότε το είδα πιο πολύ από συναισθηματική άποψη.

– Και στη συνέχεια αγωνίζεσαι πλέον με τον ΑΟ Κέρκυρα.
Μετά άλλαξε η ομάδα, πέρασε σε ένα άλλο σωματείο στον ΑΟ Κέρκυρα 1996. Δυστυχώς η συμμετοχή πλέον δεν ήταν ίδια, δηλαδή με τον καιρό άρχισε λίγο να φθίνει, αλλά όσες μέναμε το παλεύαμε πάρα πολύ. Κάθε χρόνο συμμετείχαμε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, και ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε παρατήσει, κυριολεκτικά το παλεύαμε έστω και 11 μόνο κορίτσια. Δηλαδή παίζαμε ίσα ίσα χωρίς να έχουμε καν μία αλλαγή στο πάγκο σε περίπτωση τραυματισμού.

– Κάποια στιγμή έφθασες να είσαι και η αρχηγός της ομάδας.
Ναι, για περίπου δύο χρόνια ήμουν η αρχηγός της ομάδας. Για μένα δεν λέει κάτι προσωπικά, γιατί ο ρόλος του αρχηγού στην ουσία είναι να οργανώνει την ομάδα του, να κρατάει μια συμπεριφορά, να προσπαθεί να ηρεμεί λίγο την κατάσταση, και εγώ αυτό το είχα πάντα. Ανέκαθεν ήμουν πολύ ήρεμη και ψύχραιμη και το καλό ήταν ότι αυτό επηρέαζε θετικά και τις υπόλοιπες παίκτριες.

– Το μικρόβιο της προπόνησης πώς το κόλλησες; Πώς αποφάσισες δηλαδή να περάσεις από το γρασίδι στο πάγκο;
Θυμάμαι μία μέρα συγκεκριμένα είχα πάει να παρακολουθήσω μια προπόνηση, πριν ξεκινήσει η δική μου η προπόνηση. Έβλεπα μία παιδική ομάδα να προπονείται και παρακολουθούσα τη συμπεριφορά του προπονητή, παρατηρούσα το ρόλο του προπονητή απέναντι στα παιδιά, και ήταν αυτό που με κέρδισε πιο πολύ. Όταν ένας προπονητής μαθαίνει ένα παιδί είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί στην ουσία είναι μια ηλικία που πλάθεις το παιδί και του μαθαίνεις όσα ήδη γνωρίζεις, οπότε άρχισε να μου ξυπνάει περισσότερο η ιδέα της προπονήτριας, ότι θα ήθελα να ασχοληθώ και με τα παιδιά.

– Τώρα πλέον όμως αναλαμβάνεις μέσα από την Ακαδημία Sfakianakis Football Athletic Club, έναν διαφορετικό ρόλο ως προπονήτρια του νεοσύστατου γυναικείου τμήματος.
Ναι, τώρα μου παρουσιάστηκε μία εντελώς διαφορετική ευκαιρία όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο και σίγουρα αυτό με τιμάει, γιατί θα μπορώ να κάνω παραπάνω πράγματα για τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Και θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία Sfakianakis, και ιδίως το Γιάννη Σφακιανάκη, γιατί με εμπιστεύεται πάρα πολύ σε αυτά τα πρώτα βήματα και για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμψυχωτικό.

– Πότε ξεκινάει η λειτουργία του γυναικείου τμήματος;
Προς το παρόν θα γίνουν κάποιες προπονήσεις – συναντήσεις με όσα κορίτσια ενδιαφέρονται για να δούμε το μέγεθος της συμμετοχής. Επίσημα ξεκινά από το Σεπτέμβρη, με την προοπτική μάλιστα να συμμετέχουμε και στο πρωτάθλημα.

– Και πρόκειται για ένα τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου που απευθύνεται σε ποιες ηλικίες;
Μπορεί να έρθει ένα κοριτσάκι από το Δημοτικό μέχρι και μια μεγάλη γυναίκα. Απευθύνεται σε όλο το κοινό, αφού άλλωστε ο αθλητισμός είναι για όλο τον κόσμο και δεν έχει περιορισμούς. Προσωπικά θα χαρώ πολύ να δω μικρά κοριτσάκια γιατί ποτέ δεν έχω δει σε γυναικεία προπόνηση πολύ μικρές ηλικίες. Πάντα έβλεπα μεγαλύτερες, ενώ στην ουσία το μέλλον του ποδοσφαίρου, και του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου που μακάρι και εύχομαι να εξελιχθεί, είναι τα παιδιά κυρίως. Οπότε εύχομαι να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από παιδιά.

– Είσαι η πρώτη γυναίκα προπονήτρια ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα. Τι σημαίνει αυτό για σένα και ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;
Είναι ο σημαντικότερος για μένα ρόλος στη ζωή μου, γιατί είναι κάτι που το ήθελα πάρα πολύ και για πολλά χρόνια και ήρθε μέσα από φυσική εξέλιξη, μέσα από την ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο από παιδική ηλικία, οπότε είναι πάρα πολύ ξεχωριστό για μένα αυτό. Και αυτό που προσωπικά θα ήθελα είναι να βρεθούν και άλλες γυναίκες προπονήτριες στην Κέρκυρα, να κάνω εγώ την αρχή και μετά από μένα να ακολουθήσουν κι άλλες, γιατί είναι κρίμα το ποδόσφαιρο γυναικών να μένει τόσο πίσω και να μην εξελίσσεται όπως πρέπει.

Για περισσότερες πληροφορίες για το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Sfakianakis Football Athletic Club μπορείτε να επικοινωνείτε με μήνυμα στη σελίδα της ακαδημίας στο facebook (κάντε κλικ εδώ) και στα τηλέφωνα:

• Γιάννης Σφακιανάκης 6986555555 – 2661044444

• Δώρα Αρβανιτάκη 6976386735

Σχετικά άρθρα