Δημιουργικότητα σε καιρό πανδημίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

«Η τέχνη θέλει ή τη μοναξιά ή την ανάγκη ή το πάθος» (Αλέξανδρος Δουμάς):

Με αφορμή μια εικονική έκθεση των φοιτητών Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να το εκφράσει η τέχνη, διότι είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τον ορισμό της τέχνης ανά τους αιώνες, με πολλούς να προσπαθούν να διαχωρίσουν την τέχνη με την τεχνική, τον ζωγράφο με τον καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε:

«Η τέχνη είναι μεσολαβητής εκείνου που δεν μπορείς να εκφράσεις.»

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η Τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Σίγουρα, όμως, βασίζεται και στην ανάγκη του καθένα από εμάς να εκφράζεται. Με έμπνευση, λοιπόν, τους διάφορους καλλιτέχνες-ζωγράφους και με αφορμή τους προβληματισμούς μας στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Έισαγωγή στη Μουσειολογία’, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εικονική έκθεση με δικές μας αναπαραστάσεις έργων τέχνης.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, να δραστηριοποιηθούμε και να γίνουμε πιο δημιουργικοί προσθέτοντας και τη δική μας πινελιά σε καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Απελευθερώσαμε τη φαντασία μας και με ανοιχτό μυαλό επιλέξαμε, ο καθένας για δικούς του λόγους, να αναπαραστήσουμε ένα έργο τέχνης. Μέσα από συζητήσεις και κοινούς προβληματισμούς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τις αναπαραστάσεις μας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον επισκέπτη, δηλαδή εσάς.

Εμείς, ελπίζουμε να απολαύσετε αυτό το μοντέλο διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και Τέχνης όσο το χαρήκαμε κι εμείς.   

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σχεδιασμός – Επιμέλεια : Αναστασία Τόσκα και Ναταλία Δροσινού

Γραφιστική επιμέλεια : Αναστασία Τόσκα Κείμενα : Ναταλία Δροσινού

Γενική εποπτεία : Σταύρος Βλίζος

Κοινωνικά δίκτυα : Βασιλική Ιακωβάκη

Ιστότοπος Μουσείου: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος

Πληροφορίες : museum@ionio.gr

Σχετικά άρθρα