«Δεν μπορώ να κάνω κάτι» ή «Πώς μπορεί να γίνει κάτι» ;

-Μα αυτό εγώ δεν μπορώ να το κάνω! Δεν γίνεται! Με παιδεύεις πολύ μ’αυτά που μου λες!

-Και το προηγούμενο που συζητήσαμε δεν μπορούσες και το πιο προηγούμενο.

-Μου βάζεις πολύ δύσκολα! Α, δεν τα μπορώ εγώ αυτά!

-Καταρχάς δεν σου βάζω δύσκολα, δεν σου ζητάω να κάνεις κάτι. Εσύ μου ζήτησες να σου προτείνω τρόπους να αναπτύξεις την επιχείρησή σου κι εγώ στους παραθέτω. Κάνε ό,τι θέλεις με αυτήν την πληροφορία.

Αυτήν την κουβέντα είχα πριν μερικούς μήνες με μια φίλη η οποία μου ζήτησε τις ιδέες μου…

Όταν η άμεση απάντηση είναι το “δεν μπορώ”, τότε η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς. Καλύτερα κάθισε στην άκρη κι άσε αυτούς που μπορούν να το κάνουν.

Και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν;

Μήπως είναι αυτοί που γεννήθηκαν τυχεροί με έτοιμες δεξιότητες και πλήθος από γνώσεις ή αυτοί που έχουν κερδίσει το λαχείο της ζωής, ώστε να μην συναντούν ποτέ δυσκολίες και εμπόδια;

Όχι βέβαια. Μάλλον πιο πολλές δυσκολίες κι εμπόδια έχουν συναντήσει αυτοί που “μπορούν” από αυτούς που δεν μπορούν, πιο πολύ έχουν παλέψει κι έχουν κοπιάσει για να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν πλέον, πιο πολλές φορές δοκίμασαν και πιο πολλές φορές “έφαγαν τα μούτρα τους” από αυτούς που “δεν μπορούν”.

Ένα γνωμικό λέει ότι η διαφορά ανάμεσα στο δάσκαλο και στον μαθητή είναι ότι ο δάσκαλος έχει αποτύχει περισσότερες φορές από ότι ο μαθητής έχει προσπαθήσει.

Γιατί όμως κάποιοι δοκιμάζουν και προσπαθούν ενώ άλλοι απλώς δεν μπορούν;

Η όλη διαφορά έγκειται σε ένα μικρό κλικ στο μυαλό. Όταν λοιπόν κάτι είναι η φαίνεται δύσκολο και μεγάλο, αντί να λέω “δεν μπορώ”, είναι πολύ πιο ωφέλιμο να λέω “πως μπορεί να γίνει αυτό;”.

Αντί να με πείθω ότι είναι ακατόρθωτο, καλύτερα να καλλιεργώ μια νοοτροπία του τύπου “ας δω πως θα μπορούσε να γίνει, ας το δοκιμάσω και ας μη βγει”.  Το μόνο σίγουρο είναι ως στο τέλος θα έχω γίνει πιο πλούσιος άνθρωπος, θα έχω αποκτήσει εμπειρίες, θα έχω οξύνει το νου μου – ακόμη και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες – και τότε σίγουρα θα είμαι πιο προετοιμασμένος στο μέλλον να επιτύχω επιχειρηματικά και όχι μόνο.

Γράφει η Ιωάννα Κάμπη

Οικονομολόγος MSc.

Owner και Founder της NLP Ionian

Σχετικά άρθρα