Δελτίο τύπου της ομάδας “Μον ρεπό αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων”

Δελτίο τύπου της ομάδας “Μον ρεπό αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων”

Δελτίο τύπου της ομάδας “Μον ρεπό αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων”

Προς τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  

  

Η ομάδα “μον ρεπό αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων”, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, με σκοπό τη σωτηρία και προστασία της ιστορικής παραλίας του Μον Ρεπό και της ξύλινης εξέδρας του (πόντες) που καταρρέει. Για τον σκοπό αυτό, σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 17/1/2024, ώρα 6.30μ.μ., στο Φλαγγίνειο [Ανεμόμυλος -Κέρκυρα] και αφού συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, δηλαδή τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, αναφέροντας τα παρακάτω:  

  

Οι πολίτες της πόλης της Κέρκυρας, εργαζόμενοι, γονείς, παιδιά, συνταξιούχοι, όλοι χωρίς καμία εξαίρεση, δικαιούμαστε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία, απρόσκοπτη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών παραβιάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των δημοτικών αρχών, που αντί να το προστατεύουν, παραχωρούν τη χρήση και εκμετάλλευση των κοινόχρηστων παραλιών σε ιδιώτες, χωρίς κανέναν ουσιαστικά έλεγχο. Οι κάτοικοι στην πράξη εκδιωχθήκαμε και οι χώροι αυτοί έχασαν τον λαϊκό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο Μον Ρεπό και πρέπει να σταματήσει. Για να το πετύχουμε, ΖΗΤΑΜΕ:  

  

-Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία, χειμώνα καλοκαίρι.  

-Επαναφορά του αμαξίδιου των ΑΜΕΑ και του ναυαγοσώστη.  

-Συντήρηση και προστασία της πλαζ και των καμπινών, με οικολογική προσέγγιση και σεβασμό στην ιστορία της.  

-Απομάκρυνση των ξαπλωστρών, πανιών και πλαστικού γκαζόν και όλων όσων δεν συνάδουν με τον χώρο.  

-Καθαρισμό του βυθού από αντικείμενα και υλικά που έχουν πεταχτεί μέσα στη θάλασσα, όπως ογκώδεις πέτρες από την ανατίναξη επί Ιταλικής κατοχής και τον βομβαρδισμό, υλικά για επέκταση της πλαζ, τούβλα, πλακάκια και άλλα, με την παρουσία αρχαιολόγου και σε συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην φυσική κατάσταση του βυθού, βράχια και προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας.  

-Επαναπροσδιορισμό του καθεστώτος της υφιστάμενης μίσθωσης, ώστε να είναι προσιτές σε όλους, συνεχώς, ανεμπόδιστα και με ασφάλεια, οι δραστηριότητες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της επιχείρησης που λειτουργεί στο χώρο (εστιατόριο, μπαρ, ντους, τουαλέτες κλπ) και επίσης να είναι προσιτές για τους Κερκυραίους οι τιμές σε εστιατόριο και μπαρ. Διενέργεια ελέγχων για τους σκοπούς αυτούς και γενικά για την τήρηση του νόμων και των όρων της σύμβασης. 

– Έκδοση της απαιτούμενης άδειας για τον πόντε, ώστε η συντήρηση να γίνεται με τρόπο νόμιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, που να παρέχει ασφάλεια και διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, επισκευή του πόντε στο άμεσο διάστημα μέχρι την προσεχή θερινή περίοδο, για να μην καταρρεύσει. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης και των επισκεπτών, αλλά και η ιστορικότητα του μνημείου, καθώς δεν είναι μια οποιαδήποτε εξέδρα, αλλά η ιστορική εξέδρα του Μον Ρεπό, που προϋφίσταται του νόμου 2344/40 περί αιγιαλού και παραλίας και υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 4858/2021. 

Επισυνάπτουμε το ψήφισμα που καταθέσαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, με τις 537 υπογραφές όσων το υπέγραψαν, επί του οποίου δεν λάβαμε καμία απάντηση. 

Επίσης, επισυνάπτουμε το σχετικό με αριθμό πρωτ. 2132.3/7142/7-12-2023 έγγραφο του Λιμεναρχείου Κέρκυρας και το σχετικό με αριθμό πρωτ. 126243/19-12-23 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.- 

Αεροφωτογραφία του 1937, που έφτασε στα χέρια της ομάδας μετά από πρόσφατη αναζήτηση και στην οποία φαίνεται ο πόντες/εξέδρα της πλαζ του Μον Ρεπό.

Σχετικά άρθρα