Αντιμετώπιση του στρες μέσω γυμναστικής: η Άννα-Μαρία Λαμπίρη μάς εξηγεί

Τα οφέλη της γυμναστικής δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο του σώματος, αλλά εκτείνονται και στην ψυχική μας υγεία. Άλλωστε κατά το γνωστό ρητό, «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ειδικά στη σημερινή εποχή, στην οποία το άγχος χαρακτηρίζεται ως η «σύγχρονη ασθένεια», η σωματική άσκηση συνδέεται άμεσα με την επίτευξη της καθημερινής ευεξίας.

Ο sindetiras.gr μίλησε με την Άννα-Μαρία Λαμπίρη, πτυχιούχο γυμνάστρια και personal trainer, για το σωστό τρόπο καθημερινής άσκησης και για την αντιμετώπιση του στρες μέσω της γυμναστικής.

– Άννα-Μαρία ποιες είναι οι σπουδές σου;
Είμαι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ (Γυμναστική Ακαδημία) Θεσσαλίας, έχοντας ειδικότητα στην Κολύμβηση και τη Συγχρονισμένη Κολύμβηση, ενώ κατέχω και δίπλωμα “Group Exercise Leader” σε διάφορες ειδικότητες από τη σχολή «ΩMEGA Sports & Fitness Training Center by Studio One». Παράλληλα έχω δουλέψει σε διάφορα μεγάλα γυμναστήρια των Αθηνών από το 2010, ενώ από το 2013 που επέστρεψα στην Κέρκυρα έχω συνεργαστεί με πολλά γυμναστήρια του νησιού.

– Ένα πράγμα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι η ολοένα και αυξανόμενη πίεση στην καθημερινότητα, η οποία οδηγεί σε διάφορα προβλήματα άγχους και στρες. Η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει κάποιον επάνω σε αυτό το κομμάτι, ώστε να νιώσει καλύτερα;
Ναι, μπορεί να τον βοηθήσει. Η τακτική φυσική άσκηση και κυρίως η αερόβια φέρνει σωματικές αλλαγές στο σώμα, στο μεταβολισμό, την καρδιά και τονώνει το μυϊκό σύστημα. Η άσκηση βοηθάει με το να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, δηλαδή την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, και παράλληλα παράγει ενδορφίνες οι οποίες θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την υγεία μας και όχι μόνο για την εξωτερική μας εμφάνιση. Τέλος με την άσκηση βοηθάμε στο να ξεκουράσουμε το μυαλό και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα καθημερινά προβλήματα.

– Τα οφέλη αυτά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα;
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες και πειράματα που έχουν γίνει και κατόπιν αναλύθηκαν, απεδείχθη ότι τα άτομα που γυμνάζονται ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων και των στρεσογόνων ερεθισμάτων, και μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλύτερα αυτές τις καταστάσεις. Η αυξανόμενη συχνότητα σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, και υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

– Επειδή υπάρχει πολύ λίγος και περιορισμένος χρόνος στον καθένα μας μέσα στην ημέρα, πόσο συχνά πρέπει κάποιος να γυμνάζεται προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η άσκηση στην υγεία του;
Μας βοηθάει ακόμη και να γυμναζόμαστε μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι στο βαθμό που είναι επιθυμητός. Η αλήθεια είναι ότι εάν μπορούμε να βάλουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας, έστω και για λίγη ώρα, δηλαδή για παράδειγμα να βάλουμε ένα μισάωρο καθημερινά για να κάνουμε κάτι πολύ χαλαρό, είναι το ιδανικό. Αλλά ακόμη και εάν δεν μπορούμε κάθε μέρα να ασκούμαστε, από τρεις φορές και πάνω την εβδομάδα για μισή ωρα τουλάχιστον είναι πολύ καλή γυμναστική η οποία θα μας βοηθήσει.

– Για άγχος και για στρες, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ασκησιολόγιο ή πρόγραμμα γυμναστικής που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος;
Για τα άτομα που έχουν στρες ή άγχος, οι μέθοδοι άσκησης δε διαφοροποιούνται από το φυσιολογικό πληθυσμό. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, περπάτημα, κολύμβηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις, ασκήσεις ισορροπίας και κινητικότητας, παράλληλα με τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής που είναι επίσης πολύ σημαντικές. Αυτό που πρέπει να θυμούνται τα άτομα που έχουν στρες και άγχος είναι ότι δεν χρειάζεται έντονη γυμναστική, γιατί η έντονη γυμναστική κατευθείαν μας δημιουργεί περισσότερο άγχος και στρες.

Πέρα των συνηθισμένων ασκήσεων, η Άννα-Μαρία μάς παρουσίασε και κάποιες πιο εξειδικευμένες ασκήσεις, οι οποίες φέρνουν και τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Total body excercises with fitball

 

TRX Workout

 

Stretching

 

– Μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα μόνος του και να έχει αποτελέσματα;
Μπορείς να ακολουθήσεις ένα πολύ βασικό πρόγραμμα μόνος σου, ωστόσο εάν θέλεις να έχεις ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα, καλό είναι να δουλεύεις με έναν ειδικό, που θα σου δείχνει τις ασκήσεις και θα σε βοηθά να ακολουθείς το πρόγραμμα σωστά και αποτελεσματικά.

Η Άννα-Μαρία Λαμπίρη είναι πτυχιούχος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδικότητα στην Κολύμβηση και δεύτερη ειδικότητα στη Συγχρονισμένη Κολύμβηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τη σχολή ΩMEGA Sports & Fitness Training Center by Studio One κατέχει διπλώματα στις ειδικότητες:
– Group Exercise Leader (Aerobic – Step Aerobic – Resistance)
– Power Cycling
– Choreography Masterworks
– Aqua Aerobic
– CPR
– Pilates
– TRX
– Bosu
Επίσης έχει Δίπλωμα Ναυαγοσωστικής.
Από μικρή ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την Ενόργανη Γυμναστική και τη Συγχρονισμένη Κολύμβηση. Από το 2010 έχει συνεργαστεί με μεγάλα γυμναστήρια της Αθήνας και από το 2013 με πολλά γυμναστήρια της Κέρκυρας, μεταξύ αυτών το Musclemania και το Oxygen Plus.

Άννα-Μαρία Λαμπίρη

Γυμνάστρια - Personal Trainer

Σχετικά άρθρα