Αφιέρωμα στην Κόμισσα της Κέρκυρας

Η Ρένα Βλαχοπούλου η γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1923 στην Κέρκυρα. Η προσωπικότητα της αποτελεί μια από τις εξέχουσες που ανέδειξε το νησί. Ήταν η μεγάλη καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου, η Ελληνίδα ηθοποιός που με το ταλέντο και την τσαχπινιά της κατέκτησε το ελληνικό θέατρο. Ας μην παραλείψουμε ότι διέπρεψε και στο τραγούδι. Χαρακτηριστικό στις περισσότερες ταινίες της, με το οποίο γοήτευσε πολλούς μουσικοσυνθέτες και παραγωγούς, ήταν το να ”παραβιάζει” το σενάριο και να αυτοσχεδιάζει.

Η πρώτη της επαφή με τη μουσική και το τραγούδι ήταν σε μικρή ηλικία, καθώς επισκεπτόταν συχνά με τον πατέρα της το αρχοντικό του κόντε Θεοτόκη, όπου υπήρχε πιάνο και δισκοθήκη. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο Mondial στην Αθήνα και παράλληλα ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους στην Odeon.

Άμεσα ξεκίνησε η συνεργασία της  με γνωστούς μουσικοσυνθέτες της εποχής, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα η καριέρα της διεκπεραιώθηκε και στο εξωτερικό. Ο Σάχης της Περσίας, ο οποίος λέγεται πως εντυπωσιάστηκε από τη φωνή, το σκέρτσο και την ομορφιά της προσκάλεσε την καλλιτέχνιδα στη Μέση Ανατολή  για να τραγουδήσει στα ανάκτορα.

Το 1972, γυρίζεται η ταινία ”Η Κόμισσα της Κέρκυρας” σε παραγωγή της Finos Film . Πρόκειται για μια ελληνική μουσική κωμική ταινία σκηνοθετημένη από τον Αλέκο Σακελάριο, ενώ τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός. Η ταινία αυτή κάλλιστα χαρακτηρίζεται ως διαφήμιση για την Κέρκυρα, καθώς μεταξύ των άλλων τα χορευτικά λάμβαναν χώρα σε διάφορα μνημεία και αξιοθέατα του νησιού όπως η πλατεία του Liston, το Κανόνι, το Αχίλλειον, τα γραφικά καντούνια, τις παράλιες κ.α.

Το 1976, η Ρένα Βλαχοπούλου δοκίμασε τις υποκριτικές τις ικανότητες για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μια επαγγελματική εμπειρία που δεν την ικανοποίησε τόσο και είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει στον κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε για τελευταία φορά το 1985.

Η παρακαταθήκη της μέσα σε 55 χρόνια δράσης αποτελείται από 105 παραστάσεις στο θέατρο και συνολικά 26 ταινίες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η απόλυτη Ελληνίδα ηθοποιός ταλαιπωρούνταν από σάκχαρο. Απεβίωσε στις 29 Ιουλίου 2004 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λόγω υποτροπιασμού της ασθένειάς της. Γεγονός ,ότι την ημέρα της κηδείας της όλα τα καταστήματα στη Κέρκυρα παρέμειναν κλειστά ως ένδειξη πένθους.

Γράφει η Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα