Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτη της Ελλάδος

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτη της Ελλάδος

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μαρτυρικού Κυβερνήτη της Ελλάδος

Τον Σεπτέμβριο του 1831, πεθαίνει ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η κορυφαία προσωπικότητα που κυριάρχησε ποτέ στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τη πολιτική και τη διπλωματία.

Γεννημένος στο νησί της Κέρκυρας τον Φεβρουάριο του 1776, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια η οποία ήταν καταγεγραμμένη στο Libro d’ oro του νησιού. Ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους δικηγόρους της εποχής και συνέβαλε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα που διαμόρφωσαν την ιστορία της Κέρκυρας. Η διαπαιδαγώγηση του Ιωάννη Καποδίστρια έλαβε χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη γενέτειρα του, καθώς έλαβε παράλληλα και ορθόδοξη παιδεία από τον μοναχό Συμεών στην Ιερά Μονή της Πλατυτέρας. Σπούδασε Ιατρική στη Βενετία, επάγγελμα το οποίο άσκησε για πρώτη φορά στη Κέρκυρα, όπου θεράπευσε αφιλοκερδώς τους πένητες.

Τη χρονιά του 1802 ιδρύεται από τον ίδιο ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος, ενώ έναν χρόνο αργότερα, διορίζεται γραμματέας του Κράτους. 

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του μεγάλου διπλωμάτη

Χάρη στις πολιτικές του δεξιότητες, υπήρξε ακόλουθος του Τσάρου της Ρωσίας στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ναπολέοντα, ο οποίος και κατατροπώθηκε. Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες και τις μεγάλες διπλωματικές του επιτυχίες, ο Τσάρος τον διορίζει Υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, η πολιτική του καριέρα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική του ζωή. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του στην αυτοκρατορική αυλή, ο διπλωμάτης της Ρωσικής αυτοκρατορίας, γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Σε μία αυτοκρατορική δεξίωση της εποχής εκθαμβώθηκε από την κυρία επί των τιμών της τσαρικής αυλής του Αλέξανδρου του Ά, Ρωξάνδρα Στούρτζα. Οι δυο τους κράτησαν επαφή για αρκετά μεγάλο διάστημα, μέχρι που οι διαφωνίες του Καποδίστρια με τον Ναπολέοντα τον οδήγησαν στο να παραιτηθεί από την υπηρεσία του. Παρόλα αυτά, η αλληλογραφία των δύο ερωτευμένων κράτησε μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Η τελευταία συμβολή του στο ελληνικό κράτος και ο θάνατός του

Ερχόμενος στο Ναύπλιο, βρήκε την Ελλάδα χωρίς δικαστική οργάνωση και ενδιαφέρθηκε προσωπικά για τη δημιουργία δικαστηρίων και τη στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό. Αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις και παρουσίασε ενδιαφέρον για τη γεωργία, που αποτελούσε την πηγή της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, εισήγαγε πρώτος τη καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και διέταξε να αποθέσουν ένα φορτίο με πατάτες στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Δυστυχώς όμως, οι πολιτικές του κινήσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους οπαδούς του συνταγματικού πολιτεύματος, πράγμα που έφερε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει αντικαποδιστριακή ανταρσία στη Μάνη. Η αντιπαλότητα του κυβερνήτη με τους Μαυρομιχάληδες, την ισχυρότερη οικογένεια της περιοχής, στάθηκε για τον ίδιο μοιραία.

Τα ξημερώματα της 27ης  Σεπτεμβρίου και ενώ ο Ιωάννης Καποδίστριας μετέβαινε στην Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα για να εκκλησιασθεί, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Συγκλονισμένοι οι Έλληνες θρήνησαν για το χαμό του, καθώς είχαν αντιληφθεί το αντίκτυπο που θα είχε στη χώρα η απουσία  του μεγάλου αυτού ηγέτη.

 

Κείμενο: Ελεάννα Βασιλάκη

Σχετικά άρθρα